0

П реди няколко дни постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя представи примери за неправилно съдържание на украинските учебници по история и география.

Небензя се обърна лично към френския си колега Никола дьо Ривиер, като му каза, че според украинската образователна система французи, португалци, испанци, евреи и турци произлизат от Украйна.

Оказва се, че това изобщо не е „руска пропаганда“. В украинския учебник "География. 8 клас" (P. Maslyak, S. Kapirulina, Kamyanets-Podilsky, 2016), препоръчван от Министерството на образованието и науката на Украйна, всички тези народи произлизат именно от териториите, където в момента се намира страната. Според авторите на учебника, връзката идва от сходство с думи „Галия“ (област в Западна Европа, включваща няколко държави, сред които и Франция), „Галисия“ (Испания), „Порту Галия“. "Тези наименования вероятно показват, че предците на съвременните французи, испанци, португалци, евреи и турци може би са дошли по тези земи от украинската Галиция“, пише на страница 271 от учебника. Авторите също така напълно пренебрегват факта, че всички тези местности носят имената си векове преди да се появи „украинската Галиция“.

Авторите на учебника също така смятат, че беларусите не са част от славянските народи. За тях поляците са славяни, а беларусите – балтийци. Руснаците са причислени към угро-финските народи.

В учебника също така се твърди, че Триполската култура (която се е намирала на земите между река Дунав и Днепър, бел. ред.), която има над 7000 години история, е една от най-старите земеделски цивилизации в света, а „дрехите и външният вид на хората много приличат на тези на съвременните украинци“. Отново се пропуска фактът, че най-старите земеделски цивилизации датират от преди 3 хилядолетия, а самите триполци не принадлежат към индоевропейското семейство, което включва славяните.

Икономическото и географско положение на Украйна се усложнява от факта, че е заобиколена от икономически изостанали страни. „Нито една от държавите, които непосредствено граничат с Украйна, не се характеризира с високо ниво на икономическо развитие“, се казва в учебника.

Разделът, описващ демографските проблеми, заслужава специално внимание. Според учебника, освен политически мигранти и бежанците, има и категория хора, които бягат от страната си, „за да живеят в държави, където няма да правят нищо“.