0

К атания е перла в подножието на един от най-активните вулкани в света Етна и определено си заслужава да бъде посетен поне веднъж в живота. Евтините самолетни билети, които редица нискобюджетни компании предлагат от почти всяка точка на Европа, привличат хиляди туристи всяка година. Градът не е много голям – там живеят около 300 000 души, и може да бъде обиколен дори за ден. Но ако имате възможност да останете за 3-4 дни там, е почти задължително да се възползвате и от разходки до близките градове и туристически атракции заради гледките, които предлагат към Средиземно море - Таормина, Месина и Сиракуза. Препоръчвам в списъка ви с обекти за посещаване да присъства и разходка до вулкана Етна, който привлича със своята величествена осанка, издигнала се над Катания.

Разположен на източното крайбрежие на остров Сицилия, Катания е вторият по големина град в Сицилия и един от главните входове на острова заради летището край града. Основан е като гръцка колония през VIII век пр. Хр. и оттогава е част от многобройни империи и култури, включително картагенците, Римската република и остготите.

Родно място на писателя и драматург Джовани Верга и композитора Винченцо Белини, градът е сицилиански културен и театрален център. Университетски град от 1434 г., с развити компютърни и комуникационни технологии, разполага с Академия по изящни изкуства и консерватория. Разрушаван е 7 пъти. Изригването на Етна от 1669 г. и катастрофалното земетресение от януари 1693 г. с предполагаем магнитуд 7,3 по Рихтер са основната причина за издигане на нов бароков градски център, като основен архитект е Джовани Батиста Вакарини. Градът е седалище на първия университет в Сицилия, основан през 1434 г. от Алфонсо V Арагон. Ритъмът на града най-добре се усеща по улица „Етнеа” (via Etnea), бул. „Сицилия” (Corso Sicilia) и разположения в центъра бул. „Виктор Емануил Втори” (Corso Vittorio Emanuele II). В големите жеги спасителен пристан е парк „Вила Белини”, духът на Катания е по пазарите „Пескерия“ и „Луни“, пише izlitane.com. Освен Етна, бурето барут, „поставено“ в задния двор на Катания, друг символ на града е Фонтанът със слона (La fontana dell’Elefante), наричан от местните „Лиотру”, намиращ се на катедралния площад. То е направено от вулканична лава. Под града пък тече река, която може да се види само на няколко места.

Освен мръсотията, която цари навсякъде в града, шофирането и паркирането без правила, голям недостатък според мен е и липсата на паркове и градини. Най-известният им парк е градският Вила Белини. Има фонтани, изкуствени резервоари, скулптури, красиво декорирани цветни композиции и други елементи на ландшафтния дизайн. Замъкът Урсино също е сред забележителностите в стария град.

Той е средновековна крепост от XIII век с мощни стени и кули. Сградата е била от стратегическо значение - оттук се е осъществявал контрол над източния бряг на Сицилия. Днес на територията на бастиона има музей с археологически артефакти от древната епоха и колекция от сицилиански картини. В покрайнините, както и в центъра на града има римски амфитеатър, където разкопките са заобиколени от високи сгради. Историята на църквата „Свети Никола“ също е интересна. Строежът й започва през 1687 г., но няколко години по-късно има земетресение и така и не е завършена.

Около 70 евро струва организирана екскурзия до вулкана Етна. Възрастта му възлиза на около 300 хил. години. Изграден е от базалти, а височината му достига до 3323 м над морското равнище. Това го прави най-високия вулкан в Европа, както и най-високия връх в Италия на юг от Алпите. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Височината на вулкана обаче варира през годините и днес той е с 21 м по-нисък, отколкото е бил през 1981 г. С този ежегодно „издишащ” вулкан се свързват няколко красиви легенди. Една от тях разказва, че в подножието му всъщност се е родила Венера.

Според друга кратерът представлява ковачницата на бог Хефес и дома на еднооките циклопи. Най-романтичната легенда пък гласи, че под вулкана се венчават само най-влюбените, чиято сила на чувствата може да се сравнява само с огнена стихия. В цялата си история Етна е изригвал около 135 пъти. Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр. На 11 март 1669 г. започва най-мощното изригване на вулкана, което трае 4 месеца. В резултат от това загиват 20 хиляди души, а 50 града са унищожени. Вулканът е активен в различна степен, като по-скорошни изригвания е имало през януари и април 2012 г., 26 октомври 2013 г., 23 ноември 2013 г. Най-скорошното му изригване беше преди месец.

За да изживееш Катания напълно, трябва да опиташ задължително местния специалитет – паста ала норма. Италианците са известни със своята паста и пица. Тук пицата не е толкова добра, колкото в Северна Италия, но запазената им марка паста е просто превъзходна. Във всяка една тратория можете да намерите паста ала норма - класическа средиземноморска комбинация на паста с пържени патладжани, доматен сос и сирене рикота.

Патладжанът е един от най-любимите зеленчуци на сицилианците. Популярни в Катания са сладкарниците и кафенетата, а особено внимание се обръща и на т.нар. улична храна. Почти на всеки ъгъл можете да си купите нещо вредно, но вкусно. Няма дюнерджийници, но пък има изобилие от всякакви сандвичи с шунка и сирена. Конското месо също е популярно. Навсякъде се продават и аранчини – друг местен специалитет, който трябва да опитате задължително в Катания.

Това са топка или от паниран и пържен ориз с диаметър 8-10 см, обикновено пълнен с рагу, грах и сирене, или с нарязани кубчета шунка и моцарела. Освен традиционното джелато любим десерт на сицилианците са канолите с маскарпоне и шамфъстък. Шамфъстъкът е на почит на острова, защото условията са добри за отглеждането му. Сред любимите алкохолни питиета освен виното са коктейлите с аперол и бирата.

Рибният пазар – най-известен на острова

Рибният пазар в Катания е най-известният и най-добрият пазар на територията на цяла Сицилия. Разположен е в сърцето на града – в историческия център, на минута разстояние до една от най-големите автобусни спирки, откъдето тръгват и автобусите за летището. Всяка сутрин търговците редят своите риби, хванати сутринта от рибарите. Още в 6 часа сутринта започва шумотевицата около сергиите, като големият пик е към 9-10 часа, когато всички домакини обикалят за прясна риба. А изобилието е голямо. Както казваме в България – от пиле мляко има, а някои от уловените екземпляри дори са живи. Можете да видите класически средиземноморски риби, всякакви видове миди и дори такива, които не се виждат никога по нашите ширини. Към 13-14 часа пазарът затваря и улицата се мие с препарат и вода, за да може да е готова за следващата сутрин. В неделя пазарът не работи. В Катания има и още един известен пазар за дрехи и храна на Виа Етнеа.

Катедралата в центъра – посветена на мъченицата света Агата

Катедралата „Сант‘ Агата“ се намира в историческия център на Катания. Тя е римокатолическа катедрала, посветена на света Агата - християнска светица, мъченица и покровителка на града. Тук се намира седалището на епископите в Катания. Структурата е забележителен пример за бароковата архитектура, която процъфтява след смъртоносното и разрушително земетресение от 16-и век в района. Първоначално построена върху римската епоха през 11-и век, има и следи от сгради с нормален стил в църквата. От 3 до 5 февруари сицилианският град празнува света Агата и се преобразява.