0

Б лизо 150 български полицаи пазят реда в САЩ. Най-много са в Чикаго. Всички са започнали като патрулни ченгета, след това се издигат до сержанти, шерифи, дори детективи, пожарникари и командоси. 

Това заяви пред „Телеграф“ президентът на Българо-американската полицейска асоциация (БАПА) Марио Вълков. Самият той е детектив, разследва убийства, наркопрестъпления и лови огромни пратки с оръжия.

„От тези близо 150 човека с български корени около 50 са членове на БАПА. Ние продължаваме да се разрастваме. Най-новият ни член е офицер Кирил Монев от полицията в Чикаго, който наскоро завърши полицейската академия и вече е патрул“, разказа Вълков. Заекът в униформа е родом от Свищов, но емигрира в САЩ със семейството си, когато е едва 13-годишен. Завършил е висше образование „Политология“ в "Ди Пол Юнивърсити", след което решава, че иска да е ченге и успява да сбъдне мечтата си. 

Емиграция

“Преобладаващите постове, които заемат българите в началото, обикновено са патрулиращите. Причината е, че българската емиграция е млада в Америка. Във всички сфери е така - започва се от дъното. Например поляци, ирландци, италианци са в полицейските среди с генерации и са второ-трето поколение служители. Докато ние, българите, сме нова емиграция и нямаме такива роднини. В бъдеще, когато нашите деца и внуци станат полицаи, те ще имат вече нашия силен гръб, който сега градим“, допълни президентът на БАПА. Най-много нашенци в униформа има в щата Илинойс. Причината е, че там живеят най-много наши сънародници.

„Имаме и майтап: „Кои са трите най-големи града на България - София, Пловдив и Чикаго“, шегува се детективът. По данни на асоциацията съотношението мъже:жени е около 10%. От членовете на БАПА около 7-8 са момичета. Това отговаря и на полицейската професия в САЩ. Жените минават еднакви смени, няма преференции за нежния пол, дават нощни дежурства и т.н. Единствено когато забременеят, им се дава възможност за по-лека служба. Слагат ги на бюро в управлението, обработват актове, документи, доклади.  

Издигане

Последният пример за българка, която се е издигнала, е Диляна Николова от София, която обаче от години живее и работи в Кентъки. Тя е повишена в чин сержант. Диляна е взводен командир.

“В САЩ има формула колко полицаи отговарят за даден брой население. Примерно един град от 11 000 човека трябва да има средно между 40 и 50 полицаи. Те се разделят на три смени за денонощието. Получават се по 15-20 човека на смяна. Едната е от 7 до 15 ч., втората от 15 до 23 ч. и от 23 до 7 ч. Нашата Диляна командва една такава смяна, ръководи ги, питат нея, ако има тегави случаи, които трябва да минат през шефовете. Тя проверява всичко“, обясни Марио Вълков.

Преди да стане полицайка, е стажувала в ООН в офиса в Ню Йорк. Минала е през най-трудните моменти, нощни смени, двойни смени, тежки случаи, ходила е на работа болна както повечето полицаи.

„Явно са видели, че има потенциал. След патрула става следовател в отдела, който работи по насилието срещу деца. Виждала е тежки случаи на малтретирани, бити, изнасилени и убити деца“, допълни президентът на БАПА. 

Топ 

Всички от 50-те членове на асоциацията имат своята история и са се отличили през годините. „Телеграф“ ви е запознал с повечето от тях. Името на шериф Кирил Васев например се прочу, след като беше избран сред стотици ченгета да участва в охраната на инагурацията на президента Джо Байдън. След това охранява в съда 8 дни кинозвездата Джони Деп. Шефовете му го избраха и да изнася специални лекции в училища срещу наркотиците.

Сержант Александър Балчев пък е единственият в SWAT (Специалния отряд), който вече е инструктор в Северна Каролина. Самият Вълков пък е многократно награждаван за разбита мрежа за продажба на оръжия, както и разследвания за убийства и наркокартели. 

Миналата година Деян Кръстев се прочу, след като спаси малко дете на Бруклинския мост от задушаване, а шериф Асен Димитров от Сарасота спаси човешки живот и беше награден. 

Лично

Българските ченгета се събират редовно. Не говорят за работа, а си споделят лични случки и преживявания.

„На коледното събиране в Илинойс Давид Беков ни сподели, че жена му Ани е бременна. На нас каза първо, което говори за доверие и приятелство“, сподели детектив Вълков. Членовете на БАПА разпъват и вдигат българското знаме на всеки 3 март в Чикаго. Даряват стипендии и средства за бедни и даровити деца. „Досега сме събрали и отпуснали $15 000 за стипендии,  $7000 за коледни подаръци на деца от български училища в САЩ, $4000 на фондация "Достъпен свят" в България. Събрахме и $1000 за бабата на починалия ни колега Владимир Малеев, понеже къщата й в Карловско пострада“, отчете детективът. 

Президентът на БАПА: Уважавани сме в Америка, имаме хора във ФБР, ДЕА, Сикрет сървис

- Детектив Вълков, българският полицай уважаван ли е в САЩ?

- Да, уважавани сме. Това е геройска професия и в САЩ го няма този негативизъм, както у нас. Има вицове, но не са като в България да осмиват, че полицаите са глупави. В Америка не се майтапят с интелигентността им, даже напротив. Всички ни смятат за умни и хитри. 

- Знам, че не можете да ми кажете никакви подробности, но има ли българи в спецслужби като Сикрет сървис, ФБР, ДЕА, ЦРУ? 

 Да, имаме. Някои от тях са и наши членове. Не сме им слагали снимки, нито дори инициали. Тези служители - членове на БАПА, са някъде към 7-8 човека. Повече няма да кажа, нямам право. Всичко е тайно при тях. Кажа ли и една дума, става опасно за тях. И преди съм ви казвал, че например ако някой чукне да провери номера на моята кола, веднага започва разследване кой е човекът, защо ме е проверил и т.н. 

- Може ли да опишете българския полицай в Щатите? 

- Той е хамелеон, млада емиграция сме и трябва да се държим на ниво. Малко след 2000 година българите се прочуха тук с точене на банкомати, измами с карти и това опетнява имиджа. Емигрантът полицай трябва да се доказва повече. Това важи не само за нас, а за всички. Италианците например трябва да се доказват, че не са свързани с мафията, мексиканците - с наркокартелите, ние с тези, които точат карти. Всяка нация трябва да се откъсне от стигмата си. За съжаление такива престъпници опетняват името на цялата нация. 

В деня на поничката: Участват в „Ченге на покрива“ 

Майтапите, които се правят в САЩ по адрес на полицаите, са, че обичат понички. Това обаче е обърнато в нещо полезно. Всяка година се определя един ден, в който се провежда инициативата „Ченге на покрива“.

Тогава полицаи в униформи се качват на покрива на даден магазин за продажба на понички и призовават хората да си купят. Парите от тях отиват за подпомагане на олимпиадата за хората с увреждания.

„И от БАПА сме участвали. Този ден се прави в цяла Америка. Качваме се с мегафони, униформи и подкокоросваме хората, които минават, да си купят понички, да дарят пари на каузата“, сподели Марио Вълков. 

За първи път: Името на сънародник върху мемориала на загиналите 

Всяка година през май във Вашингтон се прави Национална полицейска седмица. Служители от цяла Америка отиват на националната поляна, президентът открива с реч.

„Тази година за първи път името на българин ще бъде изписано на мемориалната плоча на загиналите полицаи. Това е колегата ни Владимир Малеев, който ще бъде почетен там. Взели сме си отпуска, ще отидем, за да почетем Влади“, разказа президентът на БАПА Марио Вълков.

Целта на асоциацията е, ако майката на сънародника ни успее да дойде, всички да я придружат на церемонията. „Ще бъдем редом с нея, все едно сме нейни синове и дъщери, за да види, че не е сама“, зарече се детективът.