0

У краинците отбелязват Деня на независимостта - 31 години, откакто се освободиха от доминирания от Русия Съветски съюз и в същото време това ден на открито предизвикателство срещу шестмесечната война на Кремъл за покоряване на страната отново, отбелязва Ройтерс.

Украйна се освободи от Съветския съюз през август 1991 г. след неуспешния пуч в Москва и огромно мнозинство от украинците гласуваха на референдум за обявяване на независимост.

Денят на независимостта на Украйна съвпада с навършването на шестте месеца от нахлуването на Русия на 24 февруари и ще бъде отбелязан с приглушени празненства под заплахата от атаки от суша, въздух и море.

Публичните събирания са забранени в столицата Киев, в източния град Харков, обстрелван от месеци, е в сила комендантски час.

Правителството разположи останките на изгорели руски танкове и бронирани машини като военни трофеи в центъра на Киев в знак на предизвикателство. 

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди късно във вторник за възможността от "отвратителни руски провокации", а властите призоваха хората да приемат сериозно предупрежденията за въздушни нападения.

"Ние се борим срещу най-ужасната заплаха за нашата държавност и в същото във време, постигнахме най-високото ниво на национално единство", каза Зеленски във вечерното си обръщение.

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до украинския си колега президента Володимир Зеленски по случай Националния празник на Украйна – Деня на независимостта.

Държавният глава изразява солидарността на българския народ с народа на Украйна в този тежък момент, подкрепата на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и пожелава скорошно възвръщане на мира в страната.

В поздравителния си адрес Румен Радев изразява и увереност, че България и Украйна успешно ще надграждат своите отношения, за които ще продължи да допринася и многобройната българска диаспора в страната.