0

Н а 23 юни 2023 г. наемници под ръководството на шефа на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин превзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон в най-силното предизвикателство за президентството на Владимир Путин след началото на войната в Украйна. Путин определи действието като предателство и „удар в гърба на нашата страна и нашия народ“ и мобилизира сили срещу паравоенните формирования на Пригожин.

Дали обаче Пригожин наистина се надигна срещу дългогодишния си приятел Путин или всичко е един холивудски екшън? Оказа се, че бившият продавач на хотдози и сега богат олигарх е собственик на продуцентска компания, която прави военни филми.

През 2019 г. Пригожин започва да продуцира хитови военни ленти. Героите на много от игралните му филми са базирани на преживявания на наемници, които той контролира.

Продукциите на „Вагнер“ имат доста ясна цел – подкопават успешния холивудски екшън филм, в който руснаците винаги са врага и ги представят в ролята на „добрите момчета.

Сред най-популярните продукции на Пригожин е „Най-добрите в ада“ от 2022 г. Лентата описва брутална борба за територия в неназован европейски град. Сцените на градска война са интуитивни и сурови, а единствената почивка от насилието идва под формата на периодични тактически лекции, насочени директно към зрителя.

Друго заглавие на „Вагнер“ е „Турист“ от 2021 г. Филмът разказва за дейностите на групата в Централноафриканската република (ЦАР), а билетите се продаваха като топъл хляб. „Това са продукции като на Холивуд“, коментира Джейсън Блазакис, директор на Центъра за тероризъм, екстремизъм и контратероризъм към Института Мидълбъри за международни изследвания и експерт по дейностите на „Вагнер“.

Друг филм, който може да бъде свързан с Пригожин е „Шугалей“ от 2020 г. Лентата разказва за гражданската война, а главният герой е Максим Шугалей – реален човек, който е работил за Пригожин като директор на Агенцията за интернет изследвания.

През 2021 г. Пригожин продуцира „Гранит“, в който едноименен герой води банда руски наемници срещу ислямски терористи в Мозамбик. Последва и филмът „Слънчева светлина“, който разказва за наемници, които се оказват в центъра на събитията в Донбас.

Всички тези филми имат един и същи продуцент – компанията Aurum production базирана в родния град на Пригожин Санкт Петербург, където се намира и централата на „Вагнер“.