0

С тотици градове и села с български имена има по света, но за тях не се знае почти нищо. Така например в Мексико съществува София, а в Канада - Шипка. Това показа проверка на „Телеграф“. Патриотичното канадско селище се намира в провинция Онтарио. То се състои от около 15 къщи и домакинства, в които, уви, не живеят българи. 

История 

Селището се намира само  на няколко километра от известния местен курорт Grand Bend. Създадено е през 1833 г. от англичани и немци гастарбайтери, които са се заселили в региона и са работели като дървосекачи. През 1877 г. в селото се открива пощенска служба, началник на която става немецът Фридрих Хайнцман. Той много силно се интересувал от случващото се в Европа и всеки ден изчитал вестниците „Сейли Нюз“ и „Ню Йорк Хералд Трибюн“. От тях Хайнцман научил за Априлското въстание в България и последвалата Руско-османска освободителна война. Вдъхновен от репортажите на своя сънародник журналиста Джануариъс Макгахан  за случващото се на Балканите и в частност за зверствата в българските земи и последвалия патриотизъм на българите и русите по време на войната, пощаджията решава да промени името на малкото селце, като го назове с името на българския планински проход Шипка. Решението на Фридрих Хайнцман е прието от местните и така вече почти век и половина селището носи името на историческия български проход. Уви, в канадската Шипка българи все още не живеят и дано това да не стане причина за смяната на името й. 

Кралицата

Това обаче съвсем не е първото наименование на географски обект с названието Шипка в чужбина. В германския град Шпайер, намиращ се   в югозападната федерална провинция Ренланд Пфалц, има мост, който се казва „Шипченски проход“. А в Югозападен Лондон има улица „Шипка“. Впрочем в английската столица има и две улици, носещи името на друг български град, свързан с Руско-османската освободителна война, Плевен. Едната улица е в квартал Enfield, а другата близо до Canary Wharf. Впрочем трябва да се знае, че във Великобритания има общо 16 улици, носещи името Pleven или Plevna. Причината за това обаче далеч не е в любовта на британците към България. Те са били впечатлени и възхитени от поведението и смелостта на османския военачалник Осман паша, който повече от пет месеца успява да удържи града по време на обсадата му от руските войски по време на войната от 1877-1878 г.


Американската „Шипка“ не е единственият случай на селище, носещо българско име отвъд Океана. 

Щатът 

В щата Ню Мексико някога е съществувал малкия град София. За щастие днес  е известно името на основателя на този град - Георги Белчев от Попово, Търговищко. Той пристига в Америка на 25 години, без да знае и дума английски и само с 4 долара в джоба. Благодарение на трудолюбието си само няколко години по-късно той вече притежава над сто акра земя, на която основава селището София, в което след това се заселват и други български емигранти. Новите заселници получават от правителството земя в размер до 5000 акра, на които да създадат свое земеделско стопанство. През 1914 г. в американската София отваря врати българско училище. Голяма популярност тук добива българската баба Неделя, която печели пари от продажбата на българско квасено кисело мляко. За голямо съжаление след Втората световна война селището запада и днес вече не съществува. От него са останали само руини и табелата, на която е изписано името му.  В щата Тексас пък се създава българската колония Македония, която за съжаление просъществува само две години. 

Варна

Сред разпространените по света български топоними е и наименованието на морската ни столица Варна. Нейното име днес носят две села в Италия, градчета в американските щати Илинойс и Ню Йорк, градове в Русия, Азербайджан, Италия, улици в Торонто и Калгари, Канада, парк в Австралия, залив на остров Тасмания и полуостров на Антарктида. В Съединените щати са запазени и имената на две селища, носещи имената на български владетели: град Крум в Тексас и град Симеон в Небраска.  В Италия, в областта Салерно има селище Киезо де Булгария. А близо до Неапол се извисява планината Булгария, в подножието на която е разположено градчето Челе ди Булгария. В центъра на това градче пък се издига паметникът на кан Алцек, един от братята на основателя на българската държава кан Аспарух. Близо до Торино съществуват община и село Булгаро Торинезе. А между Форца и Чезена пък се намира град Булгарно. Български имена са запазени и на изток. На брега на Азовско море съществува град Плиска. Негови основатели са българи от Шуменско, преселили се тук след Кримската война. В района на Одеса съществуват селата Главан и Горица, които имат свои съименници в Хасковско и Варненско. В Молдова се намира село Градище, а в Запорожието село Генерал Инзово. И двете села имат свои „копия“ в България, съответно във Варнанско и Бургаско.