0

122-метровият звезден кораб "Старшип" се взриви на етапа на кацане. Това се случи на 14 март в орбита, над Индийския океан. В екипа на Илон Мъск третият тестов полет на най-голямата система за транспортиране на хора и товари до орбита, както и до Луната и Марс се нарича успешна.

Спомнете си, че от 2019 г. новата система "Старшип" е тествана повече от 10 пъти, "опитите за засаждане" на самия кораб с последващото му завръщане и меко кацане бяха извършени седем пъти. Не всичко излезе плавно: няколко пъти корабът се взривява във въздуха, два пъти, когато е ударен с повърхността на площадката за кацане, - след това има недостиг на тяга на двигателите, след което се наблюдава изтичане на гориво.

Първото частично успешно изстрелване е направено на 20 април 2023 г., но в четвъртата минута, прелитайки на няколко десетки километра, ракетата с кораба е навлязла в неконтролирано въртене. Сцената не можела да се раздели, а ракетата била унищожена. Мъск даде команда да взриви комплекса във въздуха, така че когато падна, да не повреди стартовата маса.

На 18 ноември миналата година системата успешно стартира за втори път. 33 двигателя на първия етап са работили както обикновено. Разделянето на стъпалата е станало на височина от 70 км във втората минута на 45-ия втори полетен час, след което първият етап експлодира заради резки претоварвания след раздялата.

Програмата на третия орбитален полет Starship е планирана да включва тестове на люка за полезен товар, демонстрация на вътрешно изпомпване на гориво и повторно пускане на двигателя Raptor в космоса. Отпадъците от кораба в Индийския океан се очакваха час и четири минути след старта.

В резултат на това в третия тестов полет специалистите на SpaceX успяха да направят скок в близост до космоса, без да идват от разстоянието в първия етап на полета, както беше в предишните два старта през 2023 г. Тестът с повторното навлизане на двигателя обаче се провали, както и мекото кацане във водите на Индийския океан. По първоначални данни корабът е изгорял, като не е стигнал до земята на няколко километра.

*Източник: MIKRU