0

„Инвазивни извънземни птици“ звучи като страплайн към страшен холивудски блокбъстър, но за хората от крайбрежната Кения това не е измислица.

Властите там са толкова разтревожени от неприятностите, създавани от индийските домашни врани, че са започнали процес на умъртвяване на милион от тях.

Те не са се насочвали към хора, както във филма на ужасите на Алфред Хичок „Птиците“, но тези от десетилетия причиняват широко разпространени смущения, като преследват диви животни, нападат туристически райони и атакуват птицеферми.

Сега отровата се използва в градовете Уатаму и Малинди, за да убие първата част от безмилостния подвид. Тази амбициозна кампания за отравяне има за цел да спре напредването на гарваните към столицата Найроби.

Птиците, известни на брега като "кунгуру" или "курабу", произхождат от Индия и други части на Азия, като често се разпространяват другаде, пътувайки на търговски кораби, предаде Би Би Си.

Смята се, че птиците били умишлено пренесени в Източна Африка около 1890 г. в опит да се справят с нарастващия проблем с отпадъците на архипелага Занзибар, тогава британски протекторат. Оттам те се разпространяват на континента и нагоре по крайбрежието до Кения.Те са регистрирани за първи път в пристанището на Момбаса през 1947 г. и оттогава броят им нараства експлозивно, благодарение на нарастващата човешка популация и съпътстващите ги купища боклук, които осигуряват идеална среда за хранене и размножаване на птиците. Те също нямат естествени хищници

Природозащитниците казват, че гарваните значително са намалили броя на малките местни птици в региона, като тъкачки и восъчни птици, като разкъсват гнездата им, като целят яйца и дори пиленца.

Известно е също, че използват уникален звук, за да съобщават за бедствие - или когато забележат плячка.

Птиците са обезобразили къщите в Момбаса, като се изхождат по стените и покривите, докато много хора се страхуват да седят под сенките на дърветата от страх да не бъдат изцапани от изпражненията им.

Предвид всички тези проблеми властите смятат, че трябва да действат и да се стремят да намалят наполовина популацията на индийските домашни врани чрез отравяне, което започна във вторник.

Това следва месеци на консултации с експерти по околната среда, природозащитници, лидери на общността и представители на хотелиерската индустрия, каза Службата за дивата природа на Кения (KWS).

Процесът на унищожаване включва месеци на предварително поставяне на стръв - при което птиците се насърчават, като оставят месото навън, да се събират на различни места близо до местата си за нощуване.

Отровата за птици, наречена Starlicide, е досега единственото известно вещество, което се е оказало ефективно за намаляване на броя на гарваните, без да засяга други птици или животни.

Близо 2000 врани са били убити през 2022 г. по време на тестове за ефикасност, извършени на отровата от Little Kenya Gardens, компанията, лицензирана за внос на отровата.

Понастоящем в страната има 2 кг от отровата, която се оценява, че може да убие около 20 000 врани при продължаващото унищожаване. Но има планове за внос на повече от Нова Зеландия.

Използването му в Кения обаче предизвика етични опасения от страна на активисти за правата на животните и птиците, които твърдят, че отравянето на гарваните е нехуманно и че трябва да се проучат алтернативни и несмъртоносни методи.

Но участващите в програмата подчертават необходимостта от защита на местните видове и осигуряване на екологичен баланс.

Това не е първият път, когато правителството инициира планове за контрол на инвазивните видове птици.

Предишният опит преди повече от 20 години намали популацията на птиците, но правителството по-късно забрани вноса на Starlicide в опит да регулира това, което идва в страната.

Освен сметищата, туристическите хотели се превърнаха в любимото място на гарваните, където те се събират в зоните за хранене, пречейки на гостите, докато се наслаждават на храната си, оплакват се собственици на хотели.

Някои хотели хващат и задушават гарваните, докато други са наели персонал с катапулти, за да ги плашат.

Твърди се обаче, че хващането с капани е неефективно, тъй като птиците са достатъчно интелигентни, за да избягват зони, където са свидетели на други умиращи или хванати врани.

Въпреки огромните количества, които са планирани да бъдат унищожени, властите смятат, че нямат избор, особено сега, когато има опасения, че гарваните могат да се разпространят във вътрешността на страната.

Птиците са забелязани в района на Мтито Андей - на около 240 километра (150 мили) от столицата Найроби, казват природозащитници.