0

Д ядо-Кольовото дърво край село Студена тази година не успя да пребори полския дъб - защитник на Логодажката гора, в конкурса „Дърво с корен“ на Европа. Вековният символ на българите от този регион остана на 14-о място за 2022 г. Тази година гласуването, с което ще се определи българският участник в надпреварата за следващата 2023 г., приключва на 5 декември. То ще определи българския представител в надпреварата.

Вековни

Няколко вековни дървета се състезават за призовото място, което ще донесе участие в еврогласуването през 2023 г. Едно от най-интересните е див рошков, който е любимо място на децата и изобщо на варненци в Морската градина. Вековен чинар също е с локация Варна. Другите кандидати са полски ясен от Харманли, орех от Шуменското плато, черница и полски ясен от Горна Оряховица, вековни дъбове от Тутракан и с. Боснек, чинари от с. Годешево и Смолян.

Истории

"Тримата братя" - три вековни полски ясена в Горна Оряховица. Старите хора твърдят, че когато Елена Грънчарова, председателка на женското дружество в Горна Оряховица, ушила три знамена за Априлското въстание, ясените вече са се извисявали в небето. Варненското дърво пък е донесено от създателя на Морската градина Антон Новак. На около 230 г. е черницата от с. Стража, местните я наричат страж на историята. За косматия дъб от с. Боснек пък има легенда, че е свидетел на историята на двама братя, дошли в селото от Македония боси. Истории и легенди има и за останалите дървета.

Конкурсът

„Европейско дърво на годината“ е създаден, за да покаже значението, което имат дърветата в природното и културното наследство на всяка страна, обясняват организаторите у нас фондация „ЕкоОбщност“. В тазгодишното състезание се включиха Белгия, България, Шотландия, Естония, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия. Дъбът на Тургенев пък беше отличен извън класацията.