0

С ъединените щати проучват близките си съюзници за възможността да наложат санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за войната й в Украйна, според четирима американски служители, съобщава Ройтерс.

Консултациите, които все още са на предварителен етап, имат за цел да привлекат подкрепа от редица страни, особено тези от групата на богатите Г-7. 

Вашингтон и неговите съюзници заявиха през последните седмици, че Китай обмисля да предостави оръжия на Русия, което Пекин отрича. Пекин бе предупреден да не прави това, един път на срещи между Байдън и китайския президент Си Дзинпин, както и по време на лична среща на 18 февруари между американския държавен секретар Антъни Блинкен и висшия китайски дипломат Ван И в Мюнхен. 

Първоначалните стъпки на администрацията на Байдън включват неофициален контакт на персонално и дипломатическо ниво. Според източниците в момента се полага основата за потенциални действия срещу Пекин с основната група от страни, които най-много подкрепят санкциите срещу Русия. Запитан за консултациите, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза, че войната на Русия затруднява Китай с Европа и други.

„Това е отвличане на вниманието за Китай и потенциален удар върху техните международни отношения, от който те не се нуждаят, нито трябва да искат“, каза говорителят. 

Разузнаване

Според източниците на Ройтерс досега има само оскъдни разузнавателни данни, подкрепящи твърденията, че Китай обмисля възможна военна помощ за Русия. Официален представител на САЩ обаче каза, че ще се предоставят подробни отчети за разузнаването на съюзниците. Очаква се ролята на Китай във войната Русия-Украйна да бъде сред темите, когато Байдън се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом в петък. Същевременно войната е основна тема и сред външните министри на десетки страни, включително Русия, Китай и САЩ, на срещата в Ню Делхи на групата Г-20. 

Миналата седмица Китай издаде документ от 12 точки, призоваващ за цялостно прекратяване на огъня, който беше посрещнат със скептицизъм от западните съюзници. Първоначалният подход на Вашингтон относно санкциите все още не е довел до широко съгласие относно конкретни мерки, казаха източниците. Според източника администрацията иска първо да повдигне идеята за координирани санкции, в случай че бъдат открити пратки към Русия.

Самият Китай обяви партньорство „без ограничения“ малко преди инвазията на 24 февруари миналата година, което подхранва подозренията. 

„На фронта на Г-7 мисля, че има истинска осведоменост“, каза втори източник, но добави, че все още не са въведени подробни мерки, насочени към Китай.

Баланс

Украйна и нейните поддръжници се опасяват, че оръжейни доставки от Китай могат да наклонят везните в полза на Русия. Вашингтон призова „трети страни“ да „спрат да предоставят материална подкрепа за войната на Русия“. Въпреки че Китай не се споменава директно, САЩ наложиха нови ограничения на компании, изнасящи за Китай. 

„Опитахме се да сигнализираме много ясно, както насаме в Мюнхен, така и публично, нашите опасения“, каза Даниел Критенбринк, висшият дипломат на САЩ за Източна Азия пред Конгреса тази седмица. 

Сред предизвикателствата при налагането на санкции на Китай е икономическата му интеграция в големите икономики на Европа и Азия, което усложнява преговорите. Съюзниците на САЩ от Германия до Южна Корея се въздържат да отблъснат Пекин директно. 

Антъни Руджиеро, бивш съветник на Доналд Тръмп, каза, че Вашингтон трябва да накара Китай да избира между достъпа до финансовата система на САЩ или подпомагането на войната на Русия, позовавайки се на санкционния подход към Иран и Северна Корея. 

И Шолц призова Пекин да не въоръжава Москва

Германският канцлер Олаф Шолц призова вчера Китай да не изпраща оръжия на Русия, а вместо това да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си от Украйна.

Според Шолц е разочароващо, че Китай се е въздържал от осъждане на руското нахлуване. 

"Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да призовете за изтегляне на руските войски", заяви Шолц в реч пред германския парламент. "И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия", настоя Шолц. Според канцлера Китай би трябвало да обсъди своите идеи с основните заинтересовани страни – с украинците и с президента Володимир Зеленски.