0

П ортугалия привлече вниманието на света с високия си процент ваксинация - 98%. Страната е абсолютен шампион по брой имунизирани в Европа и заема челни позиции в световен мащаб. В страната няма антиваксърски групи, а населението е настроено положително към ваксината. 

За сравнение в България ваксинираното население  е 30%. Нивата на ваксинация срещу COVID-19 в България от появата на ваксините преди година до днес са най-ниски в Европа. И въпреки че вече е получила над 8.2 млн. дози от всички одобрени в ЕС препарати, за почти 12 месеца от началото на ваксинацията срещу коронавируса София никога не успява да скъси дистанцията с останалите държави от ЕС. Здравните власти отчитат към момента, че четвъртата вълна на коронавируса затихва и заболеваемостта от 900 на 100 хил. души е спаднала до 400 на 100 хил.

На този фон Омикрон продължава да набира сили и вече присъства в над 63 държави според Световната здравна организация. Вече е ясно, че новият вариант на коронавируса е по-заразен и намалява ефективността на ваксината. По-бързо разпространение на варианта Омикрон се наблюдава както в Южна Африка, където вариантът Делта е по-слабо разпространен, така и във Великобритания, където Делта е доминиращият вариант. Поради липса на данни обаче не може да се каже дали темпът на разпространение на варианта Омикрон се дължи на това, че той е по-неподатлив на имунен отговор, че се предава по-лесно или е комбинация от двете.

Първоначалните сведения показват, че ваксините са по-слабо ефективни по отношение на заразяването и разпространението на варианта Омикрон, констатира СЗО. Според наблюденията досега Омикрон причинява леко протичане на заболяване или асимптоматични инфекции, но според СЗО данните са недостатъчни, за да се установи клиничната тежест на този вариант.