0

В секи ден в ЕС от ковид умират 1600 души, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент.

Днес наблюдаваме "пандемия на неваксинираните", добави тя. По нейните думи е необходимо да бъдат разбрани причините на хората, които избягват да се ваксинират, и те да бъдат убедени да променят решението си.

Има нужда от подсилващи дози за имунизираните, разполагаме с достатъчни количества ваксини, посочи председателят на ЕК. Тя настоя при решенията си за пандемията държавите от ЕС да се водят от науката.

Съгласуването на действията между държавите в ЕС е от ключово значение, отбеляза в изказването си председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. По неговите думи ЕС трябва да се справи с колебанията на неваксинираните и да противодейства на дезинформацията като последна необходима стъпка за овладяването на пандемията.

Това трябваше да бъде Коледата в Европа, на която семействата и приятелите отново да могат да се съберат, за да отпразнуват заедно празника и да се прегърнат. Вместо това континентът е глобалният епицентър на пандемията от COVID-19, а в много страни броят на новозаразените достигна рекордни равнища коментира АП.

И докато здравната криза отново се изостря въпреки вече близо двегодишните ограничения, тя все повече настройва едни граждани срещу други - ваксинирани срещу неваксинирани.

В отчаяното си желание да предпазят претоварените си системи на здравеопазване правителствата налагат правила, които ограничават избора на неваксинираните с надеждата така да бъде увеличен процентът на имунизираните.

В петък Австрия стигна дори по-далеч, като направи ваксинацията задължителна от 1 февруари.

"Дълго време, може би прекалено дълго, аз и други смятахме, че сигурно е възможно да убедим хората в Австрия да се ваксинират доброволно", заяви австрийският канцлер Александър Шаленберг.

Той окачестви решението като "единствения начин за излизане веднъж завинаги от порочния кръг на вирусните вълни и дебатите за локдауните".

Въпреки че засега Австрия е единствената държава от ЕС, направила ваксинацията задължителна, все повече и повече правителства налагат ограничения.

От вчера в Словакия не се разрешава на неваксинираните да влизат в нехранителните магазни и моловете. Те освен това няма да могат да присъстват на никакви масови обществени прояви и ще трябва да се изследват по два пъти седмично просто за да отидат на работа.

"Весела Коледа не означава Коледа без COVID-19", предупреди премиерът Едуард Хегер. "За да се случи това, Словакия се нуждае от коренно различен процент на ваксинирани."

Той определи мерките като "локдаун за неваксинирани".

Миналия вторник Словакия, където едва 45,3 процента от 5,5-милионното население е ваксинирано, отчете рекорд от 8342 новозаразени за денонощие.

Но не само страните от Централна и Източна Европа страдат отново. Тежко засегнати са и богатите страни на Запад, които отново въвеждат ограничения за населението си.

"Наистина е крайно време да вземем мерки", каза германският канцлер Ангела Меркел. При дял на ваксинираните от 67,5 процента страната й обмисля задължителна имунизация за много категории работещи в здравния сектор.

"Цяла Германия в момента е една голяма епидемия", каза пред репортери в петък Лотар Вилер, директор на Института по вирусология "Роберт Кох". "Това е национално извънредно положение. Трябва да дръпнем внезапната спирачка."

Гърция също взема на прицел неваксинираните. В четвъртък министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви цяла серия нови ограничения за тях, които предвиждат забрана да посещават места като барове, ресторанти, кина, театри, музеи и фитнеси дори и да притежават отрицателен тест.

"Това е непосредствено действие за защита и, разбира се, непряк призив те да се ваксинират", каза Мицотакис.

Ограниченията разгневиха Клеър Дейли, ирландски евродепутат и член на комисията по граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент. Дейли смята, че страните погазват лични права.

"В редица случаи държавите членки лишават хората от възможност да отидат на работа", заяви тя, окачествявайки като "плашещ сценарий" ограниченията в Австрия за неваксинираните, които предшестваха решението от петък на правителството във Виена да наложи пълен локдаун.

Според Дейли дори в Ирландия, където 75,9 процента от населението е напълно ваксинирано, също се усеща враждебност срещу тези, които упорито отказват да се ваксинират.

"Срещу тях до известна степен се насажда омраза", каза тя.

Световната история познава много случаи, в които страни са въвеждали задължителна ваксинация срещу различни болести, като например едрата шарка и детския паралич. Но въпреки че броят на жертвите в света надхвърли 5 милиона, въпреки медицинските доказателства, че ваксините във висока степен предпазват от смърт и тежко протичане на болестта и забавят разпространението на пандемията, сред някои части от обществото съпротивата срещу ваксинацията остава упорита.

Миналата седмица около 10 000 души излязоха на митинг в Прага с възгласи "свобода, свобода", за да протестират срещу наложените от чешкото правителство ограничения за неваксинираните.

"Нито една лична свобода не е абсолютна", възрази професор Паул де Грауе от Лондонско училище по икономика. "Свободата да не си ваксиниран трябва да бъде ограничена, за да бъде гарантирана свободата на другите да се радват на добро здраве", написа той в материал за либералния мозъчен тръст "Либералес".

В европейските страни този принцип в момента отблъсква приятели едни от други и разделя семейства.

Биргите Схунмакерс, общопрактикуващ лекар и преподавател в Льовенския университет, забелязва това почти ежедневно.

"Това се превърна в битка между хората", каза тя.

Схунмакерс се сблъсква с политически конфликти, разпалвани от хора, които съзнателно разпространяват конспиративни теории, но и с чисто човешки драми. Родителите на нейна пациентка не я пуснали да влезе в дома им, защото не искала да се ваксинира.

Схунмакерс посочи, че макар и властите дълго време да са се съпротивлявали на идеята за задължително ваксиниране, силно заразният Делта вариант променя мненията.

"Да се направи обратен завой по този въпрос е невероятно трудно", заяви тя.

Съчетанието от растяща заболеваемост и мерките за ограничаването й крие опасността да помрачи за втори пореден път коледните празници в Европа.

Льовен вече отмени коледния си базар, а в съседния Брюксел в четвъртък по средата на знаменития "Гран плас" (централния градски площад) беше поставена близо 20-метрова елха, но решението дали в белгийската столица ще има празничен базар ще зависи от развоя на епидемичната обстановка.

Паул Виренделс, който дари коледното дърво, се надява да има завръщане към поне някакво подобие на традиционна Коледа.

"Радваме се, че правят това усилие да поставят дървото и да го украсят. Това е поне някакво начало", каза той. "Мисля, че след почти две трудни години е добре, че някои неща, които са нормална част от живота, отново се случват."