0

В ъпреки, че кралицата-майка на Великобритания Елизабет Боул Лайън почина преди по-малко от 25 години, начинът й на живот изглежда толкова далечен като викторианската епоха, в която тя е родена през 1900 година. 

Днешният живот на кралските особи изглежда, така сякаш крал Чарлз е готов да вземе сандвич от бюрото си, но не такова е било житието на неговата баба. Кралицата майка почти до края на живота си поддържа, който е бил обичаен за времето, в което кралица Виктория все още е била на трона. 

Храната е била на почит, но не просто обикновенни ястия, поднасяни в удобно време, а нещо много повече. Напитките са сервирани преди обяда, а на него е трябвало да има най-малко три блюда с отбрани вина, а след това и кафе. Прислужниците пърхали около масата и редовно пълнели чашите на богоизбраните със синя кръв. Точно като в сериала “Имението Даунтън”, в който действието се развива между Първата и Втората световни войни. 

Икономът на кралицата-майка Били Талън не понасял празни чаши на масата и редовно ги пълнел с различни питиета. “Няма смисъл да слагате ръката си върху чашата, той ще излее течността през пръстите ви”, обичала да се шегува кралицата майка. 

Талън пък видял призванието си в това да кара кралицата-майка да се усмихва и поема ролята на неин церемониалмайстор. По време на службата си Били Талън се грижи посетителите Елизабет да са спокойни и щастливи, преди тя да пристигне в гостната. Влизането на кралицата-майка било предизвестено от двойка коргита. 

Гостите на Елизабет често са очарователни личности от сферата на изкуството, музиката или музеите – Джон Бетжеман, Фредерик Аштън, Рой Стронг, Тед Хюз. На кралицата й харесвало да ги измъква от техните вселени и да ги забавлява по царски. Нейната философия гласяла, че всеки който я посети, трябва да бъде изпратен с усмивка. 

Следобед в дома й се сервирал чай с кифлички. На почерпката се радвали и служителите на двореца, но на чиновничките тази привилегия била забранена заради строгия етикет на иконома Талън. Били Талън бил толкова приближен до Елизабет, че му било разрешено да влиза в стаята й без предупреждение. 

Вечерята на кралицата-майка също била като в приказките, тя не сядала на масата без да се премени във вечерна рокля. 

Когато излизала на обяд, носела шапка, а когато я канели на вечеря слагала диамантена огърлица и много други бижута. 

В слънчеви летни дни в Кларънс Хаус Елизабет настоявала масата от трапезарията да бъде изнесена в градината и поставена на сянка. Когато пък отсядала в замъка Уолмър, на който тя беше лорд-пазител, всичкото сребро се взимало от Лондон. 

Кларънс Хаус беше бе само един от домовете й. Когато тя преместила в кралската ложа в двореца Уиндзор, поданиците на короната видяли дълга процесия от автомобили. Преместването на Елизабет отнело цяла седмица. 

Елизабет Боул Лайън е последната от великите дами на своята епоха. 

И все пак кралицата-майка не е била толкова екстравагантна. Тя осъзнавала, че хората обичат блясък и предпочитали тя да пристигне с голяма кола и да носи най-хубавите си дрехи. 

Въпреки това тя отказала да смени износените килими и нейният декоратор Оливър Форд веднъж я видял да върти пръст в дупка в тъканта на стола си. След смъртта на кралицата-майка се наложило в кралската ложа да бъде направен основен ремонт. Приживе отговорът x на въпроси, свързани с реновацията на резиденцията бил: “Няма да съм тук дълго”.