0

И риней Константинов става Иван Рилски в Софийската опера, научи „Телеграф“.

Прочутият актьор и директор на театър „София“ ще играе в премиерната постановка „Рилският пустинник“ на първата ни музикална сцена.

Пеене

„О, не! Не пея, в софийската опера има много, които го правят, и то настина прекрасно. На мен не ми се налага“, обясни за своята роля Ириней Константинов пред „Телеграф“. Премиерата „Рилският пустинник“ е музикална поема в две действия и 10 картини и както става ясно от заглавието е посветена на делото на Иван Рилски, съобразена е с неговото житие. В ролята на пустинника влиза Ириней Константинов. Като младия Иван играе, но вече и пее, Атанас Младенов.

„Ролята е много сериозна, духовна, като изповед е. Има и послания на Иван Рилски. Трябва да се види и чуе. Цялата музикална поема е нещо изключително“, поясни Ириней Константинов.

Житие

„Поетичната творба на Тихомир Павлов „Рилският пустинник“ е съобразена с житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. За съжаление тази уникална поема остава в забвение, докато през 2022 г. нашият съвременен свещенослужител, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов (р. 1955 г.) я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение“, съобщават от Операта. Запознати твърдят, че се е получило наистина нещо превъзходно, чиято премиера е насрочена за 10 май. Тя е посветена на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Билетите са в продажба. Режисьор на постановката е акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера.

Митрополит

Диригент на постановката „Рилският пустинник“ е Старозагорският митрополит Киприан, който на Велика събота донесе Благодатния огън от Ерусалим. Той има солиден опит в областта, като се изявява и в операта в Стара Загора. Сега за пръв път ще дирижира толкова мащабно и значимо произведение на най-главната музикална сцена в страната.

Години

Самото написване на музикалната поема е едно малко чудо и явно е трябвало да се случи сега, години след създаването на текста. Малко преди кончината си през 1937 г. общественикът, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов (1880-1937) създава и издава последната си поетична творба „Рилският пустинник“. А през 2022 г. един свещенослужител - ставрофорен иконом Кирил Попов, намира текста и се вдъхновява. Той е композитор, диригент и педагог отец.

Композира и прави обработки на повече от 100 църковни песнопения и светски песни. Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави. Занимава се и с музиковедска и редакторска дейност. Има множество участия като музикален продуцент, музикален оформител и изпълнител в записи за CD и DVD на църковна тематика. Издал е две части на сборника с негови композиции „Православни хорови творби“. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори.