0

Н овият български документален филм „Съдия след игото“ на режисьора Мартин Геновски ни показва една непозната история за Иван Вазов, а лентата вече е с две номинации „Васил Гендов 2022“. Категориите са „Документален филм“ и „Документален дебют“.

Екип

В лентата виждаме България току-що освободена от петвековен мрак. Младата държава има нужда от млади държавници – хора умни и способни. Иван Вазов все още е далеч от титлата „народен поет” и все още не е написал „Под игото” и „Епопея на забравените”. Той е само на 29, когато става първият съдия на Берковица.

В балканското градче се раждат някои от най-красивите му творби, избухва и умира една любов. А съдебните решения на съдията без юридическо образование и опит се превръщат в първите забавни легенди на едва зараждащото се българско правосъдие.

„Съдия след игото” е филм за непознатия Иван Вазов, в който участие вземат талантливите родни актьори Асен Кобиларов, Миглена Бохеми Везирова, Жори Руменов. “Всички знаят кой е Иван Вазов, най-малкото израснали сме с портрета му в училищните стаи. Всички го познават като поет и писател, но оказа се, много от младите хора изобщо нямат представа, че той е бил съдия. Това е не особено познат, кратък, но изпълнен със събития период от живота му. Идеята ми беше предложена от продуцента на филма Цветан Недков, а сценарият е написан от Силвия Недкова. Веднага се запалих по проекта, тъй като аз се вълнувам от човешките истории, а точно такава показваме във филма. Ние представяме Иван Вазов с неговите силни и слаби черти. Той става председател на Берковския съд само на 29 години, без да има юридическо образование, и не се справя особено добре. Той е пример как един гениален човек може да не се представи блестящо, когато не е на правилното място и в правилното време“, сподели пред „Телеграф“ режисьорът Мартин Геновски.

Идея

Любопитно е, че първоначално идеята била доста по-различна. „Промених я поради съвпадение. Актьорът в главната роля Асен Кобиларов е мой близък приятел от години, но никога не бях забелязвал приликата му с младия Вазов. В процеса на подготовка на филма имах пред себе си отворена книга с портрет на Вазов като млад, а на телефона си видях снимка на Асен и в този миг осъзнах приликата. Това съвпадение толкова ме вдъхнови, че поведох проекта в много различна посока, а за щастие продуцентът на филма не само ми се довери, но и ме подкрепи с всичко възможно. Спомням си, че се обадих на Асен по телефона, бях доста развълнуван и му казах нещо от сорта: „Нали знаеш, че работя филм за Вазов, ами не мога да го направя без теб“. Той прие… като така му поставих въпроса, как да не приеме…“, разказва още Геновски.

„Целият филм е реализиран едва за три месеца. Основната част с игралните възстановки беше заснета за около една седмица, като през тази седмица времето в Берковица беше доста лошо, което наложи промени в движение. Почти постоянно валеше дъжд, единият ден заваля и сняг, а ние трябваше да снимаме на връх Ком. Преди това обаче бяхме заснели част от сцената, както може да се досетите – без сняг, и трябваше много бързо да измислим друго решение, което се оказа дори по-добро от първоначално предвиденото. Голямо приключение беше, но за щастие екипът макар и малък беше изключително продуктивен. Много ни помогнаха и местните хора, без тях със сигурност нямаше да успеем да реализираме филма“, категоричен е режисьорът.

История

С интерес питаме защо са избрали да покажат тази част от живота на Вазов, която не е толкова позната за хората. „Вазов прекарва в Берковица около година и половина, кратко време, но динамично за младия поет. Животът му в града го вдъхновява да напише след това много от емблематичните си произведения – „Грамада“, „Нова земя“, „Митрофан и Дормидолски“ и др. Искахме да покажем един различен, непознат Вазов.

С голямо въздействие върху него е любовната му история със Зихра. Във филма ролята се изпълнява от актрисата Миглена Бохеми Везирова. С нея бях работил по друг филм преди и веднага реших, че тя трябва да се превъплъти в Зихра, един доста сложен образ, защото за Зихра се знае, че е била много обаятелна, леко мистична, екзотична. Миглена се справи блестящо, както сме коментирали в екипа – тя е откритието на филма. Всъщност имаме още едно откритие, с което много се гордея, това е младият композитор Цветослав Тошев, музиката, която написа, помага изключително много филмът да въздейства на зрителите.

Точно защото тази част от живота на Вазов не е позната, решихме да я покажем, а и защото е силна, емоционална и любопитна човешка история. Вазов попада на място, където нравите и обичаите са много различни и в голям разрез с неговия свободолюбив дух. Сега признат за гений, тогава е бил доста недолюбван. За тази част от живота на поета научих много и от моя професор по режисура Дочо Боджаков, който винаги разказва по вдъхновяващ начин и много ми помогна да създам филма. Искрено му благодаря не само за филма изобщо, че повярва, че от мен ще стане режисьор преди десетина години“, завършва Геновски.

На 18 май го представят в Берковица, мислят  продължение

Филмът беше представен за първи път като част от Националния фестивал на българското кино „Васил Гендов“, където има две номинации. „На 18 май ще има специална прожекция в гр. Берковица, с която искаме да благодарим на местните хора за помощта. С нас се свързаха и от други градове, които искат да покажат филма, така че прожекции ще има, но най-важното е, че съвсем скоро ще бъде излъчен по БНТ, които са продуценти на филма“, споделя режисьорът Мартин Геновски. На въпроса обмислят ли продължение на лентата, той е категоричен: „Да, в момента се работи по такава идея“.