0

С тарите автомобилни гуми, вместо да бъдат изхвърлени и да замърсяват околната среда, могат най-рационално да бъдат използвани в градината. Те могат да служат за огромни саксии за цветя, подправки, производство на зеленчуци, като картофи, моркови, домати, краставици. Някои хора пък успешно си отглеждат малини в тях. Ако искаме да освежим черния и похабен от карането цвят, първо можем да ги боядисаме в различни цветове, след това да ги подредим, където решим, и да засадим в тях каквато си решим. В интерес на истината има доста публикации, които предупреждават, че отглеждането на зеленчуци или плодове в автомобилни гуми може да бъде и токсично. Но затова могат да се вземат известни предпазни мерки.

Все пак има доста хора, които се възползват от тях и не са се оплаквали. Така или иначе винаги трябва да имаме предвид това предупреждение. В зависимост от вида на културата можем да ги наредим една до друга или една върху друга. Така например за картофи, краставици или малини и ягоди е най-добре две или три да се наредят вертикално. Положителният ефект е, че могат да играят ролята на повдигната леха и с този начин на отглеждане да се противодейства на сушата. Как да ги запълним. На първо място, ако е една, полагаме в основата така, че да покрива и стените, стара черга, кърпа, чаршаф за изхвърляне или ленен плат, или старо прокъсано одеяло. Така то ще служи за изолация от каучука, от една страна. От друга страна, ще участва в разграждането на вещества и осигуряване на хранителна среда.

След това запълваме със сено, слама, клонки. Всички те обаче трябва да са здрави, защото болните ще предизвикат болести по новите ни растения. Вътре можем да сложим и дървени стърготини, като е добре те да бъдат и от иглолистни и широколистни видове, за да се балансира киселинността на почвата. Добавяме компост или почва от градината. Също така е добре да използваме речен пясък за дренаж, пръст от основите на дъб с изгнили есенни листа и пръст от къртичина. Ако гумата е само една, е много подходяща за отглеждане на магданоз, копър, чубрица и други подправки. Така те ще бъдат предпазени от плевели, и е по-малка вероятността семената да бъдат нападнати от мравки. В такава гума мога да се засадят различни видове цветя, като се комбинират подходящо. Това могат да бъдат и индрише, мушкато, сукулентни растения също.

Пак в такава гума може да си отгледаме чери домати и ягоди. Пръстта отгоре може да се мулчира, защото така допълнително ще се намали изпарението и възможността да се развиват плевели. Когато става дума за краставици, в долната част на гумите поставяме малки клони и суха трева. Всичко това се покрива с пръст, смесена с хумус. Във всяка гума засаждаме 3 предварително отгледани разсади краставици. В центъра монтираме стълб с височина около половин метър. Покриваме цялата структура с филм и я оставяме, докато разсадът расте. След като разсадът порасне, филмът и колчето се отстраняват, така че да не пречат на растежа на растенията. Ако краставиците са засадени в сянката на дърветата, тогава стеблата могат да бъдат хвърлени директно по клоните. Отглеждането на картофите също може да стане в автомобилните гуми. Слагате 2 гуми една върху друга, а в основата камъчета и пясък. Допълвате със смес от пръст и хумус (съотношение 1: 1). Първо изкопайте в кръга на гумата дупки, после засадете картофите.

Пищни цветни лехи

Много хора използват гуми за създаване на цветни лехи, защото каучукът, от който всъщност се състоят, е термично обработен, поради което могат да получат всякаква форма и структура. Освен всичко друго, използвайки такъв материал за създаване на цветни лехи, хората се грижат за околната среда и екологията, без да ги изхвърлят на сметище. В такива гуми могат да се отглеждат китки невен, босилек, ароматна чубрица и други подправки.