0

П рез първата седмица от юли развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. През периода вегетацията на царевицата и слънчогледа в по-голямата част от страната ще се осъществява при наличие на добри влагозапаси в 50 cm и 100 сm почвен слой - над 70-75% от ППВ. Изключения ще има в северозападните и югозападните райони, където юнските валежи, за разлика от валежите в останалите райони на страната, бяха под нормата за месеца, съобщават от Секция „Агрометеорология“ към НИМХ.

Фаза

В началото на юли при слънчогледа ще протича образуване на съцветие и фаза цъфтеж, предимно при засетите в агротехнически срок посеви в Дунавската равнина и в южните райони. При ранните хибриди царевица ще се наблюдават фазите изметляване и цъфтеж на метлицата, а при по-късните хибриди - листообразуване. В низините прогнозираните високи максимални температури, до 37-38°C, ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при ранните хибриди царевица и при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички и др.).

През периода царевичните посеви трябва да се обследват за наличие на един от най-важните вредители - царевичният стъблопробивач, и при плътност над прага на икономическа вредност (ПИВ – 10 броя яйчни купчинки на 100 растения) е необходимо своевременно третиране (срещу младите ларви преди вгризването им в стъблата).

Важно

В началото на юли в по-голямата част от страната, с изключение на западните райони, където се прогнозират локални валежи, условията ще позволяват провеждане на най-важното мероприятие – жътвата на пшеницата, започнала на места в Дунавската равнина (агростанция Павликени) и в южните райони (Сандански, Стара Загора). В началото на жътвената кампания получените добиви от пшеница са между 400-680 кг/дка

В края на следващия период се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия - лабилизиране на времето, повишена вероятност за градушки и риск за разпиляване на узрялата зърнена реколта.

Нормализиране

След горещото време през първите дни от месеца в края на първото и началото на второто десетдневие се прогнозира нормализиране на топлинните условия, сочи месечната прогноза за юли. През този период се очакват валежи със стопанско значение, които ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50 сm слой - над 75% от ППВ. Тези валежи ще бъдат от важно значение за царевицата и слънчогледа, които са в репродуктивен стадий от развитието си, с високи изисквания към влагата в почвата (при царевицата през междуфазния период изметляване - млечна зрелост дневният водоразход достига до 6-7 м3/дка).

Темпове

До средата на юли вегетацията на пролетниците ще се осъществява с умерени темпове при близки до обичайните топлини условия. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта и, ще се наблюдават различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа в полските райони ще преобладава фаза цъфтеж, а при посевите във високите полета – формиране на съцветие.

През повечето дни от втората половина на юли развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. В началото на третото десетдневие част от ранните хибриди царевица в полските райони ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича формиране и наливане на семената. В края на месеца при засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Кнежа, Новачене) и в югоизточните райони ще се наблюдава начало на фаза узряване.

Пръскаме овошките срещу плодови червеи

Прогнозираното сухо, топло и горещо време през третото десетдневие ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, овошките и лозите. При овощните култури борбата срещу болестите е препоръчително да се комбинира с тази срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата – срещу гъсениците от второто поколение на гроздовия молец. Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в началото на юли, през втората половина от второто и през повечето дни от третото десетдневие. Третиранията срещу болестите и вредителите трябва да се извършват през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.