0

В дъхновени ли сте от идеята сами да отглеждате хмел в градината си и сами да си варите бира? Основните изисквания на тази култура са да има студени зими и поне 120 дни добри условия за растеж всяка година. Но най-важното за добра реколта е да имате богата, добре дренирана почва, която съдържа много органични вещества. Хмелът може да израсне на височина 7-8 метра само за един сезон. Така е много важно да се погрижете да му осигурите достатъчно място.

Много хора включват хмела в градинския си декор като го отглеждат върху перголи, така че растението да хвърля естествена сянка. Можете също така да го отглеждате върху висока ограда. Традиционният начин да отглеждате хмел е да засадите резници от коренища от съществуващо растение. Възможно е да си закупите такива и в градински център или на пазара. Можете да потърсите и он лайн. Най-добре е да започнете с няколко сорта, за да видите кой се развива най-добре при вашите условия.

Когато стане дума за избор на място за отглеждане на хмел, най-важните фактори са слънчевата светлина и качеството на почвата. Хмелът има нужда от поне 8 часа слънчева светлина на ден, така че южното изложение е идеален вариант. Нужна ви е също така добре аерирана почва, богата на хранителни вещества. Намерете място, където има сянка в късния следобед, за да предотвратите слънчевото изгаряне. Много важно е да изберете мястото така, че да е възможно да изградите подпора.

PIXABAY

Повечето хора засаждат хмела рано напролет, когато температурите се задържат над 15 градуса по Целзий. Ако времето се задържи хладно, след като сте го засадили, е добре да покриете с нещо новите израстъци, за да не пострадат. Като начало подгответе почвата, като премахнете всички плевели. Почвата трябва да е рохкава и да няма буци. Резниците се поставят в центъра на ямки, които са с диаметър и дълбочина 45 см, така че горният им край да бъде 12-15 см под нивото на терена, и се покриват с почва.

Разстоянието между растенията от един сорт може да бъде около метър. Но ако сортовете са различни, между тях трябва да се оставят 1,5 метра площ. Наторявайте редовно през първите месеци. Хмелът може да израсне с няколко см на ден. Вденъж засаден, хмелът има нужда от опора. Има различни варианти, като може да изберете такъв, който най-много пасва на вкуса и нуждите ви.

Веднъж като му осигурите опора, хмелът няма нужда от много грижи. Най-добре е новите растения да бъдат поливани всеки ден. Тези на възраст повече от година имат нужда от по-малко вода. Много е важно редовното оплевяване около хмела. Можете да махнете листата най-долу, за може растението да насочи енергията си към растеж.

PIXABAY

Реколтата идва след втората година

През първата година няма да видите много хмелови шишарки, тъй като растението изгражда коренова система. Можете да приберете реколта от втората година нататък.  Обикновено реколтирането се извършва в средата на август и през септември. Внимавайте обаче да не започнете събирането на хмеловите шишарки твърде рано. Вземете една шишарка – тя трябва да е лека и като хартия на допир. Откъсвайте узрелите шишарки с леко завъртане. Оставете за още няколко дни тези, които още не са узрели. След всяко прибиране на реколтата трябва да изрежете централната лоза на 90 см над земята. След беритба шишарките трябва да се изсушат. Добре е да използвате сушилня на най-ниската степен. Можете да ги разстелете и край огрят от слънцето прозорец.От 5 кг свежи шишарки се получават 1 кг сухи.