0

И ма няколко метода на отбиване на новородените агнета от майките им. Препоръчително е отделяне на агнетата през тъмната част на денонощието и денем пускане при майките. През деня има постоянно движение от хора, майките се стресират, докато нощно време за фермерите също ще бъде по-удобно, самото отбиване ще протече по-лесно, става ясно на семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието. След като сме ги отбили, можем да приложим няколко системи на хранене до 3-месечна възраст.

Пълноценната дажба трябва да бъде богата на протеини. Много от стопаните гледат на суровия протеин като едно цяло, не гледат какво съдържа. Те не обръщат внимание на вида протеин. Слънчогледовият шрот е богат на метионин, соевият е богат на лизин. Двата в комбинация са много добър вариант. Но поотделно не показват много добри резултати, защото една от аминокиселините ще липсва. Друго, на което трябва да обърнем внимание, са суровите мазнини или източника на енергия в дажбата, както и витамините, които често се пренебрегват. Основните витамини са А, Д и Е. Често се пренебрегват макро- и микроелементите. Сярата например почти никъде на участва в нито един от предлаганите на пазара комбинирани фуражи. А тя е богата на сяросъдържащи аминокиселини, които са жизненоважни за овцете. При макроелементите не се следи балансът между калций и фосфор и много от мъжките агнета получават запушване на пикочните канали, от което се получава подуване и до 24 часа смърт. Някои започват да използват нишадър, но в повечето случаи вече е късно. Това е заради високото съдържание на фосфор във фуражите.

Фуражите, които се предлагат на пазара, са основно два вида: комбинирани фуражи и протеинови концентрати. Комбинираните фуражи са смес от смлени зърна и протеинови фуражи, към които са добавени минерали, витамини и овкусители. Протеиновите концентрати са смес от протеинови фуражи, към които са добавени само минерали, витамини и овкусители. Разликата е, че комбинираните фуражи са със съдържание на суров протеин от 13 до 18 процента, по заявка на клиента може да се произведе и с 22% суров протеин. В тях основно се съдържа царевица, ечемик, пшеница, слънчогледов шрот, малки количества соев шрот и допълващи минерали и витамини, за овкусител основно се използва меласа, има натриев бикарбонат и натриев хлорид. В протеиновите концентрати основно се използват рапичен, соев и слънчогледов шрот и споменатите добавки. Основната грешка, която се извършва от страна на стопаните, е при закупуване на комбинирани фуражи, при положение че вътре има зърна, да ги смесват и да ги дават на агнетата едно към едно комбиниран фураж със зърнен фураж. Така неволно намаляват нивото на протеин, увеличават нивото на енергия и същевременно нужните 25-27 килограма животните ги достигат за по-кратък период от време. В това няма никаква логика. По-малко познати на нашия пазар са протеиновите концентрати, които са се доказали и има много добър ефект от тях. Но тук играе разликата в цената.

Когато стопаните си закупуват комбинирани фуражи, трябва да гледат на етикета какво е тяхното съдържание. Протеиновите фуражи са с по-тъмен цвят, а комбинираните - с по-светъл. Агнетата и овцете не са като прасетата и при тях не е нужно смилането на каквито и да било фуражи.  При едно смилане първо, има разход на електроенергия. Второ, има загуба на фураж от праха. При самото поемане на фуража, когато той е смлян, агнетата вдишват всичкия прах, който попада в белите дробове, което е предпоставка за пневмонии. Когато агнетата се изхранват с такъв фураж, той полепва по устните и носа им. Това е предпоставка за развитие на микроорганизми и получаване на афти, с което ще се затрудни храненето на животните и ще започне да спада техният прираст. Среднодневният прираст, когато фуражите не са смлени, е близо 300 грама, а когато смеската е смляна, тогава прирастът е 200 грама на ден. Така се увеличават разходите за един килограм прираст.

Кога е подходящо използване на комбинирани фуражи? Това е в случаите, когато нямаме налични зърна и се налага да ги купуваме. Комбинираните фуражи са подходящи също, когато се изхранва само една категория животни на една и съща възраст и с едни и същи килограми и когато нямаме трудова дисциплина в стопанството. Протеиновите концентрати се използват, когато във фермата има собствено зърнопроизводство или ако сме закупили зърнени фуражи на ниска цена; когато се налага да балансираме дажби, бедни на протеини; когато във фермата има няколко категории животни и протеин дажбата трябва да е различна. Например агнетата до 15 кг имат нужда от протеин, след тази маса имат нужда от по-високи нива на енергия в дажбата и по-ниски на протеин. Протеиновите фуражи са подходящи и когато във фермата се спазва трудовата дисциплина. Голям процент от фермерите залагат по 2-3 пъти през деня фуража. Това е голяма грешка, защото за агнетата всяко едно нещо е любопитно. Препоръчително е фуражът да се залага по 4-5 пъти на ден по малки количества. Същото важи не само за концентрираните фуражи, но и за люцерновото сено.

Ако си направим равносметка какви са ни разходите, ще получим следното: Ако храним с протеинов концентрат и царевица, средно за периода едно агне с жива маса 10-12 кг до достигане на 26-27 кг жива маса консумира около 400 грама протеинов концентрат и 500 г царевица на ден. Или средно 900 г за периода на угояване. Ако вземем цените в момента, то разходите ни на ден ще бъдат 59 ст. за едно агне. Ако храним с комбинирани фуражи, разходът ни ще бъде около 68 ст.

Протеиновите ни спестяват по една заплата

Да направим и следната сметка - закупуваме протеинов концентрат по 900 лв. на тон, царевица по 450 лв. на тон и комбиниран фураж за агнета по 750 лв. на тон. При първата схема: ако имаме триста агнета с нужда от по 900 грама на ден, за цялото стадо ще са необходими 270 кг фураж на ден. За целия период на угояване - от отбиване на 10-12 кг до 26-27 кг, разходът ни за фураж ще бъде 7965 лева. Втората схема: ако сме решили да храним с комбиниран фураж, разходът ни за периода ще бъде 9180 лева. Това е разлика от 1215 лева, което е горе-долу една заплата.