0

Г олите охлюви са едни от най-големите нашественици в градината. Те унищожават зеле, моркови, краставици, пипер, патладжан, листни зеленчуци, ягоди и много други културни и декоративни растения. Да се избавим веднъж завинаги от тях е невъзможно, но има начини да се ограничи значително тяхната численост, да се отклонят от любимите им места и така да се намалят загубите, които причиняват на реколтата.
Съществуват различни средства и методи за борба с охлювите. Някои са по-ефективни, а други са по-подходящи. Кои са начините за борба с тези вредители?

Убежища

Голият охлюв (Limax maximus) снася до 500 яйца на малки групи в различни части на градината. Поколението им се появява след три седмици. Тварите живеят 2-3 години.

Любимите места, които обитават голите охлюви, са тъмните и влажни участъци. Системно трябва да се почистват и косят обраслите места и затревените площи. Желателно е растителните отпадъци да се изнасят незабавно, да не се допуска гниене, защото това са идеалните им места за развитие. Други убежища са вейки, дъски и камъни. Градинските компостери са друго предпочитано място и ако количеството им е твърде голямо, то тогава може да се помисли за изнасянето им, защото там те се развиват необезпокоявани и снасят яйцата си. Препоръчва се прекопаване и разрохкване на почвата в топли и слънчеви дни. Изкарани на повърхността, по-младите екземпляри и яйцата им бързо изсъхват на слънцето, напомнят от специализирания сайт Синор.бг.

Пияници

Колкото и да е странно, но охлювите са големи любители на бирата. Затова масово използвано средство за борба с тях са т. нар. бирени капани. Използват се пластмасови чашки или кенчета, които се поставят на земята или се вкопават и в тях вечер се налива бира. Количеството трябва да бъде достатъчно, за да могат вредителите да се удавят.
Срещу слузестите натрапници може да се използва и 1-2% разтвор на кофеин, който убива и най-едрите екземпляри, а 0,1% действа зле на нервната им система и ги пропъжда. Такава концентрация се получава, като в малка чашка се сипе двойна доза разтворимо кафе.

Тънкости

Необходимо е редовно да се унищожават плевелите и растителните остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата, по които се задържа вода. В парниците и оранжериите могат да се използват примамки от трици, напоени с бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват в прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

Атакувайте и с химикали

Площта може да се напраши с 400 г троен суперфосфат, 300 г негасена вар, амониев сулфат 200 г - за 10 кв.м, или дървена пепел, зелен камък 1 кг на 10 кв. м, съветват от „Сортови семена“. Тези средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се само в сухо време. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата. В зеленчуковите и цветните градини, оранжерии, парници, разсади лехи с успех се използват гранулирани примамки. Такива са Вениш ГБ, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 г за 10 кв. м. Може да се използва и Мезурол шнекенкорн 4Г - 4 г за 10 кв. м с карантинен срок 15 дни. Действа като стомашна отрова. Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ вечер след залез слънце или през нощта след дъжд, обилна роса или мъгла. Трябва да се работи с ръкавици, с лъжица или някакво друго приспособление, за да не се допуска допир на препарата с кожата.