0

К арфиолът е част от семейство Кръстоцветни. В зависимост от сорта, който изберете, той достига зрялост за период от 90 до 140 дни. Карфиолът предпочита слънчево място. Може да се отглежда обаче е на шарена сянка, но е по-добре да бъде огряван от слънцето за поне 5-8 часа на ден. Тук обаче има една важна подробност. Представителите на Кръстоцветни мразят горещините. Предпочитат слънчеви места, но през по-хладната част от годината. Карфиолът се чувства най-добре на температура до 18 градуса по Целзий през целия период на вегетация. Ако времето е твърде топло, е добре да му дадете един хладък душ, като го поливате отгоре. В по-хладни дни обаче поливането се извършва в основата на растението.

Карфиолът е с много високи изисквания към почвената и въздушната влажност. Ниската въздушна влажност, съчетана с понижаване на температурата под оптималната забавя образуването на главите. Оптимални са почвена влажност около 80% и въздушна около 85-90%. Не понася периодично засушаване редувано с преовлажняване. За максимален и ефективен контрол върху почвената влажност е най-добре да се използват системи за капково напояване.

Карфиолът е едно от малкото растения, които предпочитат почви, задържащи вода. Изберете почва, която не се оттича бързо. Най-подходяща почва за карфиола е дълбоката, влагозадържаща, проветрива, средно тежка почва, богата с хумус и лесноусвоими хранителни вещества. Подходящи са богатите глинесто-песъчливи почви.

Растението обича да бъде добре поливано. Около него трябва да поддържате почвата влажна. Когато не вали, трябва да поливате карфиола всеки ден. Много добре на растението се отразява мулчирането в основата му.

Като останалите представители на Кръстоцветни и карфиолът има нужда от много азот. Слагането на окосена трева като мулч влияе благотворно в две направления – от една страна, мулчът поддържа почвата влажна, от друга – осигурява му необходимия азот. Има и трета полза – потиска се растежът на плевели.

Подхранването с азотен тор трябва да започне от самото начало. Още при засаждането трябва да обогатите почвата с азот. Чудесен вариант е да използвате и кравешки тор. По този начин ще обогатите с азот и ще спомогнете почвата да задържа вода.

За наторяването трябва да следвате конкретна схема. Подхранвайте с течен тор на всеки три седмици. Използването на течен тор и поливането в основата на растението дава възможност растението да се снабди с необходимите му хранителни вещества. Друг начин за наторяване е още при засаждането да сложите в дупката, която сте направили за разсада, суха кръв. Сухата кръв е тор с бавно освобождаване. Важно е да знаете, че трябва да спрете с наторяването три до четири седмици преди прибиране на реколтата. По този начин ще предотвратите насочването на енергията на растението към образуването на нови листа.

Покрийте го с мрежа срещу гъсеници

Представителите на семейство Кръстоцветни привличат гъсеници, които се хранят с листата им. Един от най-лесните начини да държите настрана тези вредители е, като осигурите мрежесто покритие за карфиола още в самото начало на отглеждането му. Покривалото обаче трябва да пропуска слънчевите лъчи и дъждовните капки, но да не пропуска пеперудите да снасят яйца върху растенията. За целта може да използвате и обикновен тюл.

Има и друга тънкост при отглеждането на карфиола. Вероятно се чудите как да разберете кога е най-подходящият момент за прибиране на реколтата. Листата, които пазят главите, започват да се отдръпват настрани.

Отглеждаме го пролет и есен

За ранно отглеждане на карфиола през пролетта семената се засяват около средата на януари в парник при температура 16-18°С и постоянна умерена влажност. Редовно се проветрява.

За късно отглеждане и получаване на реколта през есента карфиолът се сее през втората половина на май до 5-10 юни. За получаване на разсад за засаждане на 1 дка са необходими 70-80 г семена. Засява се на открити лехи. Не бива да се допуска засушаване на разсада.