0

Н яма българско домакинство, в което копърът и чубрицата да не заемат специално място в редичката с подправки. Българинът ги яде свежи в изобилни количества, но и сушени. И двете ароматни треви, освен като подправки, имат приложение и в народната, и в алтернативната медицина.

Копърът съдържа огромни количества витамин С и е много подходящ за хора с бъбречни проблеми, за колики, особено при бебетата. Обилна салата от копър и пресен чесън действат ободряващо при пролетна умора и съживяват имунната система.

Ниви

Няма нищо по-лесно от това да си завъдим копър в градината. Достатъчно е да разхвърляме семената в почвата. Най-добре е това да е в района, където ще засаждаме пипер, но може и чесън и лук. След това няма да може да се отървем от него. Копърът може да завземе цяла нива, особено ако на мястото са отглеждани картофи или в съседство с фасул. За другата година не е необходимо да засяваме, защото когато узрее, семената ще паднат и ще се самозасее.

Сушен

Копърът може да се съхранява в бурканче с много сол. Така запазва юнския си аромат и в най-студената зима. Някои домакини го замразяват, но ефектът не е същият. Можем да го изсушим и на букети, и да съхраним семената му, които са лечебни.

Китайски магданоз

Кориандърът е ароматна билка, която ние, българите, използваме много за овкусяване на трайни колбаси. У нас все още са по-популярни семената и не толкова в свежо състояние. Така или иначе с глобализма и възможностите за пътешествия пресният кориандър се използва от все повече домакини.

На външен вид той много прилича на магданоза и има хора, които го бъркат, но все пак ароматите са много различни.

По силата на своите здравни свойства това растение е известно още като китайски магданоз.

Билково легло

Растението е едногодишно и достига до около 40 до 60 см. Не заема много място и лесно може да заеме ъгъл от смесеното билково легло или дори саксия на балкона. Когато цъфти през пролетта-лятото, то излъчва малки розово-бели цветя, събрани в сенници, всъщност видът е част от семейството на чадърите, като кимиона и копъра. Тази ароматна трева не е особено взискателна към почвата, въпреки това е важна светлината. Затова, ако го отглеждаме за семена, му трябва повече слънце, ако ни интересуват неговите листа, може да го засеем на полусянка.

Пролет

Най-подходящият сезон за засяването му е в периода между март и май. По-добре е да е по-топло, но не горещо, за да сме сигурни, че ще имаме добра реколта. Засяваме го като копъра или правим легълце като при магданоза.

Разсад

Градинската чубрица, така боготворена в България, не е никак трудна за отглеждане. У нас тя се консумира основно сушена, но пък ароматът й в градината е неповторим. Най-лесният начин да я завъдим е като си направим предварително разсад. Засяваме в сандъче семената, покриваме ги леко с пръст. Когато стигнат около седем сантиметра, можем да ги разсадим. Трябва да знаем, че чубрицата образува големи туфи и се нуждае от пространство. Затова е най-добре да боднем по един-два стръка в ъгъла около лехата с пипер. Може и в голяма пробита тенджера самостоятелно. Важно е да се знае, че чубрица, засята между редовете на фасула, го предпазват от листни въшки.

Правим къри и шарена сол

Не всеки знае, че кориандърът е една от съставките, които изграждат добре познатото къри, заедно с черен пипер, кимион, канела, куркума, карамфил, джинджифил, индийско орехче, сминдух и лют пипер. Използвани самостоятелно, семената могат да ароматизират супи, месни ястия, маринати и други ястия. Градинската чубрица пък е незаменима съставка на шарената сол. Тя присъства в подправянето на суджуците, сланината, пържени кюфтета, мусака, картофи. Сушеният копър пък е тайната съставка на суджуците и се влага не само заради аромата, но и заради противопаразитните му свойства.