0

К раставиците, подобно на доматите, са в списъка на почти всеки градинар. Предизвикателствата пред отглеждането им обаче са много.

Може да се появят проблеми с неприятели, с опрашването, може вкусът им да е горчив и т.н. Ето няколко съвета, които да спазвате, за да ограничите потенциалните проблеми до минимум. На първо място трябва да знаете как да засеете семената. Правило номер едно е, че краставиците обичат топлината и слънчевата светлина. По отношение на светлината изискванията са им както тя да не е твърде много, така и да не е твърде малко.

Трябва да имате предвид, че са податливи на измръзване. Не обичат също така мъгли и много влага през лятото. Най-общо казано условията трябва да са: да не е твърде горещо, нито твърде студено, да не е твърде влажно, но не и много слънчево. Като цяло краставиците се отглеждат най-добре в парници, където можете да им създадете най-лесно подходящите за тях условия. Те обаче растат добре и на открити площи. Семената на краставицата може да се сеят директно в почвата или на закрито за разсад. Вторият начин е по-подходящ за места, където сезонът не е много дълъг.

На открито семената на краставицата се сеят седмица или две след последните пролетни слани. Почвата трябва да е достатъчно загрята, за да има условия за покълване. При засяване на закрито за разсад семената се залагат 4-6 седмици преди последните пролетни слани. Семената на краставицата покълват сравнително бързо – за около седмица. Този процес се ускорява, ако бъдат изложени на слънце или ако им осигурите отопляема подложка за разсад. Когато разсадът е готов, най-голямата грешка, която можете да направите, е да пресадите растенията прибързано в градината. Краставиците няма да издържат на студа или евентуалните слани.

Преди пресаждане в градината разсадът трябва да се закали. Това означава постепенно да го привиквате на условията навън. Всеки ден увеличавайте времето, през което разсадът стои на открито. Първият ден ги изнесете навън само за час. Когато пресаждате разсада на постоянното му място, много внимавайте да не засегнете корените, тъй като краставиците не толерират това. С малка лопата изкопайте в градината дупка, малко по-голяма от кореновата система на растението. Сложете корените в земята, като осигурите на растенията достатъчно място – около 30 сантиметра отстояние в редовете и около 60 см отстояние между самите редове. След уплътняване на почвата полейте в дълбочина. Поливайте веднъж или два пъти на седмица.

Когато отглеждате краставици на открито в градината ви, трябва малко подкрепа срещу неприятели и болестотворни микроорганизми. Най-лесният начин е да засадите растения, с които краставицата си взаимодейства добре. Такива са: боб, цвекло, целина, царевица, копър, салата, грах, невен, репички, слънчоглед. Други подходящи растения са босилек, градински чай и мента, както и пъпеши и картофи. Краставиците предпочитат рохкава, песъчливо-глинеста почва с pH между 5,5 и 7. За тази култура е много важно подхранването. Не е достатъчно просто да им хвърлите малко тор. По време на вегетационния период растенията трябва да бъдат снабдявани на три етапа с хранителни вещества.

Краставиците се чувстват най-добре в парник

 Краставиците се чувстват най-добре в парник
ISTOCK

Първият път е след засаждане. Вторият път е при мулчирането (което е също ключово за доброто им развитие). Третият етап е при самото развитие на растенията. Най-добре е да използвате компост и тор от калифорнийски червеи, както и добре угнил оборски тор. Ако сте засели краставиците директно в почвата, най-подходящият момент за мулчиране е, когато растенията са развили няколко листа. Мулчът действа като бариера срещу плевели, но също така помага за регулиране на почвената температура. Подходящ мулч са слама, сено, окосена трева. Ако отглеждате краставици с разсад, пресаждането му в градината е моментът, когато трябва да мулчирате. Преди това не забравяйте да подхраните.

Подхранвайте по малко, но често

Как се извършва подхранването по време на вегетационния период? Краставиците имат нужда от добро наторяване подобно на доматите, царевицата, патладжана и пипера. Правилото, което трябва да следвате, е да внасяте не голямо количество тор, но на често. Ако използвате голямо количество тор, растението ще се развива на листа и ще има малко цъфтеж. Използвайте малка доза течен тор на всеки две седмици и така ще имате богата реколта. Когато цъфтежът започне, можете да спрете подхранването. Оттук нататък е нужно просто регулярно поливане.