0

Л юлякът е храст, който се е отглеждал почти във всеки български двор, независимо дали това е била селска или градска къща. И сега в по-старите квартали на столицата все още има дръвчета и храсти, които през май се окичват с богати и ароматни цветове в лилаво, синьо, бяло и розово.

Люлякът е едно от най-обичаните растения за българина и не е случайно, че на него са посветени много стихове и песни, при това почти винаги свързани с любовта.

Макар че всички го обичат, малцина вече го отглеждат, може би заради урбанизацията, и поради нахлуването на предимно холандски сортове цветя, които предлагат цветарските магазини. А люлякът си е люляк.

Пролет и есен

Можем ли отново да завъдим това уханно и прекрасно растение. Оказва се, че не е толкова трудно. На първо място това, което трябва да знаем, е, че люлякът се сади в преходните сезони, когато е по-хладно. За да сте сигурни, че растението ще се захване добре, най-препоръчителният период, в който да го засадите, е през пролетта или есента. Повечето видове не могат да се пресаждат през летния сезон според експерти на yapl.org.

Издънка

Най-лесният начин за размножаване на ароматния люляк е чрез използване на издънка от друго растение. Това ще отнеме известно време, докато цветята се покажат, но затова пък съвсем скоро ще бъдете възнаградени с огромни и много ароматни цветове.

Храсти

Ако засаждате многобройни храсти люляк, а не само един, оставете поне метър разстояние между тях. Имайте предвид, че те израстват големи, а кореновата им система се развива доста настрани. Не им позволявайте да си пречат, защото така няма да получат равен шанс и едно от растенията най-вероятно ще повехне.

Заплитат

Ако люляковият храст се остави да расте навън, той лесно може да надхвърли два метра във височина, а настрани корените му могат лесно да се заплетат с тези на съседните растения. Освен всичко друго дистанцията между люляковите храсти непременно означава и повече хранителни вещества през годината и по-малка нужда от наторяване.

През май

Ако искате да имате наистина здраво и устойчиво растение, то най-добре е да го размножите чрез резници, съветва Теодора Еротеева, влогър в Ютюб. Според нея този начин е най-подходящ, защото ще отгледаме растение точно като това, от което сме взели резниците. Невинаги е такъв ефектът, когато се използва издънка, защото зависи от подложката и накрая можем да се окажем със съвършено различен люляков храст от този, на който сме се надявали.

Три стъпки

Ето и трите стъпки, които съветва Теодора Еротеева за това как да си завъдим люляк с резници.

На първо място трябва да сме наясно, че размножаването с резници се прави само в периода на цъфтеж. Така вземаме резници, докато растенето е в пълен цъфтеж, обикновено това става през май. Те трябва да са поне пет мм дебели и да имат поне два възела. Възлите това са местата, където са листата.

Връхните части

Оформяме така, че да оставим връхните части на летораслите. Прави се, защото в горната част имаме по-висока активност на соковете. Изрязваме листата, като само в най-горната оставяме две листенца, които също можем да изрежем наполовина.

Изрязваме така, че да остане горната част от летораслите и две листенца.

2 месеца са нужни за вкореняване в сандъче

Вкореняването правим в сандъче, в което слагаме пръст, най-добре от тази, която се продава в магазините, най-долу нареждаме малки камъчета за дренаж, както и дупчици на дъното. Осигуряваме си и субстрат за вкореняване, който има хормони, които ще помогнат на растението да пусне корени. Преди да забодем в пръстта, потапяме в субстрата. Трябва да имаме поне тридесет или четиридесет резници. Вероятно много от тях няма да оцелеят, затова трябва да се подсигурим. Чакаме около един или два месеца или след това засаждаме. Може да го направим и в саксия.