0

М ай е месецът, когато красотата на градината се разгръща напълно.

Все още ни радват с цвят късните зюмбюли, лалета и нарциси. Някои видове люляк все още не са прецъфтели и още вдъхваме приятния им аромат.

Около луковичните, които все още имат цвят, е добре редовно да се плеви. А всички ранни сортове, на които изжълтяват листата, се изваждат внимателно от почвата. Не се бавете, а действайте. Съхранявайте луковиците на хладно.

Задачи

През целия месец май засаждаме клубените на гладиола, бегониите, високорастящите далии. Преди да ги засадите, ги огледайте внимателно и отделете всички загинали или болни луковици. Преди засаждане на здравите поръсете луковиците с дървесна пепел или фунгицид. След засаждане поставете маркирано колче до всяка луковица. Така при прекопаване ще предпазите растенията. Също ще имате подпора след израстване на цветето. Помислете отсега за привързване на далията, гладиола, лилиума.

Почвата около младите стебълца на лилиума се разрохква редовно и се поддържа чиста от плевели. Подходящо е и мулчирането около растението с торф.

Разсадите от едногодишни растения се пикират на постоянно място - циния, колеус, целозия, салвия.

Карамфил

Подгответе многогодишния карамфил за цъфтеж. Изрежете всички счупени странични разклонения. Оформете растението на топка. Така ще получите цветна топка.

В цветни саксии или сандъчета е време да засадим и красивите петуния, сакъзче, лобелия, диасция, бакопа, вербена. Съчетаването им прави водопад от цветове до късна есен.

През май тревните площи навлизат в активен растеж. Косенето на райграса е всяка седмица. При дъждовно време може височината на косене да се свали. При по-сухи дни третирайте тревните площи със селективен хербицид за широколистни плевели. При дъждовно време използвайте дъжда, за да разпръснете гранулирани торове. Продължителните валежи (4-5 ч.) спомагат за усвояването на гранулите.

Сеене

Месец май е подходящ за изсяване на райграс и различни видове тревни смески. Една седмица преди изсяване на семената внесете минерален тор - 50-60 г/м2. Подгответе площите по-отрано, като ги прекопаете, оплевите плевелите и раздробите едрите буци пръст. Добре е да внесете допълнителни количества торфена смес. Тя е с фина структура и обогатява почвата. Денят на изсяването на тревната смес трябва да е тих и безветрен, да не е валяло дъжд в предните дни, почвата да не се лепи по обувките. Нормата посев е 30-50 г/м, като за 20-25 м2 е достатъчно количество 1 кг семе. След изсяване пригребете с греблото и валирайте отгоре. Така ще уплътните семето. При влажно време семената поникват за 7-21 дни. При сухо време е добре да поливате редовно - сутрин или вечер. Внимавайте със струята на поливане, за да не отмиете семената.

Не бързайте с късането на прецъфтелите нарциси

Не бързайте да откъсвате наземните части на прецъфтелите нарциси, зюмбюли и лалета, колкото и да ви дразнят и да загрозяват гледката в градината. По този начин може да навредите на луковиците, а целта е да ги запазите, за да ви радват цветовете и следващата година.

При нарцисите и зюмбюлите се изисква отстраняване на завяхващите цветове преди оформяне на семенната кутийка. Освен че спира разпространението на болести, тази операция предотвратява излишното изразходване на хранителни ресурси в луковицата. Остатъкът от цветовете на лалетата се отстранява веднага след прецъфтяването, като се изчаква напълното окапване на венчелистчетата. При повечето видове листата се отстраняват едва когато пожълтеят и изсъхнат напълно, а отделянето им от луковицата не изисква никакви усилия.

Луковиците се сушат за 10 дни

Луковиците се изваждат от почвата много внимателно, за да не се наранят. Ако обаче това се случи, наранените повърхности се обработват с канела, която предотвратява навлизането на зарази и развитието на гнилостни процеси.

Почистваме луковиците от полепналата по тях почва. След това ги сушим при температура 20-22 градуса в проветриво помещение в продължение на десетина дни.