0

В меда от борови връхчета се съдържа огромно количество етерични масла, витамини и микроелементи. Боровият мед има противовъзпалителни и бактерицидни свойства, полезно е да се консумира по време на лечение и като профилактика срещу простудни заболявания, при проблеми с дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Помага за сгряване в студените дни, както и за по-бързото преборване на настинките и кашлицата. Освен лечебните си характеристики сиропът, приготвен от връхчетата на бора, има много приятен вкус и аромат. Може да се използва за подслаждане на билков чай или да се консумира като сладко, съветват от Фрамар.

Гората

Боровите връхчета се берат през май, но все още не е късно, особено в по-високите планини. Пък и тази пролет закъсня. Но как всъщност се прави мед от борови връхчета, известен като боров мед и сладко от шишарки. Важно е да се направи разлика с пчелния мед, защото боровият е вид сладко и е дело на човешки ръце, а не в резултат на труда на пчелите. Съществуват различни видове рецепти. Някои хора дори си сушат връхчетата и в студеното време при простуда и бронхит си правят чай, който буквално лепне от смолите, които съдържат. Други просто си го приготвят в термос и си го носят със себе си през целия ден и така лекуват бронхит.

Рецепта

Една от рецептите за направата на този еликсир е следната. Около 400 грама борови връхчета,


1/4 чаена лъжица лимонтузу, 1 литър вода, 1-1,200 кг захар. Измивате боровите връхчета под течаща вода. Слагате ги в купа, заливате с пречистена вода и поставете съда върху котлона. Варете 20-22 минути след кипване на течността и оставете да престои 18-24 часа. През това време отварата ще поеме аромата и вкуса на връхчетата и ще бъде готова за следваща обработка.
Изсипете захарта в тенджера и залейте с прецедената течност, в която сте варили боровите връхчета. Добавете лимонтузуто и поставете съда върху котлона. Варете сиропа в продължение на 60-90 минути след кипването на бавен огън. Когато придобие необходимата гъстота, разпределете в бурканчета и ги затворете.

Пъпки

Другата рецепта за мед от борови връхчета е, като си набавите борови пъпки.

Нужни са 100 броя борови пъпки с размер 1-2 см, максимум 3 сантиметра или 50 зелени шишарки с размер 2-3 сантиметра, 1 килограм захар, 1 чаена лъжица лимонтузу, 2 литра вода.

След като си наберете пъпките или шишарките от гората, ги залейте с 2 литра вода и варете, докато се изпари половината от нея. След това намачкайте пъпките, а ако използвате шишарки, това не се налага. Отцедете отварата, прибавете към нея захарта и сложете сместа на котлона да се вари, докато се сгъсти.

Гъстотата може да проверявате, като капнете няколко капки от сиропа в чиния и ако той не се разтече, значи е готов. Цветът става тъмнокафяв. Непосредствено преди да изключите котлона, сложете лимонтузуто и разбъркайте. Остава само да затворите сладостта в бурканчета.

Такъв "мед" може да си направите от борови, елови пъпки, от пъпки от смърч или от млади зелени клонки.

Сладко със захарен сироп

Сладко или мед от борови шишарки можете да си направите и като приготвите захарен сироп. Необходими са ви 100 грама зелени борови шишарки, 1,2 килограма захар, 1,3 литра вода.
Вземете подходящ съд за варене на сладкото, налейте водата и изчакайте тя да заври на среден огън. Когато това стане, добавете захарта и нека се разтвори, като разбърквате с лъжица или дървена шпатула. След това изсипете в получения сироп шишарките и варете в продължение на 5 минути, след като сместа кипне. Котлонът трябва да е слаб, а накрая изключете напълно. Сиропът и шишарките е необходимо да изстинат изцяло, покрийте с марля/тензух. Повторете процедурата три пъти. Напълнете още топлите стерилизирани бурканчета с шишарки, използвайки дървена лъжица и допълнете с горещия сироп, в който са се варили. Затворете бурканчетата, обърнете ги и оставете сладкото да изстине за 24 часа и тогава приберете на определеното място за съхранение.