0

Т ъй като настъпи времето за правене на разсади, е от ключово значение да разполагаме с качествени семена. За да сме сигурни, че те няма да ни подведат, най-простото условие, което трябва да спазим, е да си купим от лицензирани търговци. Истината е, че това не винаги помага, защото мнозина хоби градинари са се сблъсквали със следния парадокс.
Засяват люти чушки, а като награда получават леха с тлъст патладжан. Това особено често може да се случи със семена, закупени от чужбина, включително от страни с авторитет в земеделието - като Италия например. В този случай става дума за пълно подвеждане на клиента, което може и да не е нарочно, защото винаги има вероятност някой да сгреши пликчето. Но къде да ходиш до Ботуша, за да се жалваш в разгара на зимата.

На доматите им трябва по-малко време да поникнат от пипера.

 На доматите им трябва по-малко време да поникнат от пипера.
АВТОРЪТ, ФЕЙСБУК, PIXABAY, iStock

Има и случаи, когато закупени семена за домати от Испания първата година дават хубав плод, а на следващата дребни и неугледни доматчета. Причината за това е, че клиентът си е купил хибрид, който на втората година се разпада.
Тоест, въпреки че сме имали хубава реколта, семената, които сме съхранили за бъдещ разсад, не могат да ни гарантират същата на следващата. Ето защо внимателно се гледа етикетът и ако там присъства обозначение за F, то със сигурност означава, че можем да ползваме съответния зеленчук само еднократно.

Най-практичният съвет в такива случаи е да не се предоверяваме. Ако семената са ни подарени или закупени дори и от хора, на които вярваме, все пак можем да ги подложим на проверка, преди да употребим енергия, време и труд, за да направим разсад. Най-добре е просто да тестваме едно или две семенца. Средата на януари е и все още има време за такава операция.

 Купувайте семена от сигурни търговци.

  Купувайте семена от сигурни търговци.
АВТОРЪТ, ФЕЙСБУК, PIXABAY, iStock

Ето защо поставяме в малки купички необходимата пръст и пускаме по две семенца най-много във всяка от тях от културите, които смятаме да отглеждаме.
Най-добре е да започнем домати и пипер, защото на тях им трябва доста време да се развият и затова трябва да действаме по-бързо.
Когато поникнат и стигнат до втори лист, ще успеем да различим растението. Ако това ни е за първи път, просто може да се направи снимка и да се пусне в градинарските групи, където могат да дадат компетентен съвет. Ако не, питаме съседите. 

Има случаи, в които сеем пипер, а получаваме леха с патладжани.

 Има случаи, в които сеем пипер, а получаваме леха с патладжани.
АВТОРЪТ, ФЕЙСБУК, PIXABAY, iStock

Трябва да се съобразим също с времето, което е необходимо на растение да поникне, да се развие, така че да започне да плододава. Така например тиквички, тикви и краставици при топлина и необходимата влага се развиват много бързо. В социалните мрежи можеш да се натъкнеш на снимки, които показват как мераклии градинари си отглеждат през зимата краставици в саксия.
Магданозът пък има нужда от почти месец, за да покълне, но стане ли това, проблемите отпадат.

Преди да направим разсадите, можем да ги тестваме.

 Преди да направим разсадите, можем да ги тестваме.
АВТОРЪТ, ФЕЙСБУК, PIXABAY, iStock

Копър и босилек чакаме три седмици

Тестът, който ще направим със семената, ще ни даде възможност да идентифицираме съответната култура, но и да разберем дали семената имат кълняемост и можем ли да разчитаме на тях. Ето и сроковете за поникване на различните подправки и зеленчуци, които публикува Агроновините.
Така например на динята й трябват до 12 дни, патладжан и зелен фасул се нуждаят от една до две седмици, грах, краставици и тиквички от 4 до 8 дни. За да се покажат морковите, пащърнакът и магданозът, са нужни до 22 дни. Толкова горе-долу са необходими и на копъра и на босилека. Доматът е много по-бърз от пипера, като пониква между четвъртия и осмия ден, а чушките можем да чакаме до две седмици.