0

С настъпване на дългите летни дни стайните растения имат различни нужди през летния период.

Но в много случаи стопаните продължават да се грижат за тях, както през останалото време на годината. За съжаление, когато не отговорим на изискванията на растенията, можем да останем без някои от тях през есента.

На първо място трябва да сме наясно, че лятото е периодът на бърз растеж. В повечето случаи растенията са в покой през зимата. Тогава имат нужда от по-малко вода, тъй като растежът им е забавен. Но има и такива като коледничето, които през зимата цъфтят, докато през лятото натрупват хранителни вещества.

Покой

Ако времето е хладно и денят е къс, растенията си почиват. Но когато дойде пролетта, с удължаването на деня те излизат от покой. Когато времето трайно се затопли, започва засилен растеж. И грижите трябва да са различни.

Тъй като растенията активно използват хранителни вещества и енергия, за да растат, пресаждането в нова саксия може да забави и дори да стопира този процес. Дори да сте много внимателни, вашите стайни цветя могат да изпитат шок. Вместо да активират енергията си към нов растеж, те ще трябва да я насочат към възстановяване от преместването в нов съд. Ако саксията е по-голяма, разрастването на кореновата система ще глътне допълнителна енергия.

Най-доброто време за пресаждане е в ранна пролет, когато растенията излизат от покой, преди периода на растежа.

Място

През летния период цветята, които досега сте държали на прозореца, трябва да се преместят, например на холната масичка. По това време на годината светлината е по-интензивна и може да се стигне до слънчево изгаряне.

Точно както вие имате нужда да пиете вода по-често, за да не се дехидратирате през лятото, така е и при растенията. Не забравяйте, че това е период на усилен растеж. Растенията имат нужда от повече вода, за да се справят с усиленото усвояване на хранителни вещества и образуване на нови листа и цветове.

Не забравяйте обаче да проверявате с пръст всеки път дали почвата е влажна. Преполиването, дори през лятото, води до проблеми като кореново гниене и гъбични заболявания.

Тийнейджъри

Подхранването е от особена важност през летния период. Подобно на тийнейджърите растенията имат нужда от много хранителни вещества. Може да подхранвате с четвърт доза при всяко поливане. Тази схема е лесна за следване. При редовно торене обаче трябва да измивате от време на време почвата с чиста вода, за да не се натрупват соли. При подхранване с всяко поливане правете това поне веднъж месечно.

Когато стане много горещо, много хора ползват климатик, за да поддържат поносими температури в стаята. Добре е растенията да бъдат разположени далеч от климатика, в противен случай ще се стресират.

Закаляване

Много хора преместват стайните растения на открито през лятото. Това е добра идея, но трябва да имате едно наум. Така, както закалявате разсада, преди да го преместите в градината, трябва да аклиматизирате и стайните растения. Пренесете ги навън, когато температурите стигнат трайно над 18 градуса. Започнете, като ги държите навън първо за час, удължавайки времето всеки ден.

Почти всички стайни растения са тропически видове и ниските температури не им се отразяват добре. Затова, ако ги държите навън, нощните температури не трябва да падат под 12-13 градуса.

Навън следете за увехнали листа

След като преместите растенията навън, трябва редовно да проверявате как това им се отразява. Следете дали на сукулентите се появяват кафяви петна, което е признак на слънчево изгаряне. При другите растения проверявайте за сухи и клюмнали листа.

Въпреки че произходът им е от тропиците, това не означава, че растенията обичат директното слънце. Повечето видове виреят в тропическите гори, под сянката на огромните корони на дърветата. Ако ги изнесете на директна слънчева светлина, дори за няколко часа, това няма да им се отрази добре. Намерете място на двора си или на балкона с индиректна светлина или с пряко слънце само за няколко часа.