0

П онякога при козите се наблюдава загуба на космите, за да се заменят с нови. Това е физиологичен процес, наречен косопад. Ако космите излизат на парчета, образувайки плешиви петна или кожни патологии, може да се предположи, че животното се нуждае от лечение. Тази статия разказва защо при козите имат  косопад, обяснява какво да правите в такива ситуации, пише специализираният сайт Овцевъд и Козевъд. Защо на козата  и пада козината?  Причините за смяна на косъма при козите основно са  възрастта, сезоните,  инфекции, паразити, отравяне и др.

Смяната на косъма при малките козлета е съвсем закономерно и то започва когато те навършат 6-месечна възраст. Това става постепенно и процеса се характеризира с умерен косопад. Сезонно падане на косъма става  през пролетта, за да се чувства козата комфортно и тя променя зимният  косъм в летен. През есента започва обратният процес. Ако животното е здраво и се храни добре, смяната на космите не трае повече от 3 седмици. Смяната на козината е  постепенна – първо има смяна косъма на крупата, след това на долната част на гърба, гърба, гърдите, корема и краката. Пролетният косопад  се характеризира със загубата на дълга вълна. Есенният косопад  се осъществява почти незабележимо, масата на падащи тънки косми е малка. При козите от пуховите породи падането  протича по-интензивно, отколкото при грубокосместите животни и тези за  месо. При стари, болни и лошо хранени животни процесът може да се забави. Корекциите се правят от времето. Връщането на студеното време потиска падането на косъма. Другата причина за падането на косъма са болестите. От своя страна, болестите причинители за падане на козината са заразни и незаразни.

Заразни болести – козите са податливи на гъбични заболявания. Патологичните микромицети винаги обитават кожата, но причиняват възпаление, когато защитните сили на организма са отслабени.


Най-често срещаната е трихофитон. За заболяването допринасят  влажността, антисанитарните условия, използването на лошокачествени фуражи, развалени или не в оптимални пропорции, особено през зимата. Инфекцията се разпространява бързо между другите „членове на общността“ и не е безопасна за хората. Поражението на гъбата трихофитон се проявява в повърхностна или дълбока форма.Заболяването се характеризира със следните симптоми. Те се познават по това, че козината става тънка, откъсва се лесно, оттук и другото име за патологията – трихофития. Появяват се петна от овална алопеция. Появява се сърбеж, появява се пърхот, образуват се корички. Ако не се лекува, локалната микрофлора се разпространена навсякъде, очакваща отслабване на тялото на животното. Развива се дълбока кожна лезия, придружена от гноен процес.

Ваксината за здрави животни е опасна

За да се избегне заболяването се прилага ваксиниране  с ваксина против трихофитоза. Опасно е да се имунизират клинично здрави животни – с въвеждането на лекарството на кози в латентната фаза на заболяването могат да се появят патологични симптоми. Лишеите  се лекуват главно с външни мехлеми. По отношение локализиране на заболяването и пълното излекуване на стадото се обърнете към вашия практикуващ лекар за преглед и предприемане на лечение.