0

В групата на листните зеленчуци се включват освен салати, спанак и магданоз, но и лук и чесън за зелено. Особеност на салатата е, че кореновата система е с един главен корен и странични разклонения. Във фазата пети-шести същински лист салатата е готова да бъде разсадена. Тя се отглежда задължително чрез разсад, казва гл. ас. д-р Пламена Панайотова от Техническия университет-Варна в рамките на онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието относно отглеждане на листни зеленчуци на открити площи. В повечето случаи салатата презимува под формата на листна розетка и на по-късен етап започва да стрелкува – да образува цветоносно стъбло. Ако температурата е по-висока от 25 градуса, стрелкуването на растенията става много бързо. Размножаването става чрез вятъра. Семената са дребни, запазват кълняемост 3-4 години.

Салатата е студоустойчива култура. Младите растения, които са добре вкоренени, издържат на температура от порядъка на минус 5-6 градуса. По-студоустойчиви са сортовете с червено-кафява пигментация. Оптималната температура за развитие на салатата е от порядъка на 15-20 градуса, а минималната температура, при която започва да пониква, е 5 градуса. При по-високи температури от порядъка на 25 градуса семената могат да загубят своята кълняемост.

Салатата е растение на дългия ден. Предпочита интензивно слънчево огряване, продължителността на деня да е повече от 12 часа. Когато имаме намаляване на деня и по-малко осветление, започва да страда и самите листа стават по-дребни, издължават се. Силно взискателна е към водния режим при образуване на листната розетка и на глави. Трябва да се поддържа влажност на почвата от 70-75% от пределната полска влагоемност (ППВ). ППВ е максималното количество вода, което почвата задържа при полски условия след обилно навлажняване и оттичане на гравитационната вода. По-високата влажност влияе неблагоприятно, защото листата могат да загният. Взискателна е, защото в тези фази, в които се образуват листната розетка и главата, кореновата система не е толкова добре развита, тъй като се разполага в плиткия почвен слой и има нужда от вода.

Може да се отглежда на различни типове почва, но е много взискателна по отношение на хранителните елементи и почвеното плодородие. Обича добре структурирани, добре аерирани почви, обича и песъчливите почви. Почвената реакция трябва да е pH 6-6,8. Нуждата от макроелементи е доста голяма, най-вече на елемента азот. Защото е растение, което расте много интензивно, много бързо фазите преминават от една в друга. Затова торовете, които трябва да използваме, трябва да съдържат повече азот. Салатата има потребност от този елемент от началото до края. Другият елемент от значение е фосфорът. Той е този, който оказва влияние за добро узряване.

Салатата и спанакът са студоустойчиви зеленчуци.

 Салатата и спанакът са студоустойчиви зеленчуци.
ISTOCK

Спанакът в началните фази е с един главен корен, който започва да нараства на дължина и образува странични разклонения. Има плитка коренова система в хоризонта от 15 до 20 сантиметра. Спанакът може да се засява наесен и напролет. Пролетното засяване има недостатъци, тъй като заради високите температури бързо започва да стрелкува и добивите са малко по-ниски с една-две беритби. При есенно засяване растенията презимуват под формата на розетка и се получават по-високи добиви. Цветоносното стъбло се образува при високи температури над 25 градуса, има мъжки и женски цветове. Семената запазват кълняемост 3-4 години. Студоустойчиво растение, понася отрицателни температури. Когато е образувало листна розетка, може да издържа температури минус 8-10, а когато имаме снежна покривка, може да издържи до минус 20 градуса. Растение на дългия ден.

Обича умерени температури

Има големи изисквания по почвената влажност, като те се дължат на това, че е с къс вегетационен период. Поради факта, че плитко залага кореновата система, през първата половина от вегетационния период нуждата от влага е по-голяма и трябват чести поливки. Но като цяло може да издържа на леки засушавания. Почвената влажност трябва да е 70-75%. Реколтата се получава най-добре при умерена въздушна влажност и умерени температурни условия. Спанакът е взискателен към почвено плодородие. Високи добиви се получават при добре структурирани влагоемни и добре запасени с органични вещества почви. Почвената реакция трябва да бъде pH 6-7.