0

О тглежда се лесно, а е и много полезно. Дори е в топ 10 на здравословните храни. Червеното цвекло се отличава от останалите видове цвекла по вкусовите си качества и полезни свойства. Обикновено у нас се сади в края на март или април. През първата година образува кореноплод, през втората - цветоносно стъбло. Използва се за супи, салати, предястия. Богато е на захари, витамини, минерални вещества и пигменти. Може да оцелее при замръзване, което го прави чудесен избор за отглеждане на север.

Север

Добре е, ако преди засаждането почвата се обогати със стар оборски тор, който помага за лесното покълване. Семената покълват при температура от 5-6 градуса. Цвеклото харесва неутрална, влажна, плодородна почва без висока киселинност. Правят се редове на разстояния 25-30 см един от друг и се насяват с дълбочина от 20-30 мм и на разстояние 30-40 мм едно от друго.

Ако искате да увеличите кълняемостта, накиснете семената за 24 часа, като през това време сменете водата 2-3 пъти. Когато растенията оформят 3-4 листа и станат около 2 см високи, на разстояние 10-12 см е добре да ги разредите. Някои фермери дори правят второ прореждане след известно време, но това е въпрос на избор.

Мрежи

В зависимост от района, в който живеете, може да се наложи да използвате предпазни мрежи - против птици и други животни. Но за да имате добра реколта, е нужно да отстраните плевелите. Не използвайте мотика, за да не нараните корените.

Напоявайте редовно, докато листата започват да израстват. Най-добре е да заложите на капково напояване. Трябва обаче да внимавате да не допускате подводняване, за да не се стигне до прекалено прорастване и по-малко корени. След образуване на плода поливайте на 10-14 дни.

Тъмните петна във вътрешността на зрялото цвекло показват липса на бор в почвата, така че при засаждането на цвекло е добра идея на всеки две седмици да се полива с разтвор на борна киселина (1 грам за 10 литра вода). Но трябва да бъдете много внимателни с борните препарати, поливането с по-концентриран разтвор може да доведе до смъртта на апикалната точка на растеж.

Слънце

Избирайте добре осветени от слънцето места, защото в противен случай добивите намаляват, а качеството на кореноплодите силно се влошава. Ако внесете угнил оборски тор, растенията ще се чувстват добре. Но те понасят и пресен оборски тор, добре реагират и на минералните.

Саксия

Цвеклото може да се отглежда и в саксии. За целта ги напълнете догоре със смес от почва и торф. След това семената се засяват ниско по повърхността и се покриват с 2 см от сместа. Когато разсадът достигне височина 2 см, махнете по-слабите растения, за да дадете място на останалите - около 12 см между семената.

Вадим летни и есенни грудки

За лятна консумация салатното цвекло се изважда 60-70 дни след поникването. През есента преди трайното понижаване на температурите под -2, -3 С, края на октомври - началото на ноември.

Бъдете внимателни с листата. Не ги режете, вместо това ги отстранете, като ги усучете на около 5 см над плода, което ще предотвратите кървенето, за да не отнемате от аромата и цвета на цвеклото. Не ги изхвърляйте – те могат да бъдат спасени, варени и изядени като спанак. Те са полезни и вкусни.