0

Е дин от най-важните аспекти на градинарството е торенето. Отглеждайки култури в почвата, ние отнемаме от хранителните й вещества. Все повече градинари търсят възможности да заменят изкуствените торове. Има много такива натурални и органични алтернативи. Ето кратък списък на най-важните от тях. Компостът е начело на списъка. Той е богат на повечето важни хранителни вещества, необходими за отглеждане на здрави растения – азот, фосфор и калий. Внасяйки компост в почвата всеки сезон  означава нещо повече от това да я обогатите с тези ключови елементи. Компостът помага да се възстанови здравословното ниво на pH, помага да се задържа влагата и като цяло да се подобри състоянието на почвата.

Костното брашно е богато на фосфор.

 Костното брашно е богато на фосфор.
ISTOCK

Един от методите за направа на органичен компост в домашни условия е като използваме три контейнера. За да използваме тази система, първо трябва да започнем да пълним първия съд със слоеве зелени отпадъци (богати на азот) и кафяви отпадъци като клонки (богати на въглерод). Когато първата кофа се напълни, използвайте вила, за да преместите съдържанието й във втората. Преместването по този начин смесва материалите наистина добре. Обръщането на компоста дава възможност за по-добра циркулация на въздуха и вдига температурата му, което спомага за по-бързото разграждане на отпадъците. Следващата стъпка е да започнете трупането на нови слоеве зелени и кафяви материали в първата кофа. Междувременно, компостът във втората кофа ще продължава да се разгражда и да спада като обем. В този куп не бива да се добавят нови свежи органични отпадъци. След като напълните отново първата кофа, преместете съдържанието на втората кофа в третата. А материалите от първата – във втората.

Друг начин е да си правите течен компост от чай, който съдържа всички необходими хранителни вещества като обикновения компост. Използвайки течен органичен тор, ще можете да подхранвате отделни растения като няма да разхищавате материали, защото ще го прилагате точно там, където е най-необходимо. Можете да използвате този течен компост и за пръскане на листната маса като по този начин усвояването на хранителните вещества ще стане по-лесно. Друг начин за органично подхранване на растенията в градината е използването на тор от калифорнийски червеи.

Със суха кръв подхранваме домати и краставици.

 Със суха кръв подхранваме домати и краставици.
ISTOCK

Може да се използва също така костно брашно. То представлява кости от животни – най-вече говеда, стрити на прах, а преди това стерилизирани, за да се убият бактериите. Костното брашно е тор с бавно освобождаване, който може да се използва както в градината, така и за стайни растения. Осигурява голямо количество фосфор за растенията, подходящо е и за луковични. В повечето случаи костното брашно, което закупуваме от търговската мрежа, е обогатено и с азот. Препоръчително е да се използва, когато засаждате растенията в градината. Най-лесно е като сложите определено количество в дупката, преди да засадите разсада през пролетта. Ако го използвате за стайни растения, добавяйте костно брашно в почвената смеска, когато пресаждате растенията.

Сухата кръв или кръв на прах също е органичен тор, субпродукт от кланиците. Богата е на азот и е подходяща за наторяване на растения, които се нуждаят от този елемент, като домати, пипер, краставици, зелени салати, тиква. Добавя се в началото на сезона като тор с бавно освобождаване на азот.

ISTOCK

Правим отвара от бананови кори

Течен тор от бананови кори също може да служи за органично подхранване на растенията. Вместо да хвърляте банановите кори, може да за ги запазите и да използвате това, че те са богати на калий. Съдържат също други важни елементи, необходими за здрави растения като калций, магнезий, сяра. Банановите кори обаче не съдържат азот, което е важно да се знае, ако ще отглеждате домати. Торът се прави по следния начин. Сложете бананова кора в буркан от 1 литър. Напълнете буркана с дистилирана вода и сложете капачката. Оставете да престои за една-две седмици. След това извадете банановата кора. Разредете тора с вода в съотношение 1 към 4.