0

С лед всяка зима тревният килим има нужда от грижа и възстановяване. За тази цел трябва да се направят последователно няколко операции, съветват от Ботаника. Първо се определя площта, която ще възстановявате. Подберете меко време през пролетта или есента, когато температурата на почвата е над 10-15 градуса.

Сплъстени буци

Отстранете плевелите, камъните и сплъстените буци пръст.

Аерирайте тревата. Така заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате тревата да се възстанови.

С приставка със специални ножове прорежете в дълбочина тревната площ, за да почистите мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

Ако машината ви не събира остатъците от изсъхнала трева, корени и мъх, съберете ги ръчно с гребло.

Пясък

Ако почвата ви е глинеста и има склонността да се слепва, можете да добавите по-едър пясък, за да осигурите добър дренаж на бъдещия тревен килим.

Ако почвата е много бедна на хранителни елементи или изтощена от предишни култури, можете да я обогатите с торф за листно-декоративни растения.

След като се уверите, че почвата е добре размесена и напълно разрохкана и няма буци, камъни или други предмети, които ще пречат на покълването на тревните семена, заравнете площта с гребло.

Кълняемост

Равномерно наторете подготвения терен с тор, който ще ви препоръчат от агроаптеките. Наторяването преди засяване февруари-май или септември- октомври осигурява необходимите хранителни вещества за добър старт на тревните смески. Подобрява кълняемостта и допринася за формирането на здрава коренова система. Спомага за образуване на по-плътни тревни стръкове. Спомага за образуването на плътен и изравнен тревен килим.

Смеска

Подсейте обработените участъци с регенерираща тревна смеска, която е комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. Посъветвайте се със специалист. Разпръснете равномерно тревните семена по възможност с ръчна сеялка. Сейте на кръст за по-добро разнасяне на семената при норма 50 г (1 шепа) за 2 кв.м или 1 кг за 40 кв.м.

Хранилки за птици

Покрийте семената с почва и валирайте добре терена с валяк, за да прилепите семената към почвата. Внимавайте да не натискате прекалено силно, за да не пречупите семената. Можете да заложите няколко хранилки за птици на разстояние от новозасетия терен. Това ще предпази усилията ви от това да се превърнат в следобедна закуска за крилатите гости на двора ви.

Поливаме семената с лека струя

Поливаме обилно с вода на лека струя, за да не отмием семената от почвата. Поливаме 1-2 пъти дневно тревния килим, докато достигне височина 10 см. След второто окосяване можем да се върнем към нормален режим на поливане на тревата.