0

В секи месец между 500 и 1000 л биологичен отпадък, генериран на територията на Женския пазар, отива за експериментите по компостиране, проект, в който пазарът е партньор. Това съобщиха от „Пазари Възраждане“ ЕАД, които управляват пазара и са логистичен партньор по пилотен проект “Градски компост за устойчиво земеделие”. Експериментът се провежда на учебно-опитното поле Враждебна в София в партньорство с Лесотехническия университет. Официалният старт на научноизследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г.

Единствени

„С участието ни в този проект Женският пазар става единственото пазарно пространство, което стартира собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновативна политика на „Пазари Възраждане“ ЕАД за чистота не само на Женския пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни, обясни Драгомир Димитров, шеф на пазарите. Той допълни, че това е дългосрочна стратегия, чието начало датира от 2018 г., когато са поставени първите контейнери за текстилни отпадъци в София, а компостирането е част от затваряне на цикъла при отпадъците.

Фермери и учени

“Градски компост за устойчиво земеделие” е научноизследователски проект за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, генерирани в София в тясно сътрудничество с фермери, експерти и учени. Целта е да се разработи най-добрата „рецепта“ за компост, отговаряща на нуждите на малките и средно големи земеделски производители и така да се постигне напредък при биологичното производство на храна чрез ефективното управление на хранителните отпадъци.

Финансиране

През 2022 г. пилотният проект се реализира с финансиране от две програми за зелени иновации. Те са програма ClimAccelerator Black Sea, финансирана от EIT Climate-KIC на Европейския съюз, организирана от Innovation Starter Accelerator като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical. Другата програма е „Участие на жени в производството на селскостопански храни” 2021, организирана от регионална Агенция по предприемачество и иновации, Варна, и EIT Food Regional Innovation Scheme.