0

Д ъждовете, които валяха през събота и неделя, ще успеят да компенсират засушаването. Това обясни пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

За съжаление почвената влага вече се изчерпва и е под 25 см. Необходимият слой за пролетниците е 5 см и затова влагата в тези първи 25 сантиметра е много важна, за да покълнат на време и да дадат старт на новите растения. Миналата седмица времето беше доста сухо и високите температури допълнително изсушиха почвата. Затова, въпреки че валежите бяха от петнист характер, те бяха на много места и около 5-15 л на кв.м. Те са много важни, защото ще повишат почвената влага“, коментира проф. Рачев.

Затопляне

След съботно-неделните валежи следва период на затопляне и след това в сряда и четвъртък нови валежи. По този начин ще се преодолее засушаването на повърхностния слой на почвата.

От 22-23 май пък средносрочната прогноза е за типично майско време със следобедни валежи.

„Това сочат данните засега. Що се отнася до овошките, нека стопаните са спокойни. Няма опасност по отношение на минимални температури и градушки. Само към сряда може да има и то на определени места. Ще са в ограничен ареал“, каза още климатологът.

Пшеница

Според агрометеорологичната прогноза на НИМХ пък при пшеницата и ечемика ще се наблюдава изкласяване. При най-рано изкласилите, в края на април и началото на май посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони (Бъзовец, Николаево, Павликени, Силистра, Сандански, Пазарджик, Хасково) ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на зърното.

Листообразуване

При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. При ранните пролетни култури (фий, грах) ще има образуване на съцветие. Прогнозираните чести валежи през периода ще бъдат предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от някои гъбни патогени: кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, струпясване и брашнеста мана по семковите овощни видове и др.. При лозата ще се осъществява отделяне на реса.