0

З имната планина крие огромни рискове. Разходките по заснежените пътеки могат да доведат до травми и измръзвания. Затова никога не подценявайте обстановката в планината и не надценявайте себе си, съветват планинските спасители. Една от най-големите опасности през зимата е измръзването. Осигуряването на подслон със стайна температура на пострадалия е от изключително значение. Ако това не може да стане веднага, поставете измръзналите  пръсти на ръцете  под мишниците или между дланите на друг човек. Обувките и стегнатите дрехи трябва да се разхлабят. Желателно е затоплянето да става постепенно и след това поразените от студа участъци да не бъдат излагани повторно на ниски температури.

Мокрите ръкавици и чорапи трябва да бъдат сменени веднага със сухи и затоплени. Добре е пострадалият да движи измръзналите си карйници, за да активира кръвообращението в тях. В никакъв случай не бива да се правят масажи със сняг. Леките и внимателни разтривки с мазнина или сапун са допустими само при измръзвания от първа степен. Когато пострадалият има мехури и рано по кожата си това не бива да се прави. Върху засегнатите части внимателно се поставя  стерилна превръзка от марля и над нея памук, закрепени с бинт. Тя не бива да е стегната. Измръзналият трябва да се завие, да му се дават топли напитки и калорични храни. След стабилизиране на състоянието е необходимо да се потърси лекарска помощ, особено ако измръзването е от втора степен.

Ако сте премръзнали в планината, не пийте алкохол. Мит е, че той ще ви сгрее. Алкохолът  причинява разширяване на кръвоносните съдове, особено на капилярите под повърхността на кожата ни. По този начин обемът от кръвта, донесена до повърхността на кожата, се увеличава, което ни кара да се чувстваме топли. Това отменя една от защитните сили на тялото ни срещу студените температури, която свива кръвоносните ни съдове като по този начин минимизира притока на кръв към кожата ни, за да поддържа температурата на сърцето ни по-висока.

Травмите в планините са често срещани, особено когато натрупа сняг и има условия за подхлъзвания и падания. При травма със съмнения за счупване, най-простичките правила на първа помощ са обездвижване на мястото. Ако е горният крайник, той се превързва към тялото с един шал, ако е долният крайник, най-лесно е да се превърже към другия крак. Мястото на счупване очевидно е деформирано, има много силен отток и болка при движение. Това са основните  симптоми, които подсказват, че може да има счупване. От тук натам опитите да се намества това място могат да бъдат сериозна грешка и в никакъв случай не трябва да се прави от неспециалист. При така нареченото открито счупване, което е предизвикало нарушаване на целостта на кожата – има рана, от която изтича кръв, понякога излиза костта навън, е добре да се направи превръзка. По възможност със стерилна марля, раната се превързва и мястото се обездвижва. Много често идват пациенти с превръзки с лук и найлон, което е грешка, алармират лекари. Това е загряващ компрес, който разширява кръвоносните съдове, увредени при счупването и се засилват кръвоизлива, отока и болките.

Лавини дебнат в Рила и Пирин

Лавини дебнат от Рила и Пирин. В планините падна страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка там, каза пред БНТ Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба към БЧК. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори - на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна обясни още тя. Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина.”Обстановката не е много по различна в другите планини - както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Най-опасното място е подцененото. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация”., подчерта Емил Нешев.