0

Ш иповете са бич за много хора през последните три столетия. Всъщност в медицината не съществува подобно понятие. Там те са известни с името остеофити. Наричаме ги шипове заради формата, която придобиват при тяхното развитие. Обяснено съвсем простичко, зад това наименование се крият костни израстъци. Те са под формата на малки хълмчета или ясно изразени връхчета. Шиповете представляват новообразувани костни израстъци, които се получават от принудителна статична поза по време на работа или сън. Те притискат съседни структури (съдове или нерви), като по този начин причиняват страдания за цял живот. Само този, който не е изпитал болката от шипове, не вярва в нейното съществуване. За щастие обаче всемогъщата народна медицина предлага куп решения за справянето с мъчителното ошипяване.

Шиповете могат да се повлияят добре с един стар и добре познат лек. Той се приготвя от нишадър (една част), боров катран (три части), лучен сок (една част). Съставките се смесват и се бъркат, докато се получи хомогенна смес. Преди да се нанесе върху кожата, болното място се маже със свинска мас. Изчаква се колкото е необходимо, за да попие добре в кожата. След това се нанася нишадъра. Компресът се оставя да действа поне 20 минути. Не е изключено болката да заглъхне веднага - още при първата процедура. Желателно е обаче компресът да се направи поне още няколко дни, след като е изчезнала силната болка.

С дафинов лист също може да се успокои болката, причинена от ошипяване. За целта трябва да се сварят 5 грама от листата за около 5 минутки в 300 милилитра вода. След това се изчаква поне 4 часа, докато листата пуснат всичките си ценни съставки в отварата. Течността се прецежда и се пие в рамките на 12 часа. Желателно е отварата да се приема в продължение на 3 дни. След това лечението трябва да бъде преустановено за седмица. Курсът на домашното лечение може да се повтори отново. Не е желателно обаче отварата да се пие непрекъснато.

Ябълковият оцет е незаменим лек за стопяване на шипове. Това може да се постигне с компрес – парче плат, напоено в киселата течност. Увива се него врата. Отгоре се поставя найлонова торбичка, завива се мястото с топъл шал и се пренощува с този компрес. При шипове на петата действа добре и ежедневното 20-минутно киснене на ходилата в ябълков оцет. Лечението може да се допълни и с ежедневен прием на една лъжица натурален оцет, разтворен в чаша топла вода. Хора, опитали тази схема на лечение, твърдят, че само за два месеца окончателно са се излекували от болезненото ошипяване.

С билката змийска хурка или алпийски змиярник (Arum maculatum) също се постига много добър лечебен ефект. Използват се грудките на билката – те се смилат с машинката за кайма или се пасират в блендер. Мястото предварително се намазва със свинска мас и след това се третира с получената каша. Компресът престоява не повече от 30 минути, след което се снема и мястото се почиства с топла вода. За масаж на ошипените места може да се използва и спиртен извлек от грудките на билката. Приготвя се, след като се залее част от билковата маса с десет части силен спиртен алкохол. Изчаква се две седмици, преди да се започне с използването на домашното мазило за масажиране на болните места – шия, пета или друга ошипена част от тялото.

Чудната билка бодлив гръмотрън (Ononis spinosa) също помага при шипове. Приема се под формата на чай, за чието приготвяне са необходими по 10 грама от следните билки – седефче, корен от репей, кора от върба, жълт кантарион и гръмотрън. Прави се запарка – 2 лъжици от билковата смес се поставя в половин литър вода за 20 мин. Течността трябва да се изпие в рамките на деня, като е добре да се разпредели на три части – сутрин, обяд и вечер. Желателно е курсът на лечение да продължи 2 седмици.

Счукват се свежи листа и цветове от растението и получената каша се нанася върху парче плат. С него се прави компрес на ошипеното място, като предварително кожата се намазва с масажно олио. Компресът се оставя да действа през цялата нощ, т.е. маха се на сутринта, а мястото се измива с топла вода. Процедурата се повтаря, докато болката не спре.

Лечението със зеле също дава отлични резултати при шипове. За елта трябва да се намачка прясна зелка, след което да се поръси обилно със сол. Със сместа се прави компрес и се слага на болното място. Оставя се да престои едно денонощие. Друг вариант е, когато човек готви, да запази жилките от зелевите листа, които да накълца на дребно. Те се заливат обилно с ракия и се оставят да престоят едно денонощие. След това с тази смес се прави компрес. Добре би било процедурата да се прави вечер преди лягане, за да може компресът да действа цялата нощ.

Чудният бабин лек с хрян е незаменим помощник при шипове. Със загряващото си действие този корен върши истински чудеса. Необходимо е само да се използва в свежо състояние. След като се измие и почисти, коренът се смила в машинка за кайма или в блендер. Кашичката, която се получава, се разстила върху парченце марля или памучен плат. Поставя се върху болното място. За да се увеличи загряващото му действие, върху компреса се слага грейка или мястото се завива с топъл шал. Оставя се да действа 15 мин., след което компресът се отстранява и място се изплаква с топла вода. Процедурите се правят всеки ден до отшумяване на болката.

Странният и лют корен също влиза в борбата с шипове. Той може да се използва ефективно както външно, така и вътрешно. Всеки ден може да се пие по 3 чаши джинджифилов чай, приготвен от лъжица настърган корен, който сварява за 10 мин. в 400 милилитра вода. С джинджифиловото масло пък може да масажира болното място. А кашичката от корена може да се нанесе върху предварително намазана с масажно олио кожа. С този компрес обаче трябва да се внимава, защото има силно загряващо действие. Не бива да се оставя повече от 10 мин. върху кожата, защото предизвиква изгаряне.

С хума също може да се изцерите това неприятно състояние. За целта трябва да се смесят 100 грама от прахообразното вещество с необходимото количество ябълков оцет, за да се получи каша. Тя се нанася върху скованото от болка място. Отгоре се слага фолио и отново се завива с вълнен шал или се поставя грейка с топла вода. Изчаква се да мине около един час и след това хумата се отстранява от кожата, като място се обтрива с напоена с топла вода кърпа. Добре би било процедурата да се прави поне 2 пъти на ден в продължение на 2-3 седмици. След това болката отшумява трайно.