0

Т оплото време събуди кърлежите. Паразитите вече пълзят навсякъде, а най-опасни са градските, предупреждават лекарите.

Причината за това е, че вероятността да пренасят инфекции е по-голяма. Многото бездомни кучета в градовете участват във веригата на пренасяне на заразата. Затова след разходка в парка и сред природата огледайте обстойно тялото си за паразити.

Места

Кърлежите обичат топло, тъмно и влажно. Те се крият навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление това са местата, които са трудно забележими. Задължително трябва да оглеждаме малките деца след излет в планината, риболов или след парка. Огледайте с особено внимание най-вече косата и врата, особено на момичетата с дълга грива. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Ухапвания обаче са възможни по цялото тяло и дори по краката. Сред останалите любими места на кърлежите са сгъвката зад коляното, ингвиналните гънки при слабините и т.н. Важно е да проверявате тези места, защото ухапването от кърлеж често е неусетно и без болка, така че единственият начин да разберете за него е да го откриете или да забележите появата на характерното за лаймската болест „биволско око“.

Отстраняване

Когато забележите кърлеж по тялото си, никога не преминавайте към изваждането му с голи ръце. Същото важи и ако го откриете върху друг човек, домашния любимец или селскостопанско животно. Голяма част от селскостопанските работници у нас се заразяват именно когато чистят животните си с голи ръце. Ако те имат ранички по ръцете, могат да се заразят при ваденето на кърлежа. Затова тази манипулация трябва да се прави само с ръкавици, последвана от дезинфекциране и измиване на ръцете. Колкото по-малко време престои кърлежът впит, толкова по-нисък е рискът от зараза, така че бързата реакция може да е определяща. Скоростта на изваждане също е много важен момент, защото ако му се причини стрес заради многократно хващане и пускане, бавно издърпване, клатене, въртене и т.н., той ще започне да се освобождава сам и в стремежа си да се спаси ще започне да повръща в раната вече изсмуканата кръв, примесена със стомашния му сок и слюнката му. В този момент, ако кърлежът е преносител на някоя инфекция, той със сигурност ще ви зарази. Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио при ваденето му, защото това ще доведе до същото.

Инфекции

Кръвосмучещите пренасят опасни инфекции. Най-разпространена в България е лаймската болест, следвана от марсилска треска, Ку-треска, кърлежовите енцефалити, Кримска-Конго хеморагична треска, която е по-рядка, но се среща и у нас. При лаймската болест обикновено се появява червено петно или въпросното „биволско око“. То може да бъде забелязано минимум три дни след ухапването. Обикновено не сърби и нараства повече от 5 сантиметра в диаметър. Възможно е лекичко да пари, има по-зачервен ръб отстрани, но не е задължително. Този характерен обрив е ясен показател за наличието на лаймска болест, която задължително се лекува с антибиотици, отбелязват лекарите.

Симптоми

Не всички инфектирани след ухапване проявяват симптоми. Именно поради тази причина е строго препоръчително да се направят кръвни изследвания, но не по-рано от 30 дни след ухапването от кърлежа. Ако изследванията се направят по-рано, може да се получат фалшиви отрицателни резултати, тъй като организмът все още няма да е успял да изгради необходимите антитела срещу болестта в достатъчно количество, отбелязват експертите.

Спрей с лимонова трева и евкалипт ги гони

На пазара има широк асортимент от спрейове, които се предлагат за отблъскване на паразитите. Но можете да си забъркате натурален препарат и сами. Все по-често хората разчитат на етерични масла, най-често такива от лимонена трева, мента, лавандула и евкалипт при борбата с кърлежите. Те осигуряват по-краткотрайна защита от препаратите с активни вещества, но са натурални. Репелентите за деца са с по-ниско съдържание на активно вещество, но се препоръчва, след като сме се прибрали и вече нямаме нужда от тяхното действие, да ги отмием. Употребата на препарати против паякообразни са преминали тестове за ефективност и през токсикологични тестове, но е важно да се спазват указанията на етикета и да не се превишава предписаното количество. В случай че искате да си направите домашен репелент, това може да стане бързо и лесно. За целта са ни необходими половин чаша вода, 20 капки етерично масло от лимонова трева и 20 капки евкалиптово етерично масло. С течността може да напръскате дрехите, кожата и обувките си. Ароматът ще държи кърлежите далеч. Използвайте го всеки път, когато излизате навън или сте в силно залесени райони. Другият вариант за домашен спрей включва по-богат асортимент от масла. За да си го забъркаме в домашни условия, са ни необходими половин чаша бял оцет, 1/3 чаша вода, 20 капки евкалиптово етерично масло, 20 капки лимонова трева, 10 капки масло от цитронела и 10 капки масло от лавандула.