0

С ъс затоплянето на времето рязко се увеличава консумацията на бира. Тя се смята за най-старата и най-предпочитаната напитка в света след водата и чая. С този продукт са свързани прелюбопитни факти от Древността до наши дни.

Един от тях показва, че с бирата не бива да се прекалява. Най-дългият документиран махмурлук в света е 4 седмици. Случаят става достояние чрез британската редакция на авторитетното научно списание „Лансет“. През октомври 2015 г. 37-годишен мъж е приет в спешното отделение на болница в Глазгоу, Шотландия. Той се оплаквал, че от 4 седмици имал проблеми със зрението и непрекъснато главоболие. Изследванията му били в норма. От разговорите с лекарите се оказало, че преди точно месец той доста прекалил, като изпил 60 пинта бира в рамките на няколко часа (емблематичната за Великобритания мярка, 1 пинта е равна на около 0,6 литра). Все пак именно Шотландия се слави с най-силната бира, по-силна и от традиционното им торфено уиски. Брандът „Брюмайстър Снейк Веном“ (Brewmeister Snake Venom) държи световния рекорд с 67,5% алкохол. Едно шише излиза към 40 паунда, но се пие нe с халби, а с шотове.  

144-годишна полярна бира бе продадена за половин милион долара. Плочка на 5000 г. сочи, че работниците в Месопотамия са имали дажба от бира. 

 144-годишна полярна бира бе продадена за половин милион долара. Плочка на 5000 г. сочи, че работниците в Месопотамия са имали дажба от бира. 
luxatic.com/realmofhistory.com

Щурм

Въпреки опасността от махмурлук хиляди хора всяка година правят тренировки с надеждата да подобрят рекорда за най-бързо пресушаване на 1-литрова халба. А това не е никак лесно, защото световният рекорд тук не е подобряван от 22 юни 1977 г. Тогава Стивън Петросино от американския град Карлайл, Пенсилвания, пресушава чашата за фантастичните 1,3 секунди.  Постижението е с 56% подобрения спрямо предишния рекорд от 2,3 секунди, вписан в Книгата на Гинес.

Сред феновете на кехлибарената течност много се спори и коя е най-хубавата или най-скъпата марка/вид в света. И ако вкусът е субективна категория, то според експерти таванът по скъпотия се държи от английския ейл на пивоварната „Олсоп“ (Allsopp). Преди време една бутилка на 144 години бе продадена в портала  за електронна търговия иБей (eBay) за рекордните 503 300 долара. Историята на бутилката е доста интригуваща. Съдържанието й е сварено в британското графство Стафордшир специално за арктическа експедиция през 1875 г., водена от полярника сър Джордж Нарес. Реликвата има 10,02% алкохол, отличава се с твърд вкус, кафяв цвят и силен послевкус на ядки. Ейлът е обогатен с антискорбутични съставки, които са от жизненоважно значение за оцеляване на полюсите.

Краят на историята

Една от най-силните и скъпи бутилки се нарича „Краят на историята“ (The End of History). Тя се предлага в лимитирана серия от препарирани, убити на пътя животни. Нейното алкохолно съдържание е 50 градуса, а цената за бутилка от 650 милилитра започва от 765 долара. Не е евтина и една бира, произведена с вода от арктически ледник, свободно плаващ в Южния океан. Пробата е взета с хеликоптер на екоорганизация, след това е превозена до Тасмания, където е разтопена. След това е доставена в пивоварната в Пърт, Австралия. От бирата са произведени само 30 бутилки, които се считат за изключително ценни. Една през 2011 г. бе продадена на търг за 1815 долара, но в наши дни цената им се е вдигнала в пъти, коментират колекционери. 

Най-старата

Счита се, че първата бира се е произвеждала преди около 13 000 години. Следи за това са намерени в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, Северен Израел. Археолозите установили, че  напитката е била различна от днешните, вероятно по-слаба, но ферментирала. Първите обаче сигурни сведения за производство на пиво датират от 5000 години преди новата ера. Древни писмени паметници сочат, че на работниците в храма в Ерех в Месопотамия е било плащано с бира. Физически доказателства пък имаме от  3500 г. пр. н.е. в Иран. През 1973 г. там са намерени останки от бира в една кана в Годин Тепе.   
Пивото било масово употребявано и в Древен Египет. Работниците от напоителните системи край Нил често получавали бирена дажба в края на деня. Всички от фараона до децата пиели напитката ежедневно.

Вавилон

Изследователи коментират, че класическият принцип на производството на бира се основава на ферментацията на ечемик. Преди 9 хиляди години жителите на Древен Вавилон усъвършенствали технологията, като правили повече от 15 разновидности от напитката. Там имало и ритуал, при който през първия месец след сватбата бащата на булката черпел всеки ден зет си с бира. Традицията изисквала от младоженеца да разбере, че може да смени бирата, но не и жената. Така или иначе първата произвеждана бира преди хилядолетия изобщо не е приличала на днешните. Правели я от малца на различни видове зърно – просо, ориз, ечемик, ръж или пшеница. През Средновековието бирата добива съвременния си вид с влагането на хмела.

Удължава живота

Бирата е подходяща за жегите, разбира се, в умерени количества. Днес тя се приготвя от натурални продукти хмел, малц, вода и бирена мая. В крайния продукт има витамини, минерали и аминокиселини, които подпомагат метаболизма и подмладяват тялото. Учени от университет в Охайо са открили, че микроелементи, наречени полифеноли (в 0.35-литрова бутилка) създават защитни нива антиоксиданти в организма, които пък от своя страна предпазват от сърдечни болести. Освен това само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, помага срещу стареенето на клетките и на практика удължава живота.