0

Е то няколко рецепти, предлагащи идеи за повече енергия в зимния студ. Ухаят на уют и топлина, забелязани са в kuhnq.com.

Свински пържоли с мед и чесън Продукти: 1/2 ч.ч. кетчуп; 2 и 2/3 с.л. мед; 2 с.л. соев сос; 2 скилидки чесън, пресовани; 6 свински пържоли; Приготвяне: Скарата се загрява до умерена температура и се намазнява. Кетчупът, медът, соевият сос и чесънът се разбъркват заедно, за да се направи глазурата за пържолите. Първо пържолите се запичат съвсем леко от двете страни върху скарата. След това се намазват леко с глазурата от едната страна и се запичат. Същото се повтаря и от другата страна. Пекат се около 7 до 9 минути от всяка страна или докато месото загуби розовия си цвят в средата. Питие: Червеното тук е на почит, например кианти, каберне совиньон, каберне фран, българско мерло.

Гърди с майонеза Продукти: 4 обезкостени пилешки гърди; сол; пипер; 1/2 ч.ч. майонеза; 2 ч.ч. галета с подправки; Приготвяне: Пилешките гърди се подправят със сол и черен пипер на вкус, намазват се с майонезата и се овалват в галетата, докато се покрият плътно. Подреждат се в намазнена тава и се пекат около 30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Питие: Червеното вино и тук сякаш върви идеално, например българска сира, гъмза. За любителите на бирата няма да говорим, то си е ясно – върви на всичко.

Сьомга с глазура от кафява захар и бърбън Продукти: 4 с.л. масло; 1/2 ч.ч. кафява захар; 4 котлети от сьомга; 1/3 ч.ч. бърбън; Приготвяне: Маслото се разтапя в голям тиган на умерена температура и в него се разбърква кафявата захар. Отгоре се подреждат котлетите от сьомга и се готвят в продължение на 5 минути. Котлетите се обръщат и около тях се сипва бърбънът. Готви се още 5 минути или докато месото се отделя лесно с вилица. Сьомгата се сервира, залята с глазурата. Може да бъде поднесена с кафяв ориз и свежи аспержи. Питие: Пино ноар или шардоне са класически вина, стане ли дума за сьомга. Друго правило гласи, че какъвто алкохол има в ястието, такъв трябва да има и на масата – значи бърбън или уиски.

Пиле Милано Продукти: 1 с.л. масло; 2 скилидки чесън, пресован; 1/2 ч.ч. сушени домати, нарязани на ситно; 1 ч.ч. пилешки бульон; 1 ч.ч. бита сметана; 4 пилешки гърди; сол; черен пипер; 2 с.л. олио; 2 с.л. пресен босилек, нарязан на ситно; 200 г паста фетучини; Приготвяне: В голяма тенджера на бавен огън се стопява маслото, добавя се чесънът и се разбърква в продължение на 30 секунди. Сипват се 3/4 от пилешкия бульон и сушените домати, котлонът се увеличава до умерена температура, докато бульонът заври. След това отново се намалява на бавен огън и се оставя да къкри около 10 минути или докато доматите олекнат (без да се покрива тенджерата). Добавя се сметаната и се разбърква, докато заври. След това се оставя да къкри на среден огън, докато сосът се сгъсти достатъчно, за да може да покрие гърба на лъжицата. Пилешките гърди се подправят от двете страни със сол и черен пипер на вкус. Олиото се загрява в голям тиган на умерена температура и в него се сотира пилето. Гърдите се притискат към тигана с помощта на решетъчна шпатула. Готвят се около 4 минути от всяка страна или докато месото стане еластично и не е розово отвътре. Тогава гърдите се отстраняват от огъня и се покриват да останат топли. Мазнината, в която се е готвило пилешкото месо, се изхвърля и в същия тиган се сипва останалата 1/4 от бульона. Оставя се да заври на умерен огън. След това се добавя сметановият сос и се подправя с босилека. През това време завира леко подсолена вода. Когато заври водата, в нея се сипва пастата и се оставя да ври 8 до 10 минути или до ал денте. Когато е готова, пастата се оставя да се отцеди и се покрива с 3-4 супени лъжици от соса. Всяка от пилешките гърди се нарязва на 2-3 диагонални парчета. Пастата се прехвърля в подходящи чинии за сервиране, върху нея се разпределят пилешките гърди и се покриват със сметановия сос (при необходимост, сосът леко се притопля). Питие: Италианците за това ястие подбират бяло вино, като местен ризлинг. Бихте се изненадали обаче колко интересно би било да се опита тук оранжево вино, в родината му Грузия го пият с дивеч, но тук може би също е подходящо.