0

Наричат го Войводата. Познат е в цялата страна и като двойник на именития си съпартиец от БСП проф. Стефан Данаилов. Казва че от второто нито се дразни, нито се ласкае, но признава, че с Ламбо си приличат по фигурата. Припомня си сцените от „Стъклен дом”, в които дублирал прочутия актьор в ролята на Стефан Касабов, след който епизод категорично заявява: „Мога да съм кмет 100 мандата, но артист – никога”. Думите са на Тодор Атанасов, който днес ще се закълне като кмет на китното Ново село за осми пореден мандат.

Смее се, отбелязвайки, че тези нови 4 години вече щели да са последните. Не иска повече да преживява такава нечиста предизборна кампания като тазгодишната. Не дава и дума да се издума да се пишат подробности, защото за него е по-важна оценката на хората. А преди няколко дни

55,15% му гласуваха доверие

на балотажа в Ново село.

Каква е тайната да си кмет в продължение на осем мандата от една и съща партия, което си е истински рекорд за Пловдивско? Войводата не крие, че тънкостите са няколко. Първата е, че успешният кмет трябва да работи. „Трябва да има свършена работа, за да печелиш. Това е едно. Второ, след изборите трябва да забравиш всички партии и който дойде, да се обърнеш с лице към него и да му кажеш: „Няма значение от коя партия си, казвай какъв е проблемът” и да му съдействаш. Това са двете основни неща. И да можеш да се срамуваш. Да можеш да се срамуваш, да можеш да поемаш и критика. Това са все неща, които влияят върху избора на хората”, категоричен е Тодор Атанасов, който припомня, че лично той е направил селото през 1986 година национален първенец по благоустрояване. Сложил светофар в центъра на Ново село по време, в което в Пловдив имало-нямало едва 3-4 светофара.

Прословутият „Музей на сътворението” е обявен за незаконен, но кметът е решен да го довърши и открие, за да привлича туристи.

„Вярват ми хората в селото и иначе не може да бъде – осем мандата няма как да те избират случайно”, смята Войводата. По време на последната люта предизборна битка е обещал на новоселци канализация, реализирането на проектите „Ново село – туристическа дестинация” и „Пътят на виното на траките Бесика”. Наред с това Тодор Атанасов е спечелил вота на хората с добре обмислена и практична проектопрограма. Така например в област „Екология” Войводата смята да продължи със засаждането на дървета около музея, да ликвидира незаконните сметища, подкастряне на дървета, залесяване и възстановяване на поливната система в парка до банята. В духовната сфера през следващите 4 години планира да се изгради музейна експозиция под църквата, където по време на Априлското въстание се е укривал Васил Петлешков. Ремонт на читалището, направа на герб на селото, продължаване благоустрояването на християнското гробище са други идеи на успешния кмет. Отсега той е насрочил датата на откриването на „Музея на сътворението” – 2 юни 2016 година. Планира и провеждането на референдум за съдбата на канала „Сухата вада”. Иска да направи музей в местността Харманите, да се изследва билото на Узун баир за намиране на тракийско светилище и да се подсигурят средства за завършване на разкопките на могилата в Бабата и другата при овчарниците на Р. Христев. С реализацията на проекта „Пътят на виното на траките Бесика” смята, че в Ново село ще бъдат открити нови 250-300 работни места. Програмата за новия мандат е мащабна, но Войводата е категоричен, че трябва да бъде изпълнена, защото „Ново село е будно, живо село с близо 3000 жители, голяма детска градина и училище, както и близо 300 деца”.

Тодор Атанасов не се съмнява, че Музеят на сътворението ще бъде завършен, защото хората от селото го искат и са помагали в изграждането му. Той припомня, че през лятото местната атракция е станала декор на научно-популярния филм „Сътворението на света” с продуцент и сценарист Димитър Шопов.

Филмът ще се излъчи по „Дискавъри“

и ще участва в кинофестивалите за научно-популярни филми в Кан, Милано, Венеция, Берлин и във фестивали у нас”, обяснява Тодор Атанасов. За него съселяните му казват, че с право е носител на приза „Добро сърце” заради това, че не отказва помощ на никого в беда.

 

 

„Близнакът“ на Станишев Николай Копринков от село Труд:

 

Кобрата толкова бой яде от Кличко,

изправи се и каза: „Продължаваме напред”

„Кобрата толкова бой яде от Кличко, изправи се и каза – Продължаваме напред. Ние честно и почтено сме спечелили толкова много гласове в община Марица – продължаваме напред”. Думите са на бившия кмет на село Труд Николай Копринков, който въпреки изборната загуба като кандидат за кмет на Марица не смята да прекъсва участието си в политиката.

Двойникът на Сергей Станишев - Николай Копринков от село Труд.

На първи тур той събра 32,33% от гласовете на избирателите в общината, което не му стигна да пребори кандидата на ГЕРБ Димитър Иванов. Копринков е водач на листата на общинските съветници от БСП в Марица. Казва, че след изборите ще си почине около месец, след което ще се заеме със замразени по време на кметуването си бизнес планове. Ще се включи по-активно и в семейния бизнес с хотел и ресторант в село Труд, ще бъде най-вероятно и председател на групата съветници от левицата в общината. Не се дразни, че е наричан двойник на Сергей Станишев, като дори отрича да има прилика между двамата. „Не се дразня, но вече ми омръзна приликата със Сергей Станишев. По-скоро повече емоция има в това сравнение, отколкото реална прилика”, твърди 37-годишният Николай Копринков.

Оценката му за 4-те години, като кмет на Труд, е, че са били много ползотворни в развитието на селото и ги определя като „поредните уроци на живота”. Не съжалява, че се е борил за кметското място в община Марица, а не се е кандидатирал за втори мандат на село Труд. „Аз постигнах резултат, който е изключително добър за 37-годишен човек, който без нито едно коалиционно партньорство – казвам го и в положителния, и отрицателния смисъл, постигна нещо. Хората бягаха от нас като дявол от тамян, защото се страхуваха, че ако са близко до БСП, държавната машина ще ги смачка. Всички бягаха от мен, все едно съм дявол. Тези резултати съм ги изкарал сам, с моя екип. Може би нямаше да има други кандидати, ако участвах в надпреварата за село Труд”, казва Николай Копринков.