0

Н аред с модерните оръжия смартфоните също често се използват с пропагандна цел, тъй като са показател за силата на една държава. Така например от няколко години Русия се опитва да произведе свой смартфон с независима операционна система (ОС). Засега това изглежда утопия на фона на иновациите в братския Китай. Но опитите продължават, както оттатък Черно море, така и в Северна Корея.

370 бройки

Основно този тип „смартфони за пролетариата“ се търсят от колекционери и патриотично настроени потребители в съответната държава. Феновете на подобни устройства обаче не са никак много, още повече сред тях могат да бъдат открити олигарси, които залагат на по-западни разработки. Поне това сочат продажбите на последния руски смартфон „Айя Ти 1“ (AYYA T1), чиито продажби вървят меко казано вяло. Цената му от само 210 долара засега не се оказва примамлива, тъй като от него са продадени едва 370 бройки. Не помогна и акцията, при която в средата на март депутати от политическа партия „Единна Русия“ демонстративно се отказаха от използването на западни смартфони. Те призоваха гражданството да премине от южнокорейските „Самсунг“ (Samsung) и американския „Айфон“ (iPhone) на родно производство.

AYYA T1 се сглобява от държавното руско предприятие „Ростех“, специализирано в производството на електроника за цивилна и военна употреба. При търсене на модела в Гугъл обаче понякога излиза като резултат T1 5G. Това е съвсем различен смартфон, дело на китайската компания „Виво“ (Vivo). Грешката всъщност е правилна, както се казва, тъй като показва как за горе-долу същите пари „Виво“ предлага фантастични параметри като 120 херца дисплей (Hz), 8-ядрен процесор „Снапдргон 695“ с възможност за 5G, тройна камера с водещ сензор от 50 мегапиксела (Mp). На фона на това руският смартфон е доста по-скромен. Той има 6,55 инчов 60 Hz дисплей с резолюция 1600 х 720 пиксела I бюджетен осемядрен процесор на „Медиатек“ (Helio P70). Устройството има 4 GB оперативна памет и 64 GB за съхранение на файлове. Тя може да се разшири до 128 GB с карта. Батерията се оказва ахилесова пета от само 4000 mAh, което изглежда като анахронизъм на фона на модата да се влагат акумулатори от 5000 милиамперчаса и нагоре.

Аврора

Много потребители изразяват разочарование, че операционната система не е обещаната руска „Аврора“, а 11-а версия на „Андорид“. В тази връзка китайската компания „Хуауей“ (Huawei) вече успешно заменя американската ОС със своя наречена „Хармъни“ (Harmony).

Техноексперти отбелязват, че това е поредният опит на руска компания да пробие с местен смартфон. Дотук всички модели претърпяха фиаско. Стартът бе с „Йотафон“ (YotaPhone) през 2013 г., от който до 2017 г. излязоха 3 поколения. Идейното в смартфона бе, че се отличаваше с втори дисплей на гърба. Той е монохромен, служи за уведомления, което пести батерията.

Търсачка

Руската търсачка „Яндекс“ (Yandex) по примера на американския си конкурент Гугъл (Google) също се пробва в тех

-бранша. През 2018 г. компанията пусна свой смартфон (Yandex Telephone ) за около 230 евро, от който бяха продадени „цели“ 18 000 бройки. В технологично отношение той е базиран на чипсета „Снапдрагон 630“ с 4 GB RAM и 64 GB място за съхранение. Също като смартфона на Гугъл -“Пиксел“, (Pixel) и този си има гласов асистент. Той се нарича „Алиса“. По време на пътуването ви „Алиса“ ще ви подготви за времето и ще ви напомни да включите музиката. Може също да прави основни неща, като обаждане на конкретен човек или насрочване на аларма.

За масите

Опити да произведат смартфон за масите правят и севернокорейците. Всъщност, ако сте се уморили от премиум брандове и искате да изпъкнете, то този тип телефони е само за вас.

Първият местен модел наречен „Ариранг 171“ (Arirang) беше похвален от лидера Ким Чен Ун за своите „високи пиксели“ и авангардна технология. През 2018 г. датски разработчик на софтуер успя да пренесе контрабандно един от телефоните от изолираната страна. Той установи, че Arirang е пълен с функции, включително Bluetooth, 3G свързаност, камера и слот за microSD. Кристиян Йенсен коментира още, че въпреки че няма достъп до интернет или Wi Fi, смартфон №1 на Пхенян идва пълен с игри. Сред тях са пет различни версии на класиката „Енгри Бърдс“ (Angry Birds), както и „Супер Марио“ (Super Mario). Телефонът идва и с допълнителен бонус: 500MB пропагандно видео, което заема приблизително 25% от капацитета за вътрешната памет, която е едва 2GB.

Фейсконтрол

Но като един от най-успешните смартфони на КНДР се сочи „Пйонгянг Тъч“ (Pyongyang Touch). Той има някои функции, които бихме очаквали в останалата част от света, като лицево разпознаване, по-добри камери и дори функции за разширена реалност. Твърди се, че флагманът на Пхенян има дисплей, който дори „Айфон“ все още няма - с „дупка за селфи камерата“ отпред вместо прорез. Севернокорейските смартфони предлагат още съмнително работещ „криптиран“ режим, уж осигуряващ поверителност на съобщения. Все пак новият модел набира популярност, като приблизително 18% от населението притежава такъв, или около 6 милиона души.

Правец възкръсна, но за кратко

„Правец“ е българска марка компютри, добре позната от времето на Студената война. В момента пoд този бранд се предлага само колекционерски смартфон, наречен „Правец 4++“. Той струваше 255 лева, но вече е изчерпан. Моделът тежи едва 100 г. Има малък 4,7-инчов дисплей и 4- ядрен процесор. През 2018 г. собствениците на бранда планираха да пуснат и удароустойчив модел „Правец 5 X3M Екстрийм“, който така и не видя бял свят. Причината бе, че проектът за възкресение на „Правец“ като цяло не се случи заради слабия пазарен интерес.

В Източна Европа в момента хърватската компания „Хангар 18“ (Hangar 18 ) произвежда конкурентни смартфони, както и румънската „Олвю (Allview).