0

В секи си мисли, че прочутите са някакви свръхчовеци, програмирани като машини. Оказва се, че много от бележитите умове са пълни хаховци и странни птици, които са изумявали своите съвременници с привичките си.

Едва ли има човек, който да не е чувал за Алберт Айнщайн и неговия изумителен интелект и научни достижения. През 1921 г. той получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на Закона за фотоелектричния ефект. Наред с това обаче Айнщайн е и доста странна птица, като проявявал своите необичайни наклонности и ексцентричност от най-ранна възраст.

Темерут

Когато се ражда пък, родителите му са силно притеснени заради формата на главата - тилът му бил ненормално голям. По-късно се свива до обичаен размер. Любопитен факт е също така, че е проговорил чак около четвъртата си година.

Мит е, че е бил слаб ученик - всъщност още преди да стане на 11, е приет в колеж по физика, изкусен цигулар е, а латинският и гръцкият му са отлични.

Младостта на Айнщайн е белязана от друго интересно събитие - ражда се извънбрачната му дъщеря Лизерл. Съдбата на бебето не е ясна, тя просто се изпарява от архивите. Смята се, че Айнщайн никога не я е виждал. На следващата година обаче Алберт се жени за майката на детето - математичката и физичка Милева Mарич. Тя му ражда още двама синове - Ханс Алберт и Едуард Тете (единият става професор, другият е шизофреник).

Айнщайн има странни представи за брака - той иска от съпругата си три блюда дневно, да спре да говори, ако той я помоли, и да не очаква интимност от него. Вторият му брак пък е направо шок - жени се за Елза Айнщайн, с която са първи братовчеди.

Когато Айнщайн става популярен, лъсват и някои от другите му особености. В писмо до Елза той пише, че “се е отървал от носенето на чорапи” в университета в Оксфорд. Раздърпаният му вид и чорлавата коса стават негова емблема.

Тормоз

Лудвиг ван Бетовен е смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката - страстта и брилянтните му идеи издигат музиката до ново ниво. Цената на неговия талант обаче е непосилно висока. Отгледан е от баща алкохолик, който иска да превърне детето в следващия Бах. Когато Лудвиг навършва 30, започва да губи слуха си и оглушава около петдесетата си година. Това вероятно е в резултат на зверските побои, които отнасял от баща си. Забележителното е, че е успял да композира някои от най-значимите си творби, след като е загубил слуха си. Психическото му състояние е документирано в писма, които е писал до братята си. В тях той говори за самоубийство.

Живак

Исак Нютон е друго велико име в науката, а трудовете му в полето на математиката, физиката и механиката са основополагащи. Неговият живот също не е лек - според изследователите той е имал психични проблеми и е страдал от рязка промяна на настроението (биполярно разстройство), заради което било трудно да се говори с него. Според други източници това е и причината ученият да умре, без да познае ласките с жена и без да изживее нито една романтична връзка. Исак Нютон умира в Лондон през 1727 г., без да остави завещание. След смъртта му се установява, че в тялото му има значителни количества живак. Това вероятно се дължи на неговите занимания с алхимия и може би обяснява ексцентричностите в края на живота му.

Видения

Никола Тесла е истинска енигма. Ученият, изпреварил толкова много времето си, е загадка за околните от раждането си. Като дете Тесла получавал странни реакции към плодове, предмети, дори и хора. Като млад Тесла се разболява след отказа на баща му да позволи записването му в Политехническия институт. След това младият учен започва да получава видения. Отношенията му с жените били доста странни - не обичал да ги докосва, дори да се ръкува с тях. Ученият бил вегетарианец и презареждал батериите си само с два часа сън на денонощие. Никола Тесла твърдял, че знанията се изсипват в главата му, докато се намира в просъница - чертежи, схеми, странни машини, а той само трябвало да ги построи.