0

П окупката на евтин и качествен смартфон си е висш пилотаж. Това не е леснo, особено ако в задачата се търси модел до около 300 лева. В случай че попитате техници от родните сервизи, то те ще ви кажат, че в днешните технологии всичко е въпрос на късмет. Експерти все пак споделят, че е грешка да се робува на датата на производство. Защото има смартфони, произведени и преди година-две, които все още се котират, тъй като предлагат добро съотношение между цена и качество.
В следващите редове ви предлагаме няколко евтини опции, с които да се качите на влака на мобилните технологии тази пролет. 

Лидер

Безспорно един от телефоните, очертаващи се като лидери в бюджетния клас през 2022 г., е „Шаоми Редми Ноут 11”(Xiaomi Redmi Note 11). Той излезе на пазара през февруари и има почти всички функционалности като на скъпите модели плюс качествен хардуер. За пример само ще посочим, че процесорът му е американският „Снапдрагън 680“. Произведен по новата 6-нанометрична технология, той е изненадващо бърз в комбинация с оперативна памет (RAM) от 4GB. Тестове показват, че като производителност телефонът се мери дори с двойно по-скъпи смартфони. Мобилката си има и масив от цели 4 камери, който включва и 50MP сензор с отлична светлосила (F1.8), което също е забележително за тази цена. По отношение на екрана китаецът също е без забележки - 6,43-инчов FHD+ Амолед с честота на опресняване от 90 херца (Hz). С това се явява конкурент на по-бюджетния 4G „Самсунг Галакси А32“ (Samsung Galaxy A32), който е малко по-скъпичък. Батерията от 5000 милиамперчаса (mAh) е достатъчна за ден-ден и половина активна употреба. Следващата изненада са двата стереоговорителя. А тази екстра вече я имат само скъпите модели, предназначен за фенове на видеоигрите и струващи по два бона и нагоре.

Наистина евтин

Ако сте закъсали с финансите в тази криза, но спешно ви трябва някакъв телефон за разговори и проверяване на новини и имейли в мрежата, то финландците имат отлично решение. Неговото име е „Нокия 1.4“ (Nokia 1.4 ). Смартфонът е далеч по-добър, отколкото предполага изгодната му цена от 199 лева. Работейки със специално настроена версия на oперационната система „Андроид“ (Android), обслужваща устройства с по-ниска мощност, той надминава всички очаквания. Въпреки сравнително слабия си хардуер (има само 2GB RAM и 32GB памет за съхранение на файлове) телефонът откликва бързо и вярно на командите. Екранът му е ярък, като изненадата тук е АйПиЕс (IPS) матрицата му, която се слави с реалистични цветове и отлични ъгли на видимост.
Неговите здрави материали за изработка и компактен дизайн също трябва да му помогнат да издържи теста на времето. На борда си има и родителски контрол и макрокамера. Другата екстра на този финландец, биещ дори китайците по функции и евтиния, е приложението „Камера Гоу“ (Camera Go). С него дори децата ще правят прилични снимки. Може би за 40-50 лева отгоре бихте открили нещо по-добро, но ако говорим за достъпен телефон, то този е сред лидерите в света.

Евъргрийн

„Нокия 5.4“ също е удивителен евтин модел, който все още се търси, въпреки че е произведен през 2020 г. За точно 299 лева той предлага голям 6,39-инчов дисплей, 48MP основна камера (допълнена от ултраширок, макро и сензор за дълбочина), както и много добър процесор (Snapdragon 662). С други думи изпитан вече в доста битки и потребителски тестове, „Нокия 5.4“ предлага страхотна добавена стойност и мощност, която надминава модели, които струват малко повече. Единственият му недостатък е батерията от 4000 mAh, която въпреки че държи ден-два, в наши дни изглежда малка. 

Световен хит

„Самсунг Галакси М12“ (Samsung Galaxy M12) излезе преди точно година и бързо завладя пазарите в Бразилия, Индия, Русия заради отличното си съотношение между цена и качество. Мобилката напоследък печели фенове и у нас предимно с „гладкия“ си екран, който се опреснява със скорост 90 пъти в секунда. 

Но кореецът си има още доста достойнства. Стилният му дизайн с оребрена задна повърхност и плавни линии на корпуса осигуряват удобна ергономичност, което прави смартфона много удобен за използване за дълго време.  
Правоъгълният блок за 4-те камери отзад също е пипнат доста естетически. Точно като човешкото зрение ултраширокият му обектив пък позволява да снимате със 123-градусово зрително поле, добавяйки повече перспектива към вашите снимки. Прилични са и артистичните кадри с т. нар. боке-ефект, които стават бързо и лесно – с едно докосване можете лесно да регулирате размазването на фона за страхотна портретна снимка. M12 е неуморен и ако стартирате някоя видеоигра заради мощния си процесор, комбиниран с 3 или 4 GB RAM. Мястото за съхранение на файлове при корейците е без конкуренция, тъй като с картата за разширение на паметта достига до фамозния 1 терабайт (TB).

Смартфон за 300 кинта копира новите айфони

Ако сте склонни да отделите двайсетaчка над бюджета от 300 лева, то ще се обзаведете със смартфон с дизайн като на флагманите от 1500 лева и нагоре. Такъв вид определено вади мобилката „Риълми Це 35“ (Realmi C35). Тя определено хваща окото с плоските си страни, взети направо от най-новите айфони  (iPhone) и с интелигентно изглеждащия модул на камерата, подобен на скъпите модификации „УанПлюс Норд“ (OnePlus Nord). Процесорът не е кой знае какво, но пък екранът от 6,6 инча има гъстота на пикселите от 401 на инч и яркост от близо 500 нита. Камерата от 50 MP с автофокус също не се среща често в този ценови клас.