0

„Мутри, вън!“ се оказа крилатата фраза, която изстреля президента Румен Радев към втори мандат. Сега обаче спешно се търси нова магическа формула, която да го задържи на гребена на народното одобрение.

Втори тур, втори мандат – по всичко личи, че това е вибриращото число, с което Румен Радев ще трябва да се съобразява. За някои неща обаче няма втори път. И шансът да работи с правителство, на което има доверие, може да не е чак толкова добър вариант.

Опитен летец, Румен Радев се приземи уверено в президентската институция. Вторият му мандат като държавен глава обаче няма да е безоблачен. Предшественикът му Росен Плевнелиев ще бъде запомнен с признанието, че в предишен живот е бил пастирка. Както и с чемберите, които бившият министър-председател му удряше, но това е друга тема, потънала в уточнения дали Борисов му е дърпал ухото, или му е бъркал в окото. Радев пък, волю неволю, ще трябва да извежда на паша и контролира кабинет, в който не е много ясно кой на кого е кум и кой на кого сват. В режим на отворен брак и някоя и друга стара... да не казваме какво, това правителство, изваяно по образ и подобие, ще е най-трудното изпитание на победителя. И ако до момента печелеше точки от това, че експремиерът ставаше и лягаше с неговото име и не пропускаше случай да го заръфа, то евентуално раболепно отношение от страна на „харвардските възпитаници“ ще го поставя все по-често в губеща роля.

Демонстрация с 50 лицеви опори.

 Демонстрация с 50 лицеви опори.

Спортната му форма дразни оялите се с власт политици, но вместо да се постараят да влязат в подобен режим, те най-често го удрят с чужда ръкавица. Няма по-тролен и коментиран президент, при това професионално. Ако критиките към други идваха от наведени пози, то тук има цял отбор пиари, захлебили покрай бивши управляващи, които разпределят темите. А троловете поемат след тях. „Зелен чорап“, „Льотчик“ са най-популярните атаки, с което в общи линии словесният репертоар на критикуващите се изчерпва. И ако в началото на първия мандат на Румен Радев като президент основните заяждания на модните корифеи и морални стожери във Фейсбук бяха свързани с дължината на роклята на първата дама или някои нейни изказвания, с които се опитваха да го лекедосат, то сега прави впечатление, че атаките на същите хора и групи от професионално действащи тролове са се пренасочили към неговото протеже Кирил Петков. Радев, който рядко действа импулсивно, трябва да е предвидил това. И докато хлевоустите се взират в панталоните на министър-председателя и следят зорко кое копче е закопчал или разкопчал, Радев бързо се опитва да припомни каква е целта на промяната. И успява. Две негови изречения по време на церемонията в парламента успяха да изкарат под строй цялата парламентарна група на ГЕРБ в кулоарите. А Радев просто заговори за „антимафиотски консенсус“. Както казва Елин Пелин - „Лудото само се обажда“. А народът е казал също и „Гузен негонен бяга“.

Докато дежурните критикари го клеймяха по соцтертип, че е бил разведен, сякаш това е някакъв крайно опозоряващ го факт, Радев изглеждаше по-ангажиран в това – да усмирява първата дама. А тя определено се отличава от всички предишни. Включително и с това, че е плътно до съпруга си и го подкрепя във всичко, а не се дистанцира от него. Тя показа, че никой не можа да я захлупи с шапки и да я превърне в елегантна притурка или да й сложи намордник. И така както мнозина убедено твърдяха, че тя ще спъне държавническата кариера на своя съпруг, Радева, напротив, се наложи като достойна негова половинка. Със собствена воля и горда осанка.

Литургия за успешен втори мандат

 Литургия за успешен втори мандат

Преди да застъпи първия си мандат, най-популярните видеа бяха с авиаторските му изпълнения. Въпреки това той можеше да потъне в сравненията с друг силен лидер, какъвто беше Бойко Борисов. Летец срещу пожарникар. Генерал срещу генерал. А после какво? Гъсеницата се превърна в пеперуда заради грешен ход, за който бившите властимащи горчиво съжаляват. Нахлуването на спецпрокуратурата в президентската институция постави ребром въпроса кой кого. И Румен Радев се амбицира. Това беше предизвикателство, което той пое и излезе победител. Друг е въпросът, че хората, които послужиха като оръдие, още са в системата, а съдебната реформа дори не е започнала. В петата вълна на пандемията, високите цени на тока и газовия произвол, непрекъснатото поскъпване на стоките от първа необходимост и браншови протести като мексиканска вълна президентската институция се е приземила и не може да гони високи цели. Затова вторият мандат на президента няма да е като първия. А той, както и хората в отбора му, скоро ще разберат, че управлението не е стабилна основа, която гарантира безметежен комфорт. Ще разберат също, че по пътя на противопоставянето и разделението, победите са краткотрайни. Тласъкът на промяната е зададен. Сега предстои по-трудната част – да се докаже, че промяната не е само нова премяна. В противен случай тя ще се превърне в бомба с часовников механизъм, която може да се самовзриви.

50 нюанса червено

Основна тема за критики винаги е била широката подкрепа на социалистите за сегашния държавен глава. Конфликтът с Корнелия Нинова накара десните избиратели да преодолеят предразсъдъците си. А „анти-ГЕРБ“ риториката му осигури убедителна победа. Една от широко коментираните теми по време на първия мандат на Румен Радев бе защо за Бойко Борисов има толкова вицове, а за него не. В навечерието на президентските избори се появи първият: „Радев не е червен, а е румен“.