0

Н ебето се смръщва, ненадейно проблясква светкавица и докато се усетим, 15 млн. волта заряд се заземява със страшен тътен. Небесното електричество е толкова силно, че изпарява всичко по пътя си. А ако се случи да падне на плаж, направо разтапя пясъка, ваейки красиви фигури. Подобна картина често може да се види и у нас покрай пролетните бури. Но те могат да бъдат и опасни. През август 2021 г. мълния в Южна Грузия, например, опече 500 агнета накуп.

Учени, фенове на любопитните факти, са изчислили, че една светкавица пренася достатъчно енергия, за да се препекат над 160 000 филийки тост-хляб наведнъж. В нея има толкова ток, че може да захрани елуредите на едно домакинство за поне половин година.

Във фентъзи романите някои герои се занимават с лов на мълнии. Всъщност, ако има начин тази енергия да бъде канализирана в двигател, то с него човек би стигнал до Луната за около 55 минути. Разстоянието от София до Бургас ще отнеме около между 3 и 10 секунди в зависимост от броя на пътниците.

Мистерия

Всъщност формирането на това явление все още не е съвсем изяснено напълно. Счита се, че мълнията възниква от напрежението между натрупване на отрицателни заряди в долните слоеве на облаците и на положителни в горните. Но понякога влияние оказват ледът в атмосферата, както и заредени високоенергийни космически частици. На 31 октомври 2018 г. метеоспътници регистрираха най-дългата светкавица на Земята - 709 км. Тя прорязала небето от Североизточна Аржентина през Южна Бразилия чак до Атлантическия океан.

30 000 градуса

Самата мълния изглежда огромна заради енергията в нея, но реално тя е широка едва 2-3 сантиметра. В нея се създава канал, в който се развива температура пет пъти по-висока от тази на Слънцето, или 30 000 градуса. Срещата с тази чутовна сила е била пагубна за човека както в миналото, така и в наши дни. Именно оттук тръгват култовете към различни божества, повелители на небесния гняв. По нашите ширини това са древногръцкият бог Зевс и Перун - славянският повелител на светкавиците и гръмотевиците.

В наши дни учени установяват, че мълниите биват над 10 вида - зърнести, лентовидни, вилообразни и др. Но най-опасни за хората са линейните мълнии. Те имат сериозен обхват, но най-често е между 2,5 км и 40 км. През 1998 г. по време на футболен мач в Африка всички 11 членове на единия футболен отбор са убити от една мълния. През 1938 г. в американския щат Юта пък само една светкавица изпича 835 овце, докато са на паша.

Прелюбопитен факт гласи, че електрическата природа на мълниите е доказана в изследванията на човека, стоящ на 100-доларовата банкнота - Бенджамин Франклин. Aмериканският политик, учен и изобретател през XVIII век провежда известния опит с хвърчило при наличие на буреносни облаци. Идеята била да се докаже, че светкавиците не са огън в небето, както се считало от древността, а разряд на статично електричество.

Шанс

С мълнии са свързани и различни рекорди. Един от тях се държи от „най-големия късметлия в света“. За такъв бе обявен канадецът Питър Маккати. В неговото битие се преплитат две случки, чиято комбинация в един човешки живот се счита за невъобразима рядкост. Като малък Питър е поразен от мълния, но оцелява по чудо. По-късно вече като голям през 2015 г. канадецът печели от лотарията 6 от 49 един милион долара. Това е шанс едно към 2,6 трилиона, коментира тогава телевизионният канал Ей Би Си нюз. Нищожната вероятност е изчислена на база шанса за мълнията, за джакпота, както и възможността дъщерята на Маккати да бъде ударена от гръм, което се случва малко преди той да спечели джакпота.

Според една статистика небесният ток удря пет пъти по-често мъжете отколкото жените. Показателен пример е Рой Съливан, вписан в Книгата с рекордните на Гинес. Ако съществува карма, то той бая е съгрешавал в минали животи, защото в този е поразяван 7 пъти от мълния. Все пак човекът гръмоотвод, както го наричали в родната му Вирджиния, успява да доживее 72 лета.

Тътен

След светлината при мълнията се получава и силен тътен. Той идва от внезапното разширяване на въздуха поради високата температура и последващото го рязко свиване. При това се получава ефектът на звуковата тръба. Всеки човек може да изчисли разстоянието до бурята, като преброи разликата във времето между светлината, която се движи по-бързо, и гръмотевицата (5 секунди = 1,6 км).

Парадоксално, но на земята е доста по-опасно, отколкото във въздуха. Изследователи коментират, че от 1963 г. самолет не е падал заради мълния, тъй като летателните апарати имат защита на корпуса от типа на Фарадеевия кафез. Но на земята 24 000 души годишно преживяват гнева на Зевс.

Но мълниите се формират и на другите планети. Преди няколко години у нас гостува Леонид Ксанфомалити. Руснакът е известен още като повелителят на мълниите - негово дело са сензори „Гроза“, които първи в света засичат гръмотевичните бури на Венера.

Езерото Маракайбо е адът на Земята

Всяка секунда на планетата ни падат по 50 мълнии, или над 4 млн. на ден. В пролетния сезон на бурите поне няколко от тях дневно се случват и в България.

Живописното езеро Маракайбо във Венецуела обаче е едно от най-опасните места на нашата планета. От 365 дни в годината през 250 там падат мълнии. Гръмотевичните бури там са наистина жестоки. Една продължава по 10 часа нонстоп.

Феноменът се дължи на топлите пасати от Карибско море и сблъскващите се в тях студени въздушни маси, слизащи от Андите. Така се създават благоприятни условия за натрупване на електрически заряди, които са следствие на триенето между топлия и студения въздух на границата на термата, както и на триенето между частиците капки лед и прах в самия облак.