0

Х омо сапиенсът е войнолюбиво животно, което само си търси повод да се счепка с някой съсед или неудобен властник. Доказва го не само руската инвазия в Украйна, но и историята на най-куриозните войни, водени някога от човека.

А поводи за тях дал Господ – от митичната Троянска война заради хубавата Елена до резултати от футболен мач в Латинска Америка или дори заради затрити животни на Балканите.

Война, операция или просто Петрички инцидент – той тръгва на 19 октомври 1925 г., когато гръцки граничар влиза у нас да търси изгубеното си куче. След разпра с български граничари елинът е застрелян.

На следващия ден гърците тръгват да търсят мъст и унищожават цялата българска застава. На 22 октомври пропагандата в Атина обявява, че всъщност българите са навлезли на тяхна територия и 100 000 войска напада България. Превземат няколко села в района на град Петрич, но там са спрени от чети на ВМРО и малобройни български войници.

Благодарение на бързата дипломатическа мисия на българските политици и намесата на Лигата на нациите войната не се разраства, а гърците трябва да плащат репарации от 30 млн лева заради агресията.

Всички гадаят в момента колко ще продължи руската инвазия в Украйна. От гледна точна на историографията рекорда за най-дълга война се държи от Холандия и архипелага Сили (автономна зона, част от Великобритания).

На 30 март 1651 флотата на островитяните, водена от роялистите, нанасят големи поражения на холандския търговски флот, заради което избухнала и войната. Тя е продължила цели 335 години чак до наши дни - 1986 г.

Фактически войната е краткотрайна, но през 1985 г. историкът Рой Дънкан открива, че не е подписан мирен договор. Това се случва на 17 април 1986 г.

Всъщност този случай не е изолиран. Княжество Черна гора бе в състояние на война с Япония век - от 1904 г. чак до 2006 г. Иначе Пуническите войни (264 –146 г. пр.Хр.) се считат за вторият най-дълъг конфликт в човешката история от 118 години.

Британски моряци пред разрушения дворец на султана в Занзибар

 Британски моряци пред разрушения дворец на султана в Занзибар
Уикипедия

Въоръженият конфликт между Англия и Занзибар от 27 август 1896 година пък държи рекорда за най-кратката война в света. Тя е продължила едва 40 минути. В ябълка на раздора се превръща новият султан принц Халид бин Баргаш, който трябвало да бъде одобрен (според договор от 1886 г.) и от Лондон.

Британците пристигат въоръжени до зъби с крайцери разрушители.

Доста комично срещу тях се изправя само султанската яхта. Това всъщност е бил единственият военен кораб на Занзибар, днес модерна дестинация за туризъм в Африка. Щом гръмнали оръдията всички занзибарци се разбягали и така всичко приключило за има-няма половин час.

Цар Футбол пък драсна клечката на друг кратковременен въоръжен сблъсък в Латинска Америка. Там Салвадор и Хондурас влизат в директна конфронтация на 15 юни 1969 г., а поводът е мач между двете държави.

След загубата на хондураския футболен отбор в Сан Салвадор националното радио отправя апел за прогонване на бедните салвадорски селяни имигранти от тяхна територия. Напрежението расте и месец по-късно на 14 юли салвадорската армия навлиза в Хондурас.

За кратко време военните действия вземат около 3 хиляди жертви. Битките са преустановени на 18 юли (след 100 часа) с посредничеството на Организацията на американските държави.

Мачът между Ел Салвадор и Хондурас драснал клечката на т. нар. Футболна война между двете страни.

 Мачът между Ел Салвадор и Хондурас драснал клечката на т. нар. Футболна война между двете страни.
Уикипедия

Ако сега войните се водят заради находища на нефт и газ, то в миналото най-конвертируемата стока е била солта. Така през II век преди Христа избухва война между черноморските градове държави. Месембрия (днешен Несебър) напада коварно Аполония (Созопол) и Анхиало (Поморие) заради солниците им.

Алчният комшия е разбит, но договор за мир така и не се сключва. Едва през 2010 г. пред туристите бе подписано атрактивно споразумение за мир между Созопол, Несебър и Поморие.

Сред най-фрапантните поводи за война е тази между Мексико и Франция (1838-1829 г.). Тя избухва заради сладкарницата на французина Ремонтел.

Той искал обезщетение от мексиканските власти, тъй като по време на размирици сладкарницата му е била унищожена.

Десет години по-късно кралят на Франция Луи Филип I използва повода да блокира всички мексикански пристанища, докато не бъдат изплатени 600 000 песос обезщетение на всички засегнати французи.

Австралийски войници са взели на прицел Ему.

 Австралийски войници са взели на прицел Ему.
Уикипедия

Птичи войни избухват в Австралия и Америка

Човекът доста често воюва и с животинския свят. Такава е войната на Австралия срещу птицата ему, която унищожавала водата и посевите в западната част на страната.

През 1938 г. майор Мередит повежда армията, която изтребва 20 000 емута. Австралийците обаче губят войната, тъй като на практика отстъпват. Mежду Чили, Боливия и Перу (1879-1884 г.) пък избухва конфликт с 13 000 жертви заради изпражнения от птици. Той е наречен Гуано войната.

Ябълка на раздора са залежите на Боливия от гуано (в превод - птичи изпражнения). Те са основната суровина за добива на фосфати при производството на торове и барут. В крайна сметка Чили надделява. Доста комична е и Свинската война от 1859 г. между САЩ и Британската империя за островите Сан Хуан. Конфликтът се нарича така, защото се разминава само с едно убито прасе.