0

С ледствието за гибелта на членовете на царското семейство Романови напълно потвърди факта, че те са били разстреляни едновременно в дома на Ипатиев в Екатеринбург, съобщи ТАСС.

„Окончателно се слага край на все още конспиративни теории, че някой от императорското семейство или приближени са се спасили“, заявява генерал-майор от правосъдието Марина Молодцова, старши следовател по особено важни дела към председателя на Следствения комитет (СК) на Русия във филма "Случаят Романови. Разследването установи". Авторите на филма - ръководителят на проекта Александър Звягинцев и режисьорът Александър Архипов - показват следствения експеримент, който стъпка по стъпка възстановява цялата картина на случилото се в стаята за екзекуции на къщата на Ипатиев, където е убито царското семейство. "Фактът беше напълно установен. Цялото семейство - Николай II, Александра Фьодоровна, великите княгини Олга, Татяна, Мария, Анастасия и престолонаследникът Алексей, както и д-р Боткин и слугите Демидова, Харитонов и Труп са били разстреляни в тази къща по едно и също време, в същия ден", подчертава Молодцова.

Ген на хемофилия потвърди, че престолонаследникът Алексей е разстрелян заедно с баща си.

 Ген на хемофилия потвърди, че престолонаследникът Алексей е разстрелян заедно с баща си.
ria.ru

През 1979 г. близо до Екатеринбург е открито мястото на предполагаемото погребение на членовете на кралското семейство, но тогава този факт не е оповестен публично. Официалното отваряне на гроба е извършено едва през 1991 г. Вътре са открити останките на девет души, а през 1993 г. руската генерална прокуратура образува дело за смъртта на семейство Романови. Според разследващите намерените останки принадлежат на членове на кралското семейство - Николай II, съпругата му Александра Фьодоровна, трите им дъщери - Олга, Татяна, Анастасия, д-р Евгений Боткин и трима слуги - Анна Демидова, Алоиза Труп и Иван Харитонов. Фрагменти от кости, вероятно на Алексей и четвъртата дъщеря, велика княгиня Мария, са открити едва през 2007 г. по време на археологически разкопки южно от първото гробище. Разследване, проведено през 90-те години на миналия век, заключава, че "останките от Екатеринбург" са автентични и през 1998 г. те са погребани в гроба на Романови в катедралата "Петър и Павел" в Санкт Петербург. Тогава Руската православна църква не признава резултатите от разследването и патриарх Алексей не присъства на церемонията. Но независимо от това през 2000 г. Николай II и членовете на семейството са канонизирани от църквата като мъченици.

ДНК на покойния британски принц-консорт Филип Единбургски и херцога на Кент Майкъл потвърди, че тленните останки наистина са на Романови.

 ДНК на покойния британски принц-консорт Филип Единбургски и херцога на Кент Майкъл потвърди, че тленните останки наистина са на Романови.
monster-evo.ru

През септември 2015 г. СК възобновява разследването на обстоятелствата около убийството на семейство Романови. Извършена е ексхумация на тленните останки, заровени в Санкт Петербург. В рамките на наказателното дело са назначени нови антропологични и генетични експертизи. Покойният британски принц - консорт Филип Единбургски и херцог Майкъл Кентски, които са роднини на Романови по линия на Хесенския дом, дадоха ДНК проби за сравнение с ДНК пробите от костите на императорското семейство. През юли 2018 г представител на СК съобщи, че ДНК експертизата потвърждава принадлежността на откритите останки от членове на царското семейство. Освен това бе установено и родството между император Александър III - бащата на Николай II, като за целта останките му бяха ексхумирани, и костите на човека, идентифициран като последният руски император.

През юли 2020 г Марина Молодцова обяви, че откритите отделно през 2007 г човешки останки принадлежат на престолонаследника Алексей,което допълнително се потвърждава от открития в костите ген на хемофилия, и на великата княгиня Мария. Преди няколко дни председателят на отдела за външноцърковни връзки на Московския патриархат митрополит Иларион заяви, че нищо днес не пречи да се признае автентичността на останките от Екатеринбург. Според него сред членовете на Светия синод няма съмнение в тяхната достоверност, но трябва да бъде взето официално решение от висшето ръководство на РПЦ - Архиерейския събор.

Труповете на Мария и Алексей са били погребани отделно

 Труповете на Мария и Алексей са били погребани отделно
monster-evo.ru

Княгиня Анастасия и брат й са се спасили в България

Една от ширещите се версии е, че великата княгиня Анастасия и престолонаследникът Алексей са се спасили, дошли са в България и са починали в село Габарево, Казанлъшко. В писмо до вестник „Днес“ през 1995 г. Петър Христов Петров от Каварна разказва за последните дни на възрастен белогвардеец, разкрил пред него тайната на живота си. Малко преди екзекуцията царят му наредил да изведе от Русия престолонаследника и най-малката дъщеря. Спасили се през Одеса в България. Наистина през лятото на 1922 година в Габарево идват няколко руснаци. Сред тях 21-годишна жена, представяща се за Елеонора Крюгер. Тя говори няколко езика, свири на пиано, рисува, разбира от наука, изкуство и култура. Година след нея в селото пристига и 19-годишен руснак - Георгий Жудин, наричан от всички Жорж. Елеонора го приютява в дома си, докато 7 години по-късно умира със симптоми, сходни с тези на хемофилията - болестта, от която страдал Алексей. Самата Елеонора почива през 1954 г. Легендата рухна през 2007 г., когото бяха открити и изследвани отделно погребаните останки на Алексей и една от княгините.