0

О бърканото ни и безнадеждно време роди нова религия, обещаваща щастие, секс и дъжд от пари. Съвременни гурута учат, че това лесно се постига с позитивно мислене, тайно ноу-хау и някои трикове, близки до езическите ритуали. Това обаче се оказва доста добър бизнес модел, с който търговците на щастие трупат пачки на гърба на отчаяни наивници и лапни шарани. Но, както се казва, светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Привикнали заради вресливата им самореклама да приемаме жреците на тази нова религия като безобидни водещи на евтино шоу, но те печелят изключително добре от безкритичните си последователи. Наталия Кобилкина обяви преди месец цена от 10 000 лева (с 50 процента намаление от 20 000 лева) за семинар, който ще направи дамите успешни, секси тигрици, ще си намерят богат принц, и каквото си пожелаят – това е мантрата на всяка нейна изява, но сега цената е друга. Преди това тя проповядваше как една жена да задържи мъжа до себе си. Но фактът, че преди около петилетка сексоложката Кобилкина се разведе след 11 г. Брак, показа, че нейното ноу-хау определено куца.

„Несеминарът“ на Юли Тонкин, срещу VIP билет от 399 лева, пък обещава богатство, намиране на смисъла и всякакви други утопии. Само преди броени дни дори издаде книга, която съветва как да се печели от имоти в България. Дизайнерката Миглена Каканашева–Мегз също се изживява като пастор на модната позитивистична религия. След като се прочу у нас с някои доста криминални схеми за печелене на пари, тя изведнъж откри пътя към духовното в Дубай. Сега тя търси простосърдечни хора с пари, които да я последват. Своите семинари за 2022 г. тя е опаковала като практики за самопознание и духовно развитие с наслова „Семената на промяната“. Експерти обаче са категорични, че тези и още поне дузина ловки манипулатори проповядват идеология, която действително може да бъде пагубна. Нито един от тези гуру няма никакво образование, или поне съмнително, а практиките им са сравними със сектантски сборища. Не парите, дадени на псевдогурута, а повече любопитство, критично мислене, правилна професионална литература или образование, са началото на всяка позитивна промяна в живота ни, коментират  потребители в интернет форуми.

След като години наред Кобилкина даваше акъл на жените как да задържат мъжа до себе си, самата тя се разведе.

 След като години наред Кобилкина даваше акъл на жените как да задържат мъжа до себе си, самата тя се разведе.

Ако вярваме, че ще станем богати, ще бъдем такива. Ако искаме да имаме красив, богат, успешен, обичащ и следващ ни партньор, ще имаме такъв. Само да помислим, да поискаме и ще имаме… всичко,  казват новите пророци на религията на секса и парите. И какво е необходимо още за това, ще попитате, ако сте със здрав разум? Ами само да го визуализирате и да сте постоянни в позитивното си мислене, ще ви отговори тутакси гуру на ню ейдж философията. Сериозно ли? Ако наистина сте подвластни на този „позитивен“ порив, значи още сте във фазата на т.нар. магическо мислене, според което силата на мисълта ни може да измени хода на събитията. А всъщност като краен резултат от него ние губим връзка с реалността, понякога безвъзвратно.

Един от най-влиятелните ни психиатри – проф. Николай Михайлов, още преди няколко години определи ясно какво представлява новата вълна лектори и техните последователи и какво е това мислене:  „Позитивното мислене е метафизика за домакини", а д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите, предупреди, че проповядваното позитивно мислене е цяла индустрия, целяща „примитивизация и инфантилизация на населението". Факт, и то изключително горчив, защото е просто ореолът на съвременния консуматор – той иска да притежава всичко. И рекламата на „всичко" е създадена заради него, за да е позитивен, за да го иска. Мисли положително, за да не питаш, за да не мислиш, но пък да бърбориш безспир за чувствата си. Това е илюзията за лесното решение на всяка тревога. Ами не е за разумни хора, каквото и да твърди Кобилкина.  Съветите на лекторката една жена да бъде слаба (все това искат на тези семинари), бездушна, на разположение, театрално женствена, дори по глупашки примигваща, не работят. Защото поне една щеше да е спечелила и нямаше да бъде в групата на семинара. А сега всички гореописани са като в лабораторен експеримент.

Всяка дама може да стане богата и да изглежда като лъвица, стига да даде еднa торба пари за някой от семинарите на Кобилкина.

 Всяка дама може да стане богата и да изглежда като лъвица, стига да даде еднa торба пари за някой от семинарите на Кобилкина.

Ако твърдим, че мислим позитивно, значи не мислим. Давайки определение на начина си на мислене, според онова, което ни се иска, вече излизаме извън здравия разум и нахлуваме в тъмната страна на сладникавото позитивно мислене. Там злото не съществува, то е илюзия, и ако медитираме, ще го победим. Внушението, че трябва да сме просто ведри, бодри и вечно ухилени, е наистина инфантилно. Изведнъж се оказва, че имате проблем – какво правите, хилите ли му се?
Като човешки същества ние изпитваме не само тези чувства, но още гняв, болка и тази сянка трябва да я признаем. Илюзията за всемогъществото ни е унаследена от нашето детство, когато все още не различаваме реалността от фантазията. Малкото дете смята, че „искам" и „мога да го направя" е едно и също. За него светът и собственото „Аз“ съставляват едно цяло. Детето още не е в състояние да осъзнае, че контролът се намира извън него, в други хора. То е всемогъщо. Нашето всемогъщество може да стигне дори до това да вярваме, че нашите мисли могат да причинят вреда на други хора. Повярвайте, ако това беше така, да сме се върнали в Райската градина и сега да съществуват само Адам и Ева – човечеството ще е унищожено и ще се очаква рестарт. Ние не сме богове, за да творим свят само със силата на своето желание, мили и позитивни.

Нашите мисли променят нашите действия, бездействията ни променят нас и ни карат да оглупяваме, дори да стигаме до илюзията, че имаме контрол над света. Никой не заслужава да бъде толкова глупав. Колкото и да ни се иска да вярваме, че можем да влияем на всичко и всички, то не се случва.
Ние мислим и така променяме отношението си към обкръжаващите ни и те ни отвръщат с взаимност. И само чрез действията си можем да окажем влияние на света. Ако искаме да проведем доброжелателен разговор с някого, ние ще го сторим, защото вече поведението ни е друго, в това няма никакво вълшебство. Така популярните тренинги са не просто магическо сборище, те работят на принципа на лотарията – участвайте, не спирайте, но друг ще спечели, обикновено лекторът. Ако си губите времето в това да пращате светла енергия, любов и мир към хората около вас и търпеливо да чакате да ви се върне взаимност, значи е време да започнете да мислите. Това е ключът – мислете критично, това не е песимистично. В случая позитивно ще рече да си давате ясна сметка къде сте, с кого сте, защо и какво можете да промените, а не да се правите на магьосници.

Схемаджийката Мегз изведнъж откри пътя към духовното, но не като отшелник в пустинята, а докато се вихри в Дубай.

 Схемаджийката Мегз изведнъж откри пътя към духовното, но не като отшелник в пустинята, а докато се вихри в Дубай.

Мечтите, фантазиите ни помагат да се скрием от екзистенциалните си страхове, от страха от смъртта, от загубата на близките ни, в този смисъл магическото мислене ни защитава. Но не толкова от другите, то ни крие от нас самите.
Още Фройд е забелязал, че има хора, които непрестанно се намират в плен на драматични жизнени сценарии. Живеят така, като че ли ги преследва някаква неумолима съдба. За психолозите в това няма никаква черна магия. Тези хора страдат от  „невроза на съдбата" – безсъзнателно чувство за вина ги подтиква да се наказват. Безполезно е да ходят на семинари или врачки, за да премахнат заклинанието. Съдбата ще ги преследва, докато не осъзнаят какви желания и постъпки им се струват толкова "престъпни", че предизвикват толкова силно безсъзнателно чувство за вина. Потърсете психолог, не си губете време по тренинги за позитивно мислене!
Истинското такова ще означава да имате реалистично отношение към живота и към своите собствени възможности, трезва оценка за всички варианти за развитие на събитията – и добрите, и лошите. Това е позитивно мислене, защото е дейно, защото не блокира здравата ни мисъл, защото не е наивно, и защото вярата е едно, а сляпото подчинение на лековерни принципи и лесни решения е друго. Трудно е да се откажем от вярването, че можем да имаме всичко, влияейки на събития и хора, и е още по-трудно да признаем, че животът е пълен с неопределеност, понякога проблеми и тревоги, когато е необходимо да вземем решения, да направим избори и да носим отговорност за своите постъпки. Именно това отношение към живота е позитивно. Не е необходимо да бъдем обнадеждавани от хора, които сами не живеят живота, който проповядват, въпреки реалността и въпреки здравия разум.

Ейбрахам Маслоу въведе модата на позитивното мислене

Идеологическият предшественик на посоката е Ейбрахам Маслоу, който за първи път използва термина „позитивна психология“ в книгата си „Мотивация и личност“ (1954). Маслоу и други в хуманистичната психология през 50-те и 60-те години призовават психолозите да се съсредоточат повече върху насърчаването на психичното здраве, отколкото върху лечението на болести и заболявания. Основоположникът на позитивната психология като академична област е Мартин Селигман, който смята, че през последните петдесет години психологията изследва и лекува всякакви патологии, като не обръща внимание на положителните аспекти от живота на човека, като способността да бъде креативен, да се надява или постоянства в постигането на целите си.

Плашещо е колко много хора ходят на семинарите на продавачите на надежда като Тонкин.

 Плашещо е колко много хора ходят на семинарите на продавачите на надежда като Тонкин.

Доктрината продава илюзии

От самото си създаване тази доктрина е непрестанно критикувана. Заради изкривяването на реалността чрез положителни илюзии, опростен подход към редица затруднения и избягване на проблемите, вместо да се решават. Новата индустрия е изцяло изградена върху жизнеутвърждаващия резерв на човек. На среща с „обикновен“ психолог човек установява каква е причината за неговите нещастия. Позитивната психология разглежда проблема от съвсем различна гледна точка. Основната задача е да го открие, разкрие и научи как да ги използва в своя полза. Ако човек се концентрира върху развитието на своята природа, тогава той лесно може да преодолее депресията например. Позитивните психолози ви съветват да изберете няколко фрази за себе си, които да ви помогнат да се настроите на положителен резултат от проблем, който ви засяга. Това могат да бъдат фрази като: „Лесно намирам изход от всяка ситуация“, „Страхотен съм“, „Всичките ми проблеми са разрешими“, „Аз съм най-добрият на този свят“, „Доволен съм от себе си“.