0

О сновната грешка, която стопаните допускат при подхранване на градината, е да внасят модните от няколко години насам бактерии, без да добавят угнила оборска тор или компост. Те са именно органиката, от която бактериите имат нужда, за да се размонажават.

Това обяснява в няколко от новите си видеа известния градинар Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш, който е потомък на български градинар, работил в Чехия и който „Телеграф“ много пъти е представял.

Предци

Тихомир Трайков е ученик на дядо си и отглежда зеленчуци, без никакви химически препарати. В двора си от около един декар той отглежда огромно количество зеленчуци, които служат за храна на семейството му. Заедно със съпругата си Деси Владовска, която отглежда зарзават в съседно място, двамата осигуряват чиста храна на около 100 семейства. Самият Тихомир Трайков е лидер на градинарска група, а последователите му в социалните мрежа Фейсбук са около половин милион. От средата на миналата година той започна да прави видеа в Ютюб, в които дава ценни съвети как да се отглеждат по старите изпитани традиционни методи чушки, домати, краставици и всякакви зелени подправки.

Лъжа

Тихомир Трайков обясни, че миналата година много стопани са станали жертва на хора, които продават бактерии, но са заблудили купувачите, че трябва да ги внасят в почвата само с минерали. Това е истинска лъжа, защото по този начин внесените бактерии изяждат културните растения, които са засадени и от които се очаква реколта. Той обясни принципа на действие. Според него на първо място няма нужда от внасянето на бактерии, тъй като те се намират в самата почва. Нужно е тя да се натори с компост или угнила оборска тор, наречена органика. Именно те служат за храна на бактериите.

Русенски варовик

Добре е, според него, да се внесе и каменно брашно, най-добре е русенски варовик, а понякога самият той добавя и базалт, но може и горска почва, торф или мулчирани листа, кой каквото си избере и може да си набави. Няма универсален тор, категоричен е успешният градинар. Не е добре да се ползва не угнила оборска тор, защото тя ще изгори растенията, също така съдържа много нитрити, които не са полезни нито за доматите и пипера, нито за самите хора. Колкото повече подхранваме бактериите в почвата, толкова повече плодове ще се родят.

Медена роса

Градинарят показа също така колко лесно стопаните могат да се справят с листните въшки, като отглеждат калинки. В градината си Трайков има черешово дърво, цялото в медена роса и пълно с ларви на калинки. Буболечките се хранят с листни въшки и така спасяват растенията от тези неприятели. Калинките летят из цялата градина, търсейки въшки и се хранят с тях. По този естествен начин насекомите се грижат растенията. Друг естествен метод за борба с акарите е като се използва тютюн. Тютюнът се накисва във вода ,заедно с начупени люти чушки. След това с този извлек растенията се пръскат срещу акари. Калинките също могат да освободят растенията от акари. Затова трябва да имате хубава екосистемата и тогава няма да имате нужда от нищо допълнително, никакви химии, убеден е Тихомир Трайков.

Първо се полива и след това се сее в саксии

Основно правило при засяването на семената за разсади е първо да се полее добре почвата и след това семената да се разпръснат в нея. Грешно е и много по-трудно да се сеят в суха пръст, защото при поливането те ще изскочат на повърхността. Преди засяването можете да проверите кои семенца са годни, като ги поставите в съд с вода. Тези, които изплуват отгоре, просто се изхвърлят, защото са негодни. Тихомир Трайков използва основно семена от стари сортове. Те са по-издръжливи и от тях след това може да продължи да се събира, за да се отглеждат зеленчуци. Тази година Трайков засява основно старият български сорт триръб пипер, който е по-нисък, но за сметка на това е с много плод и е много издръжлив и изключително вкусен. От краставиците продължава да смята, че най-вкусната е Крокодилката, а от доматите Момини гърди. Той показа в едно от видеата си този сорт домати, как на 7 ноември къса цяла кофа здрави и едри зърна. В днешно време, за жалост, хибридите не могат да му се опрашат. От днешните хибриди, за разлика от някогашните, нищо не става. Търговците дават такива семена на хората, че те не могат да си произведат храна, убеден е градинарят.